Σύστημα με επτά εξωπλανήτες ανακαλύφθηκε με τη συμβολή ερασιτεχνών αστρονόμων


Ένα εξωπλανητικό σύστημα παρόμοιο με το δικό μας ηλιακό σύστημα εντόπισαν Βρετανοίαστρονόμοι. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ίσως πλανητικά συστήματα που έχουν εντοπιστεί ποτέ πέρα από το δικό μας, αφού διαθέτει επτά εξωπλανήτες, αριθμό ρεκόρ για τα αστρονομικά δεδομένα.

Το συγκεκριμένο σύστημα βρίσκεται σε απόσταση2.500 έτη φωτός από τη Γη και οι πλανήτες του περιστρέφονται γύρω από ένα άστρο νάνο, ονόματιKIC 11442793 ή ή KOI-351.

Το πλανητικό σύστημα του KIC 11442793 παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με το δικό μας ηλιακό σύστημα αλλά και μερικές βασικές διαφορές. Συγκεκριμένα, από τους επτά πλανήτες, οι δύο έχουν το μέγεθος της Γης και οι υπόλοιποι πέντε είναι αρκετά μεγαλύτεροι, ωστόσο όλοι τους περιφέρονται εξαιρετικά πολύ κοντά στο μητρικό τους άστρο σε σχέση με τους δικούς μας πλανήτες και τον Ηλιο μας.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Κρις Λίντοτ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης η αρχική ανακάλυψη ενός συστήματος με έξι πλανήτες έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» (που βρίσκεται πια εκτός λειτουργίας), το σύστημα δηλαδή ήταν γνωστό. Πρόσφατα μόνο δύο ομάδες αστρονόμων εντόπισαν τον έβδομο εξωπλανήτη στο ίδιο σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μία από τις δύο ομάδες που ανακάλυψαν τον έβδομο απαρτίζεται από εθελοντές που μελέτησαν δεδομένα παρατήρησης του τηλεσκοπίου Kepler μέσω της ειδικής ιστοσελίδας Planet Hunters που έχει κατασκευάσει η NASA, ώστε «πολίτες» εθελοντές να μπορούν να τα μελετήσουν και να συμβάλλουν και αυτοί στην αστρονομική έρευνα.

Οι «πολίτες» ερευνητές μάλιστα έκαναν την ανακάλυψη εξετάζοντας τα δεδομένα της Planet Hunters όχι μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή αλλά «παραδοσιακά», με το ανθρώπινο «μάτι». Τα δεδομένα αφορούν στις διαφοροποιήσεις στο φως που εκπέμπει το άστρο του συστήματος όταν οι εξωπλανήτες περνούν από μπροστά τους, γεγονός που δεικνύει τη δυσκολία του εγχειρήματος και τη σημασία της ανακάλυψης.

Μέχρι σήμερα, έχει βρεθεί ένα άστρο (HD 10180), γύρω από το οποίο κινούνται εννέα πλανήτες, καθώς και άλλο ένα πιο μακρινό (GJ 887C) που επίσης μπορεί να έχει επτά εξωπλανήτες.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου