Τι ιδιαίτερο μπορεί να έχει μια ομάδα από την Ιερουσαλήμ που φέτος κατάφερε να κερδίσει την άνοδό της στη δεύτερη κατηγορία του Ισραήλ; Φαινομενικά τίποτα θα πει κανείς. Αλλά αν μιλάμε για την Χάποελ Κάταμον της Ιερουσαλήμ, την ομάδα που διοικείται από τους ίδιους της τους οπαδούς και κατάφερε να ενώσει τους πάντες ανεξαρτήτου εθνικότητας και καταγωγής, τότε η περίπτωση αποτελεί κάτι το ξεχωριστό.
Η ομάδα της Κάταμον ιδρύθηκε πριν από έξι χρόνια όταν οπαδοί της Χάποελ Ιερουσαλήμ εξοργισμένοι από τον τρόπο διοίκησης του συλλόγου αποφάσισαν να ιδρύσουν μια δική τους ποδοσφαιρική ομάδα και τα κατάφεραν. Ήταν η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο θα συνέβαινε στα χρονικά του ισραηλινού ποδοσφαίρου και πολλοί πίστευαν ότι θα διαρκούσε μόνο για μερικούς μήνες. Οι οπαδοί όμως φρόντισαν να διαψεύσουν τους επικριτές.
Η Κάταμον από την ίδρυσή τους λειτουργεί δημοκρατικά με τον καθένα από τους οπαδούς της να έχει λόγο για το πώς πρέπει να διοικείται ο σύλλογος. Απαριθμεί 400 μέλη που πληρώνουν κάθε χρόνο τη συνδρομή τους και έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, εκτός όμως από τον τρόπο λειτουργίας της Κάταμον, αυτό που πραγματικά συναρπάζει είναι ότι αυτή η ομάδα κατάφερε να ενώσει τους πάντες σε ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον όπως είναι αυτό του Ισραήλ όπου η ξενοφοβία και το μίσος εναντίον του Αραβικού πληθυσμού είναι δυστυχώς έντονο.
Η Κάταμον λοιπόν είναι ένας σύλλογος ο οποίος κατάφερε να αγκαλιάσει τόσο Ισραηλινούς όσο και Άραβες μέσα στην ίδια την ομάδα, άτομα με διαφορετική πίστη αλλά και μη, καθώς επίσης οικογένειες και παιδιά. Ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος ανοικτός σε όλους πέρα από εθνικότητες, θρησκευτικά πιστεύω, χρώμα δέρματος και οικονομικής κατάστασης. Αυτή η πολυμορφία αντανακλάται συνεχώς στα εντός έδρας παιχνίδια της Κάταμον στις κερκίδες όπου οι οπαδοί της ομάδας σηκώνουν πανό με αντι-ρατσιστικό και αντι-φασιστικό περιεχόμενο.
Η Κάταμον εκτός από ποδοσφαιρικό σωματείο αποτελεί έτσι και έναν κοινωνικό οργανισμό ο οποίος μέσω του ποδοσφαίρου ως κοινωνικού φαινομένου σκοπό έχει να σβήσει τα μίση μεταξύ των ανθρώπων.Δεν είναι άλλωστε τυχαία η πρωτοβουλία της Κάταμον να ιδρύσει ένα σχολικό πρωτάθλημα στο οποίο λαμβάνουν μέρος ομάδες παιδιών από εβραϊκές και αραβικές γειτονιές της Ιερουσαλήμ.Το παράδειγμα της Χάποελ Κάταμον φανερώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι για να χωρίζει, αλλά για να ενώνει.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου