Το Μουντιάλ των ρομπότ!


Τη στιγμή που η τεχνολογία εξελίσσεται με τους πλέον γοργούς ρυθμούς, πολλές από τις καινοτομίες της διεισδύουν και στο ποδόσφαιρο, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το θέαμα, να τηρούνται κατά γράμμα οι κανονισμοί, αλλά και να αποφέρει περισσότερα έσοδα στους «βαρόνους του ποδοσφαίρου».

Νέα μέσα τα οποία βοηθούν στις προπονήσεις των παιχτών, στην προετοιμασία τους σωματικά και ψυχολογικά κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας και στην προσπάθεια απονομής δικαιοσύνης εντός αγωνιστικού χώρου από πλευράς διαιτητών, εμφανίζονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια στο δημοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη.

Ενώ σχεδόν κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια είναι τα όρια της εξέλιξης της τεχνολογίας και σε ποιο βαθμό αυτά θα επηρεάσουν περαιτέρω το ποδόσφαιρο, κάποιοι επιστήμονες προσπάθησαν να τα προβλέψουν, κατά προσέγγιση, θέτοντας έναν αρκετά φιλόδοξο στόχο. Την δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας η οποία θα είναι έτοιμη να νικήσει σε κανονικό αγώνα την παγκόσμια πρωταθλήτρια του Μουντιάλ του 2050.

Με φόντο την επίτευξη αυτού του στόχου, εκατοντάδες άνθρωποι από 40 χώρες του κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας για να λάβουν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρομπότ, γνωστό και ως Robocup.

Ρομπότ όλων των μεγεθών, ανθρωποειδή αλλά και σε εικονική μορφ,ή είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν στα γήπεδα της «Τεχνολογικής Μέκκας του Αϊντχόβεν», σε διάφορα τουρνουά εκ των οποίων το καθένα είχε τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Το εντυπωσιακό θέαμα ενός ρομπότ που περπατάει, πασάρει και σουτάρει, μερικές φορές επισκιάζεται από τις εμφανείς αδυναμίες τους να ισορροπήσουν και να τρέξουν, αφού στο συγκεκριμένο στάδιο δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τις ικανότητες ενός ανθρώπου.

«Για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι ένα τρίχρονο θα μπορούσε να νικήσει εναντίον καθεμίας εκ των ομάδων με τα ανθρωποειδή ρομπότ», δήλωσε ο Μαρσέλ Μισσούρα από το πανεπιστήμιο της Βόννης, του οποίου η ομάδα κέρδισε στο τουρνουά των «εφηβικών» ρομπότ πέρσι στο Robocup που διεξήχθη στην πόλη του Μεξικού.

Το πρωτάθλημα διοργανώνεται από το 1997 σε διαφορά μέρη του κόσμου, με τις χώρες που συμμετέχουν να έχουν αυξηθεί από 11 που ήταν στο πρώτο τουρνουά που έλαβε χώρα στην Ναγκόγια της Ιαπωνίας, σε 40 που ήταν φέτος στο Αϊντχόβεν.

Το Robocup χωρίζεται σε 6 διαφορετικές λίγκες εκ των οποίων πιο εντυπωσιακή είναι η «Standard Platform League» με την εμφάνιση αλλά και το στυλ παιχνιδιού των ρομπότ να βρίσκονται αρκετά κοντά στα ανθρώπινα πρότυπα.

Από την στιγμή που οι διαιτητές σφυρίζουν το εναρκτήριο λάκτισμα κανένας άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να επέμβει στον αγώνα, εκτός από την περίπτωση που ένα ρομπότ χρειαστεί αλλαγή λόγω προβλήματος ή όταν ο διαιτητής αποβάλλει ένα ρομπότ για αντικανονικό μαρκάρισμα στο αντίπαλο μηχάνημα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τουρνουά Ρενέ βαν ντε Μόλενγκραφτ οι τιμές των ανθρωποειδών ρομπότ κυμαίνονται, σε τιμή χοντρικής, από 5000 δολάρια (περίπου 4000 ευρώ) για ένα κανονικό ρομπότ, μέχρι 35.000 δολάρια (γύρω στα 27.000 ευρώ) για ένα χειροποίητο ρομπότ με ύψος ενήλικου.

«Αυτό είναι το πλεονέκτημα του ρομπότ έναντι του ανθρώπου. Δεν υπάρχουν λάθη: το ρομπότ κάνει ό,τι είναι προγραμματισμένο να κάνει», είπε ο Ντίκενς Χε από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια που έλαβε μέρος στο τουρνουά.

Η δήλωση του είναι πέρα για πέρα αληθής. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να γίνει τόσο τέλειος όσο ένα καλοκουρδισμένο ρομπότ. Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια γιατί ναι μεν στο ποδόσφαιρο μετράει πολύ ποιος κάνει τα λιγότερα λάθη, αλλά οι στιγμές που σου προσφέρει το ένστικτο, οι αυθόρμητες κινήσεις και το μυαλό ενός ποδοσφαιριστή είναι αυτές που έκαναν τον κόσμο να αγαπήσει και να παθιαστεί τόσο πολύ με το εν λόγω άθλημα.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου