Στο πλευρό των άνεργων ποδοσφαιριστών


Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Πολωνίας πήρε μία πρωτοποριακή απόφαση, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της αποφάσισε να οργανώσει ένα προπονητικό καμπ για ποδοσφαιριστές χωρίς ομάδα, με αποτέλεσμα η πρωτοβουλία αυτή να κεντρίσει το ενδιαφέρον συλλόγων, οι οποίοι και έδωσαν σε κάποιους δουλειά…

Μια ματιά σε ονόματα παικτών που έχουν μείνει χωρίς ομάδα και αναζητούν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους προκαλεί εντύπωση. Παίκτες όπως ο Τσιπριάν Μαρικά, ο Μόμο Σισοκό, ο Αλεξάντερ Μάντλουνγκ και άλλοι έμειναν χωρίς ομάδες. Όταν λοιπόν τα μεγάλα ονόματα δεν βρίσκουν συμβόλαια, οι ποδοσφαιριστές με καριέρα σε μικρότερες ομάδες και κατηγορίες αναγκάζονται πλέον να κάνουν άλλες δουλειές για να τα βγάλουν πέραν.

Η FIFPro έδωσε το παράδειγμα στα τέλη Ιουνίου, διοργανώνοντας διήμερο τουρνουά για ελεύθερους στα τέλη Ιουνίου, προσπαθώντας τους να του βοηθήσει να βρουν ομάδα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «τρέχει» από το 2005 και αρκετοί παίκτες έχουν βοηθηθεί. Σταδιακά, οι Ομοσπονδίες χωρών αρχίζουν να υιοθετούν παρόμοιες πρακτικές.

Έτσι, η Τσεχία που στις 14 Αυγούστου διοργάνωσε το πρώτο τουρνουά ελευθέρων, ενώ η Πολωνία προτίμησε ένα προπονητικό Καμπ μέσα στον Ιούλιο. «Το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό και οι προπονήσεις δυνατές», τόνισε εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, ενώ οι επαγγελματίες προπονητές Πιέτρ Σόβιστς, Πάβελ Σίμπικ, Πιέτρ Τσζοπ και Γιάροσλαβ Γκρίκμαν ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας το πρότζεκτ. Φυσικά, υπήρχε παρουσία γιατρώψν και φυσικοθεραπευτών και μετά το τέλος του καμπ, οι παίκτες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και έπαιξαν απέναντι σε κλαμπ της τρίτης κατηγορίας.

Αποτέλεσμα; Πέντε παίκτες υπέγραψαν νέα συμβόλαια με ομάδες της χώρας τους. «Πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρώτο καμπ της Ομοσπονδίας περιελάμβανε κυρίως παίκτες από τις χαμηλότερες κατηγορίες. Έδειξαν απίστευτα επαγγελματική στάση και αυτός ήταν ένας παράγοντας που λέει πολλά για το μέλλον. Το καμπ έδειξε ότι υπάρχουν πολλά ταλέντα στην Πολωνία που είναι αποφασισμένα να παλέψουν για το μέλλον τους», τόνισε ο Πιέτρ Κάσπρζικ, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας.

Στην Αγγλία, πρόσφατα, ο προπονητής της Νόρθαμπτον, Άιντι Μπόθροϊντ, είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για την ποιότητα των παικτών που παραμένουν ελεύθεροι. Κυρίως στις χώρες που έχουν χτυπηθεί από την ύφεση, υπάρχουν ποδοσφαιριστές που βιώνουν πολύ δύσκολες στιγμές. Και πρωτοβουλίες σαν αυτές της Τσεχίας και της Πολωνίας μόνο θετικά μπορούν να λειτουργήσουν…

Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου