Ο διχασμός του Μπίελι Μπρίεγκ


Στη βόρεια και δυτική όχθη του ποταμού Νερέτβα στο Μόσταρ βρίσκεται ένα από τα πιο ιστορικά και πιο… ταλαιπωρημένα γήπεδα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το «Μπίελι Μπρίεγκ».

Το γήπεδο κατασκευάστηκε το 1971 και μέχρι το 1992 ήταν η έδρα της Βελέζ Μόσταρ, της ομάδας στην οποία ξεκίνησε την καριέρα του και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Μαζί με το «Μάξιμιρ» στο Ζάγκρεμπ και το «Μαρακανά» στο Βελιγράδι, το «Μπίελι Μπρίεγκ» θεωρούταν μία από τις πιο «καυτές» έδρες του πρώην γιουγκοσλαβικού ποδοσφαίρου.

Το ζήτημα είναι πως μετά από 42 χρόνια ζωής, το ιστορικό γήπεδο δεν φιλοξενεί τη Βελέζ αλλά την άλλη ομάδα του Μόσταρ, την Ζρίνσκι!

Η Ζρίνσκι πήρε το 1993 με το… έτσι θέλω το γήπεδο, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των Κροατών της Βοσνίας.

Η Βελέζ, θέλοντας και μη, άλλαξε έδρα, πηγαίνοντας στα βόρεια της πόλης στο γήπεδο «Βράπτσιτσι», ενώ οι δύο σύλλογοι είναι αντίπαλοι πλέον στην Α` κατηγορία της Βοσνίας.

Όπως συνέβη στα περισσότερα μέρη της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, ο δημογραφικός πληθυσμός του Μόσταρ άλλαξε μετά τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας. Παρότι στην πόλη σήμερα είναι πλειοψηφία οι Κροάτες, υπάρχουν φυσικά πολλοί Βόσνιοι και Σέρβοι.

Η παρουσία των Κροατών είναι έντονη στην πόλη και είναι χαρακτηριστικό πως το Πανεπιστήμιο του Μόσταρ είναι το μοναδικό κροατόφωνο σε όλη τη Βοσνία. Η Κροατία, που είναι αρκετά κοντά, είναι στα δυτικά της πόλης και πολλά από τα καλλιτεχνικά δρώμενα της περιοχής χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση του Ζάγκρεμπ.

Ανεξαρτήτως πάντως πολιτικής, η Βελέζ σαφώς και είναι μεγαλύτερο όνομα ποδοσφαιρικά από την Ζρίνσκι που έχει πάντως ενδιαφέρουσα ιστορία…

Η Ζρίνσκι ιδρύθηκε το 1905 αλλά το 1945 με απόφαση του Τίτο απλά… «σβήστηκε» από τον χάρτη. Το ΚΚ είχε αποφασίσει να μην υπάρχουν σύλλογοι που έχουν εθνικιστικό χαρακτήρα μιας και η Ζρίνσκι είχε πάρει το όνομα της από μια παλιά οικογένεια Κροατών ευγενών.

Τα χρόνια πέρασαν και το 1991 οι Κροάτες της Βοσνίας κήρυξαν την ανεξαρτησία τους μονομερώς και άτυπα το δυτικό Μόσταρ έγινε de facto η πρωτεύουσα τους. Η Ζρίνσκι μετά από 46 χρόνια… τιμωρίας από τον Τίτο αναγεννήθηκε και μάλιστα ξεκίνησε να παίζει φιλικά με άλλες κροατικές ομάδες!

Θέλοντας και μη, η Ζρίνσκι αναγορεύτηκε σε εκπρόσωπο του κροατικού εθνικισμού και έγινε μέρος της προσπάθειας «κροατοποίησης» της Βοσνίας. Αίφνης, η Βελέζ έγινε στόχος και μισητός αντίπαλος, ενώ πολλές βοσνιακές οικογένειες κατά τη διάρκεια των κροατικών εκκαθαρίσεων έβρισκαν καταφύγιο στο «Μπίελι Μπρίεγκ».

Οι πληγές που άφησε ο εμφύλιος πήραν πολύ χρόνο να επουλωθούν στο ποδόσφαιρο της Βοσνίας, η οποία το 2003 κατάφερε να διοργανώσει ενιαίο πρωτάθλημα, να ενώσει δηλαδή Βόσνιους-Μουσουλμάνους, Σέρβους και Κροάτες…

Στις μέρες μας, η Βελέζ είναι η ομάδα των Βόσνιων και η Ζρίνσκι υποστηρίζεται από τους Κροάτες. Σαν να μην έφτανε ο εθνικός διαχωρισμός για να φουντώνει το μίσος των δύο συμπολιτών, υπάρχει στη μέση και η διαφορετική πολιτική ιδεολογία.

Ο «Κόκκινος Στρατός», οι οργανωμένοι οπαδό της Βελέζ είναι στον κομμουνιστικό/αναρχικό χώρο, ενώ οι αντίστοιχοι «Ultra» της Zρίνσκι (η πλειοψηφία των οποίων είναι η γενιά του εμφυλίου…) είναι ακροδεξιοί…

Τα έντονα εθνικά και πολιτικά πάθη στο Μόσταρ αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο επιστροφής της Βελέζ στην αρχική της έδρα. Άλλωστε, ο δήμαρχος της πόλης είναι από το Κροατικό Δημοκρατικό Κόμμα (HDZ), ενώ και οι νεότεροι οπαδοί της Βελέζ ούτε που θέλουν να ακούσουν για επιστροφή στο «Μπίελι Μπρίεγκ»…



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου