Σε απόσταση 63 ετών φωτός υπάρχει ένας μπλε εξωπλανήτης. Το Hubble μπόρεσε και "είδε" για πρώτη φορά το χρώμα ενός εξωπλανήτη. Ποιος είναι και ποια τα χαρακτηριστικά του.
Παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble επέτρεψαν για πρώτη φορά στους αστρονόμους να προσδιορίσουν το χρώμα ενός πλανήτη εκτός του Ηλιακού Συστήματος. Περίπου 63 έτη φωτός από το ηλιακό μας σύστημα, υπάρχει ο εξωπλανήτης HD189733b, ο οποίος όπως κατέδειξαν τα στοιχεία που συνέλεξε το τηλεσκόπιο Hubble, είναι μπλε, όπως η Γη.
Ο HD189733b, που ανήκει στον αστερισμό της Αλεπούς, ανακαλύφθηκε το 2005, έχει ατμοσφαιρική θερμοκρασία της τάξεως των 1.000 βαθμών Κελσίου, ανέμους που αγγίζουν τις ταχύτητες των 7.000 χιλιομέτρων την ώρα, και, στην ατμόσφαιρά του βρέχει γυαλί.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΝASA και των πανεπιστημίων του Εξετερ και της Οξφόρδης, που εξέτασαν τα στοιχεία του Hubble δεν είναι κατοικήσιμος, ενώ μοιάζει αρκετά στον Ερμή.
"Είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν το χρώμα ενός εξωπλανήτη", είπε ο Φρέντερικ Ποντ, του Πανεπιστημίου του Εξετερ, ο οποίος συνέταξε τη σχετική μελέτη.
Μάλιστα, για τους επιστήμονες αποτέλεσε μια τεράστια πρόκληση η καταγραφή του χρώματος του HD 189733b, διότι το γειτονικό άστρο "κατάπινε" κάθε άλλο φως. Οι αστρονόμοι περίμεναν τον πλανήτη να κρυφτεί πίσω από το άστρο, καθώς αυτός περιστρέφεται γύρω του. Έτσι, είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν τη διαφορά στην εκπεμπόμενη ακτινοβολία. Το χρώμα του οποίου η ένταση είχε μειωθεί σημαντικά, ήταν το μπλε.
Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν με το φασματογράφο του Hubble, και διήρκεσαν από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς οι αστρονόμοι περίμεναν την έκλειψη του πλανήτη. Τα αποτελέσματα της εργασίας τους, θα δημοσιευτούν στο τεύχος του Αυγούστου του περιοδικού Astrophysical Journal Letters.
"Αυτός ο πλανήτης είχε μελετηθεί επαρκώς στο παρελθόν από πολλές ομάδες, αλλά η μέτρηση του χρώματός του αποτελεί μια πρωτιά. Μπορούμε να φανταστούμε πώς θα έμοιαζε ο πλανήτης αν μπορούσαμε να τον δούμε με τα δικά μας μάτια" είπε ο Δρ. Ποντ.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου