Το κρανίο που άλλαξε την θεωρία της ανθρώπινης εξέλιξης


Τεράστιες αλλαγές έφερε στην θεωρία της ανθρώπινης εξέλιξης το καλύτερα διατηρημένο κρανίο Homo Erectus που έχει βρεθεί έως σήμερα, ηλικίας 1,8 εκατομμυρίων ετών. Το κρανίο ανακαλύφθηκε στην κωμόπολη Ντμάνισι της Νότιας Γεωργίας και η μελέτη του έδειξε πως τα πρώτα ανθρωποειδή ανήκαν σε ένα και μοναδικό είδος, όχι σε πολλά, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Το νέο εύρημα αποτελεί το πέμπτο κρανίο Homo που εντοπίζεται στη συγκεκριμένη περιοχή, καθιστώντας τη αρχαιολογικό «χρυσωρυχείο». Βρέθηκε μαζί με λίθινα εργαλεία και κόκαλα μεγάλων αιλουροειδών, που παραπέμπουν σε σφαγείο.

Όπως δήλωσε ο Δρ. David Lordkipanidze από το Εθνικό Μουσείο της Γεωργίας, τα πέντε κρανία συνθέτουν την πληρέστερη και πλουσιότερη συλλογή απολιθωμάτων ανθρωποειδών από μια μοναδική τοποθεσία.

Τα κρανία έχουν τέτοιες εξωτερικές διαφορές που, κάτω από άλλες, συνθήκες θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προέρχονται από διαφορετικά είδη.

«Κι όμως γνωρίζουμε ότι τα πέντε ανθρωποειδή προέρχονταν από τον ίδιο τόπο, την ίδια γεωλογική εποχή, οπότε κατ’ αρχήν θα μπορούσαν να αποτελούν έναν μοναδικό πληθυσμό ενός μοναδικού είδους», τόνισε ο Δρ. Christoph Zollikofer από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, την οποία δημοσίευσε το περιοδικό Science, οι επιστήμονες συμπέραναν από τη σύγκριση των κρανίων ότι παρά τις διαφορές τους, μπορούν να ενταχθούν στο ευρύτερο πλαίσιο χαρακτηριστικών που θα μπορούσαν να έχουν μέλη του ίδιου είδους.

Η ποικιλομορφία είναι κανόνας, όχι εξαίρεση
Οι επιστήμονες παραδέχθηκαν μεν ότι τα πέντε ανθρωποειδή του Ντμάνισι διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο διευκρίνισαν ότι οι εξωτερικές διαφορές δεν είναι μεγαλύτερες από αυτές που θα παρουσίαζαν πέντε σύγχρονοι άνθρωποι ή πέντε χιμπατζήδες.

«Συμπεραίνουμε ότι η ποικιλομορφία σε ένα είδος είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση», επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, υποστηρίζοντας ότι τα διαφορετικά ανθρωποειδή που εμφανίστηκαν στην Αφρική και περιγράφηκαν στο παρελθόν από επιστήμονες, όπως για παράδειγμα ο Homo habilis και ο Homo rudolfensis, δεν ανήκαν σε χωριστά είδη, αλλά στο είδος Homo erectus.

Απλά, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, είχαν εξωτερικές διαφορές.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα μέλη του γένους Homo, που παρουσιάστηκαν αρχικά στην Αφρική, σύντομα επεκτάθηκαν στην Ασία παρά το μικρό μέγεθος του εγκεφάλου τους.

Το κρανίο δείχνει ότι το ανθρωποειδές στο οποίο ανήκει είχε μικροσκοπικό εγκέφαλο, περίπου το 1/3 του εγκεφάλου των σύγχρονων ανθρώπων, φρύδια και γνάθους που εξείχαν, όπως οι χιμπατζήδες.
ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου