Από τις 3 μέχρι τις 7 Ιουλίου διεξήχθη στη Μόντενα της Ιταλίας το ετήσιο αντιρατσιστικό φεστιβάλ, στο οποίο συμμετέχουν και πολλά οπαδικά γκρουπ. Η πρώτη μαύρη Υπουργός στην ιταλική κυβέρνηση, Σεσίλια Κιένγκε, έδωσε το παρών στο φεστιβάλ, φωτογραφήθηκε με μια μπάλα ποδοσφαίρου στα πόδια και το χαρακτήρισε ως την καλύτερη απάντηση στο ρατσισμό.
Η Κιένγκε γεννήθηκε στο Κονγκό και πήγε στην Ιταλία σε ηλικία 30 ετών, για να σπουδάσει ιατρική. Πλέον, είναι οφθαλμίατρος και ζει μαζί με την οικογένειά τους στη Μόντενα. Εκπρόσωπος της Ένωσης «March First» για τα δικαιώματα των μεταναστών, η 48χρονη πολιτικός συγκέντρωσε στο πρόσωπό της την ελπίδα όλων όσων παλεύουν για μια καλύτερη ζωή στην Ιταλία. Τα παιδιά μεταναστών, ακόμα κι αν έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη χώρα, πρέπει να φτάσουν 18 ετών για να κάνουν αίτηση για υπηκοότητα, με τη διαδικασία να είναι πολύ δύσκολη.
Ένα βασικό μήνυμα του Mondiali Antirazzisti είναι τα παιδιά μεταναστών να μπορούν να πάρουν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες με τους ίδιους όρους με τους γηγενείς, κάτι που μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει. Η Σεσίλ βρέθηκε στο φεστιβάλ και υπογράμμισε την ανάγκη διεξαγωγής κι άλλων τέτοιων πρωτοβουλιών. «Δεν είναι όλη η Ιταλία ρατσιστική, αλλά πρέπει να αναπτύξεις και να υποστηρίξεις καλές πρακτικές που φέρνουν τον κόσμο μαζί, ώστε να γνωρίσει ο ένας τον άλλον. Ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει μία από αυτές».
Το Mondiali, αποτελεί συν τοις άλλοις από μόνο του ένα μεγάλο αθλητικό τουρνουά, που φέρνει κοντά οπαδούς διάφορων ομάδων, ακτιβιστές και μειονότητες από όλη την Ευρώπη, που μέσω του αθλητισμού μιλούν την ίδια γλώσσα. Στο ποδοσφαιρικό τουρνουά φέτος πήραν μέρος 158 ομάδες, από 11 χώρες, εκπροσωπώντας 70 εθνικότητες! Συνολικά, στα αθλητικά τουρνουά μπάσκετ, βόλεϊ, ράγκμπι, σόφτμπολ και κρίκετ πήραν μέρος 250 ομάδες, ενώ υπολογίζεται ότι 8000 άνθρωποι βρέθηκαν στο φεστιβάλ! Πέραν των αθλητικών δραστηριοτήτων, διοργανώθηκαν συναυλίες, συζητήσεις και άλλα event.
To φεστιβάλ ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια, ως μέσο προσέγγισης των Ultras και της συνεργασίας τους για ζητήματα κατά του ρατσισμού. Έχει υπάρξει αρκετές φορές και ελληνική παρουσία. Αρκετά από τα οπαδικά γκρουπ δίνουν ακόμα το παρών, ωστόσο πλέον το φεστιβάλ έχει ανοιχτεί περισσότερο, συγκεντρώνοντας όλο και περισσότερο κόσμο εκτός των Ultras. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένη με τον αναπροσανατολισμό σε ένα πολυπολιτισμικό φεστιβάλ, που σηκώνει ανάστημα για ισότητα και ενότητα ενάντια στη μισαλλοδοξία», τόνισε ο Κάρλο Μπαλέστρι, υπεύθνος του τμήματος διεθνών σχέσεων της Οργάνωσης Sport for All, η οποία πρωτοστάτησε στη δημιουργία του φεστιβάλ.
«Σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση, αλλά επίσης και μια κοινωνική κρίση. Είμαστε περήφανοι που το Mondiali τώρα αποτελεί το επίκεντρο για τους οπαδούς, τις μειονότητες και άλλους, με μία εναλλακτική και θετική ματιά στο μέλλον», κατέληξε, με το φεστιβάλ πλέον να έχει γίνει ένας θεσμός για αρκετό κόσμο, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου