Οταν ο Αρμστρονγκ πάτησε στο φεγγάρι

Σήμερα συμπληρώνονται 44 χρόνια από την μεγαλύτερη την πρώτη προσεδάφιση ανθρώπου στη Σελήνη. Ηταν 20 Ιουλίου 1969 όταν ο Νιλ Αρμστρονγκ και ο Μπαζ Ολντριν με το διαστημόπλοιο Apollo 11, έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν το πόδι τους στον δορυφόρο της Γης.

Η υπόθεση αυτή μέσα στα επόμενα χρόνια έμελλε να πάρει διαστάσεις αστικού μύθου με μεγάλο μέρος του κοινού να υποστηρίζει πώς η επίμαχη προσελήνωση έγινε σε στούντιο στη Γη.

O Nιλ Αρμστρονγκ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, (αφού ο Ολντριν ακολούθησε 20 λεπτά αργότερα) και είπε την ιστορική φράση «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα», ωστόσο όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες και ιστορικοί ερευνητές, η συγκεκριμένη φράση δεν ήταν καθόλου αυθόρμητη.

Ο ίδιος ο Αρμστρονγκ φαίνεται πώς πρόβαρε τα λόγια που θα πει για μέρες πριν πατήσει στη Σελήνη, ενώ, όπως αναφέρει και ο Αντριου Τσάικιν στο βιβλίο του «A man on the moon» καθημερινά βομβαρδιζόταν με προτάσεις για τις πρώτες του λέξεις στη Σελήνη, ενώ μέχρι και το περιοδικό Esquire διεξήγαγε γκάλοπ για το ποια θα πρέπει να είναι τα πρώτα λόγια του ανθρώπου που θα πατήσει στη Σελήνη.

Μετά την αποστολή του Απόλλων 11, προσεληνώθηκαν στα επόμενα χρόνια άλλοι δέκα αστροναύτες με τις αποστολές Απόλλων 12, Απόλλων 14, Απόλλων 15, Απόλλων 16 και τελευταία την Απόλλων 17 το 1972. Η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη προβλέπεται περίπου το 2020, με το Πρόγραμμα Ωρίων της NASA, ενώ υπάρχουν σχέδια για επανδρωμένη αποστολή και από τους Κινέζους.






ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου