Έφτιαξαν τον πρώτο βιονικό άνθρωπο με τεχνητά μέλη και καρδιά που χτυπά

Ο πρώτος «βιονικός άνθρωπος», φτιαγμένος εξ ολοκλήρου από συνθετικά μέλη σώματος, παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο Εθνικό Μουσείο Αεροναυπηγικής και Διαστήματος Σμιθσόνιαν, στην Ουάσιγκτον.

Το ρομπότ, που περπατά και μιλά, αναπτύχθηκε από την εταιρεία Shadow Robot Co, με έδρα το Λονδίνο, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, για την παρουσίαση ιατρικών επιτευγμάτων στον τομέα των βιονικών προσθετικών μελών και των τεχνητών οργάνων.

Ο «βιονικός άνθρωπος» έχει ύψος 1,83 μέτρα και βάρος 77 κιλά. Κοστίζει ένα εκατομμύριο δολάρια και αποτελείται από 28 προσθετικά μέλη, μεταξύ των οποίων πάγκρεας, πνεύμονες, σπλήνα και κυκλοφορικό σύστημα, που παραχωρήθηκαν από εταιρείες βιοϊατρικής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλά από τα τεχνητά μέλη είναι τα πρωτότυπα.

«Η ιδέα ήταν να συγκεντρώσουμε όλα τα τεχνητά μέλη που έχουν αναπτυχθεί σε ένα σώμα», δήλωσε οΔρ. Bertolt Meyer, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Ο Δρ. Meyer χρησιμοποιεί τεχνητό μέλος καθώς γεννήθηκε χωρίς χέρι και αποτέλεσε το μοντέλο για την κατασκευή του ρομπότ.

Κατά την παρουσίαση, ο καθηγητής έδωσε εντολή στο ρομπότ να περπατήσει, ενώ έθεσε σε λειτουργία και το κυκλοφορικό του σύστημα, στο οποίο ρέει τεχνητό αίμα.

Το ρομπότ δεν έχει δέρμα, ούτε μπορεί να κάνει εκφράσεις. Ο χειρισμός του γίνεται μέσω υπολογιστή και η κίνηση των τεχνητών μελών καθίσταται δυνατή με τη χρήση ασύρματης σύνδεσης Bluetooth.

Η τεχνητή του νοημοσύνη περιορίζεται σε επίπεδο chatbox και το ρομπότ προγραμματίστηκε να έχει την προσωπικότητα ενός 13χρονου παιδιού από την Ουκρανία, οπότε καμιά φορά δεν είναι τόσο ευγενικό κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Η προσομοίωση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 και ολοκληρώθηκε σε διάστημα τριών μηνών. Ο «βιονικός άνθρωπος» θα συνεχίσει να εκτίθεται στο μουσείο όλο το φθινόπωρο.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου