Πότε θα επενδύσουν στον λαϊκό αθλητισμό;


Ένας εύκολος τρόπος για να ερμηνεύσουμε γεγονότα, είναι να τα εξετάσουμε σε κλίμακα μεγαλύτερη από αυτήν που τα βιώνουμε. Να ξεφύγουμε για λίγο από τον μικρόκοσμό μας και να τα αναδείξουμε, όσο αυτό είναι δυνατόν, στον μεγάκοσμο γύρω μας…

Ένα απλό παράδειγμα: Ασχέτως από όσα υποστηρίζουν στην tv και γράφουν τα αστικά ΜΜΕ, η φτώχεια και ο μαρασμός στην Ελλάδα μεγαλώνει συνεχώς. Αν θεωρείτε πως αυτό οφείλεται στους τεμπέληδες Έλληνες, που δεν έχουν σφίξει ακόμα καλά το ζωνάρι, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε την ανάγνωση.

Κοιτάζοντας κάποιος το οικονομικό περιβάλλον, σε παγκόσμιο επίπεδο, διαπιστώνει εύκολα ότι η Κίνα έχει παραμερίσει ΗΠΑ και Ε.Ε στις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων. Με εργάτες-είλωτες, που δουλεύουν 12 ώρες ημερησίως και αμείβονται με έξι ευρώ μεροκάματο. Αμερική και Γερμανία, κυρίαρχες χώρες σε ΗΠΑ και ΕΕ (άρα, ουσιαστικά, βασικές συνιστώσες της τρόικας) θέλουν να πετύχουν το ίδιο, για να περιορίσουν την οικονομική χασούρα έναντι της Κίνας. Κι αυτό έχουν προγραμματίσει και κάνουν στις χώρες που μπορούν να ασκήσουν εξουσία. Με άλλα λόγια, η κατάσταση (και) στην Ελλάδα θα γίνεται όλο και χειρότερη.

Και σε κάποιες περιπτώσεις θα εμφανίζουν μία καινούργια «επένδυση», που στην ουσία δεν θα λειτουργεί υπέρ των πολιτών, αλλά θα την βαφτίζουν κοινωνική ανάγκη. Σαν κι αυτή που ετοιμάζεται να κάνει η Περιφέρεια Αττικής σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, όπως έχει ενημερώσει επίσημα. Τι ακριβώς θα κάνει; Θα διαθέσει, μεταξύ άλλων, εφτά εκ. ευρώ για την ανακατασκευή του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» και άλλα 20 εκ. ευρώ για την ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Με τον περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρό να σχολιάζει μεταξύ άλλων σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, για να δικαιολογήσει την απόφασή του να δώσει αυτά τα χρήματα σε δύο συλλόγους που, αν μη τι άλλο, διαθέτουν το μοντέλο του προέδρου με οικονομική επιφάνεια: «Η νεολαία έχει ανάγκη χώρους να αθλείται. Είναι κοινωνικό αγαθό αθλητισμός».

Αν εξετάσουμε, όμως, το θέμα σε κλίμακα μεγαλύτερη των οπαδικών προτιμήσεων του καθενός, ίσως καταλήξουμε σε μία άλλη σκέψη. Μπράβο στην Περιφέρεια που κατάφερε να εξασφαλίσει, συνολικά, πάνω από 50 εκ. ευρώ για τον αθλητισμό, σε μία εποχή που στα σχολειά έχουμε 13 χιλ. λιγότερους δασκάλους και καθηγητές σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά. Αλλά πώς αξιοποιεί το μεγαλύτερος μέρος αυτών των χρημάτων; Βαφτίζοντας αναπτυξιακά έργα τα δώρα που κάνει σε δύο τεράστιους συλλόγους, προφανώς για να συγκινήσει τους οπαδούς-ψηφοφόρους τους.

Θα μπορούσαν τα ίδια χρήματα να δοθούν για αυτό που, κυνικά, στο εξωτερικό ονομάζουν λαϊκό αθλητισμό: την κατασκευή ή ανακατασκευή γυμναστηρίων, γηπέδων και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων σε δήμους και γειτονιές, με την παράλληλη πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού (γυμναστές, γιατρούς, αλλά και τεχνικούς, φύλακες, καθαριστές κ.λπ.) για να λειτουργούν σε 18ωρη βάση καθημερινά. Νέες θέσεις εργασίας και, ίσως, με μικρότερο κόστος για την Περιφέρεια. Σε αυτή την περίπτωση, τα χρήματα που θα περίσσευαν θα μπορούσαν να δοθούν στα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, για τα γήπεδά τους. Αλλά θα ήταν, σαφώς, πολύ λιγότερα. Κι άντε τρέχα, μετά, να μαζέψεις ψήφους στις εκλογές.



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου