Ένας Άγγλος στη χειρότερη ομάδα του κόσμου


Ο Μάθιου Γκριν απολαμβάνει τα γαλαζοπράσινα νερά και τη ζέστη της Καραϊβικής, έχοντας παράλληλα ένα μεγάλο στόχο. Να βγάλει τα Νησιά Τερκς και Κάικος από την τελευταία θέση της βαθμολογίας της FIFA!

Τα εν λόγω νησιά αποτελούν υπερπόντια επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Καραϊβική. Βρίσκονται 550 μίλια νοτιοανατολικά του Μαϊάμι και ο μόνιμος πληθυσμός τους είναι λιγότερος από 30.000 κάτοικοι. Κάθε χρόνο, όμως, οι τουρίστες ξεπερνούν τις 200.000. Ο 41χρονος Μάθιου Γκριν βρήκε ισχυρό κίνητρο στο να αναβαθμίσει το ποδόσφαιρο της χώρας, η οποία βρίσκεται 207η θέση της κατάταξης της FIFA, δηλαδή στον… πάτο μαζί με το Σαν Μαρίνο και το Μπουτάν!

Σαν τεχνικός διευθυντής της ποδοσφαιρικής Ένωσης, ο Γκριν είναι υπεύθυνος για να επιβλέπει όλο το φάσμα του ποδοσφαίρου της χώρας. Από την αντρική και τη γυναικεία ομάδα, μέχρι τα συστήματα υποδομών, τους προπονητές και τη διαιτησία! Το πρωτάθλημα έχει έξι ερασιτεχνικές ομάδες, ωστόσο οι περισσότεροι δεν είναι αυτόχθονες και έτσι έχει ουσιαστικά να επιλέξει από περίπου 25 παίκτες! Αρκετοί ταλαντούχοι πιτσιρικάδες φεύγουν με υποτροφίες για Αγγλία ή ΗΠΑ και είναι πολύ δύσκολο να επιστρέφουν για την ομάδα.

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δημιουργήθηκε το 1996 και αναγνωρίστηκε από τη FIFA δύο χρόνια αργότερα. Η χώρα δεν είχε γήπεδα, δεν είχε υποδομές και πρωτάθλημα και έκανε την πρώτη της νίκη το 2006, σε ένα ματς με τα νησιά Κέιμαν! Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας είναι ο Γκαβίν Κλίντον, ο οποίος στα 34 του παίζει στη δεύτερη κατηγορία του Βιετνάμ. Και όταν λέμε πρώτος σκόρερ εννοούμε… τέσσερα γκολ σε οκτώ διεθνείς αναμετρήσεις!

«Όλοι νομίζουν ότι κάθεσαι στην παραλία και πίνεις πίνα κολάδα. Μακάρι να το έκανα, αλλά υπάρχουν τόσα άλλα που πρέπει να ασχοληθώ. Κάποτε πήρα μια… παμπ του Χαλ και την οδήγησα σε ένα τοπικό τίτλο. Αλλά αυτό ήταν λίγο διαφορετικό από το να βρίσκεσαι σε μια διεθνή ομάδα. Κάθε φορά που γυρίζω πίσω στο Χαλ, ο αδερφός μου και οι φίλοι μου κάνουν πλάκα για το ότι είμαστε τόσο χαμηλά στην βαθμολογία. Ξέρω ότι αστειεύονται, αλλά και εδώ ο κόσμος έχει απαιτήσεις. Θέλουν να δουν την ομάδα του να ανεβαίνει στη βαθμολογία. Μπορούμε σίγουρα να το κάνουμε, αν βρούμε μερικά έξτρα έσοδα», δηλώνει στο BBC, το οποίο και φιλοξενεί ρεπορτάζ για την καριέρα του.

Ο Γκριν αποδεσμεύτηκε από τη Χαλ σε ηλικία 15 ετών, λόγω του ότι η σωματοδομή του δεν ήταν καλή για ποδόσφαιρο. Έτσι, έγινε δάσκαλος. Το 1998 έφτασε στις Μπαχάμες αναζητώντας δουλειά σε σχολείο. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να κάνει το Bahamian Christian High School σε… υπερδύναμη του ποδοσφαίρου, με τη γυναικεία ομάδα να παίρνει συνεχόμενα πρωταθλήματα από το 2001 μέχρι το 2007!

Παράλληλα, ήταν και ενεργός ποδοσφαιριστής. Το 2007 έμαθε ότι η Ομοσπονδία των Νησιών Τερκς και Κάικος αναζητούσε τεχνικό διευθυντή και αποφάσισε να κάνει αίτηση. Πήρε τη δουλειά και γνώρισε έναν… πραγματικό επίγειο παράδεισο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει και αρκετούς σταρ. Μετά από 15 χρόνια, άλλωστε, νιώθει την Καραϊβική σπίτι του!

Τελευταίο ματς, πάντως, των Νησιών, ήταν μια ήττα με 10-0 από τις Μπαχάμες για τα προκριματικά του Μουντιάλ το 2011. Στόχος του Γκριν είναι να δώσει ορισμένα φιλικά, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2018. «Μέσα σε λίγα χρόνια έχουμε καταφέρει να συνθέσουμε ένα δυνατό πρόγραμμα για τους πιτσιρικάδες. Τώρα έχουμε πάνω από 20 πρωταθλήματα και διοργανώσεις για όλες τις ηλικίες και τα φύλλα. Πριν από λίγα χρόνια είχαμε τρία. Δεν είναι εύκολο, αλλά το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί στο πιο δημοφιλές άθλημα στη χώρα σε επίπεδο νεαρών». Μέσω των υποδομών φιλοδοξεί να πετύχει το μεγάλο στόχο του και να γράψει τη δική του ιστορία στην Καραϊβική!



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου