Τα συμπεράσματα που υπάρχουν για τα έθνη και τις φυλές (αν στηριχτούμε στην Εθνολογία και τις μελέτες που έχουν γίνει τους τελευταίους τρεις αιώνες) αναφέρουν ότι αυτό που ονομάζουμε έθνος-κράτος, είναι η κυριαρχία τής γλώσσας και του πολιτισμού. Δύο στοιχεία πολύ σημαντικά, τα οποία ουσιαστικά διαφοροποιούν τον έναν λαό από τον άλλο, τις φυλές κ.λπ. Με την ευκαιρία, ας ενημερώσουμε κι εκείνους που φοβούνται για την «καθαρότητα» του έθνους (μία αντίληψη που προέρχεται από τον ναζισμό): οι ξένοι που φτάνουν σε μία χώρα, δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν ούτε τον πολιτισμό ούτε τη γλώσσα της. Εκτός αν υπάρχει μεγάλος αριθμός Ελλήνων που μιλούν, για παράδειγμα, μπαγκλατεσιανά.
Με κάθε σεβασμό στους καθηγητές των κοινωνικών επιστημών, που σαφώς γνωρίζουν αυτά τα θέματα πολύ καλύτερα, στην περίπτωση της Ελλάδας θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ένα ακόμα στοιχείο. Επίσης σημαντικό μαζί με τα δύο προηγούμενα, που τα τελευταία χρόνια έχει ανθίσει στη χώρα μας. Γιατί η αίσθηση πολλών συνομιλητών μας, σε καθημερινή βάση για απλά θέματα, είναι πως η απάτη είναι κάτι σαν εθνική βιομηχανία στην Ελλάδα.
Πολύ περισσότερο όταν φοράει τη μάσκα τού φίλου, προκειμένου να προσεγγίσει πιο εύκολα τις τσέπες. Λόγου χάρη, ποιος θα αρνιόταν να πληρώσει φόρους για τη διεξαγωγή των Special Olympics 2011, που έγιναν στην Αθήνα; Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός για το 2011 και μία από τις πιο σημαντικές μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Ας αναφέρουμε, όμως, μερικά στοιχεία που αντλήθηκαν από τον Τύπο της εποχής και κανένας αρμόδιος δεν μπήκε στον κόπο να διαψεύσει ή, έστω, να «στρογγυλέψει». Όπως για παράδειγμα το συνολικό κόστος των SpecialOlympics «Αθήνα 2011», που ξεπέρασε τελικά τα 70 εκ. ευρώ. Με τα 7,7 εκ. από αυτά να δίνονται μόνο για την τελετή έναρξης. Οι αμέσως παλαιότερες διοργανώσεις σε Δουβλίνο και Σανγκάη στοίχισαν 30 και 36 εκ. ευρώ, αντίστοιχα. Ο αθλητικός και πολιτικός Τύπος τής εποχής έκανε λόγο, ακόμα και σε πρωτοσέλιδους τίτλους, για «Σκάνδαλο σπατάλης». Με την αλήθεια να μη βρίσκεται πολύ μακριά, ακόμα και σε μία περίοδο που όλα τα ελληνικά νοικοκυριά υποφέρουν.
Στην περίπτωση των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics «Αθήνα 2011», τα ερωτήματα γύρω από την αξιοποίηση των ποσών που δαπανήθηκαν, είναι πολλά. Το κυριότερο, όμως, αφορά τη νοημοσύνη μας: Για ποιον λόγο να δαπανηθούν 70 εκ. ευρώ (αν όχι περισσότερα), όταν ίσως το μισό ποσό ήταν επαρκές; Και, ακόμα, ποια είναι η δική μας αντίδραση, έστω και καθυστερημένα, όταν αντιλαμβανόμαστε πως η μοναδική ηθική που έχουν κάποιοι, είναι ο πολλαπλασιασμός των κερδών τους με ξένα χρήματα;
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου