Ελάχιστοι παίκτες πλέον από τις μικρότερες κατηγορίες των μεγάλων Πρωταθλημάτων αποτελούν αντικείμενο επένδυσης, καθώς οι σύλλογοι προτιμούν τις έτοιμες λύσεις που θα ανταποκριθούν άμεσα στις απαιτήσεις ή τα ακατέργαστα ταλέντα από πολύ μικρή ηλικία. Η Αγγλία δεν αποτελεί εξαίρεση…
Το θέμα αναδεικνύει η Independent μαζί με τον πρώην προπονητή της Τότεναμ Ντέιβιντ Πλιτ, ο οποίος θυμάται ένα κοινό που έχουν η Σάντμπερι Κορτ, η Έντγκγουερ Τάουν, η Ντάλουιτς Άμλετ, η Τάου Λόου Τάουν και η Γουίλντστοουν: Όλες έχουν βοηθήσει στην ανάδειξη ενός παίκτη που έχει φορέσει έστω και μία φορά τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας! Του Τζον Μπαρνς, του Μπράιαν Στάιν, του Ίαν Ράιτ, του Κρις Γουόντλ και του Στιούαρτ Πιρς!
Στην Αγγλία φέτος μόλις 40 εκατομμύρια από τον αριθμό-ρεκόρ των 630 που ξοδεύτηκαν συνολικά για μεταγραφές από συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ πήγαν σε παίκτες από χαμηλότερες κατηγορίες. Μόλις το 6.3%. Μόλις εφτά πήγαν σε σύλλογο μεγάλης κατηγορίας χωρίς να έχουν προηγούμενη… Πρέμιερ εμπειρία. Ο Ντουάιτ Γκέιλ, ο Τζακ Χαντ και ο Στίβεν Ντόμπι στην Κάρντιφ, ο Τζορτζ Μπόιντ στη Χαλ και ο Νέιθαν Ρέντμοντ στη Νόριτς.
Την πρώτη χρονιά που η μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας έγινε Πρέμιερ Λιγκ, τη σεζόν 1992-93, η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουάιτεντ είχε τον Ντίον Ντούμπλιν, έναν επιθετικό από την Κέιμπριτζ Γιουνάιτεντ και τον Ντένις Έργουιν, έναν -τότε- άσημο αμυντικό από την Όλνταμ. Η δεύτερη Άστον Βίλα είχε ποδοσφαιριστές από τη Μπόρμουθ και τη Σκάνθορπ. Ήταν συχνό φαινόμενο παίκτες που είχαν πράγματα να δείξουν στις μικρότερες κατηγορίες να ανέβαιναν επίπεδο και να δουλεύονταν ώστε το ταλέντο τους να έχει την απαραίτητη εξέλιξη. Πλέον, προτιμώνται είτε έτοιμοι ποδοσφαιριστές, είτε ταλέντα σε πάρα πολύ μικρή ηλικία, προκειμένου να δουλευτούν σε επίπεδο ακαδημιών στην νέα τους ομάδα και μπει το ταλέντο τους σε καλούπι.
Ο Πλιτ, με δηλώσεις του στην αγγλική εφημερίδα τονίζει: «Το γεγονός αυτό αποτελεί απώλεια πίστης στην ανάπτυξη παικτών από χαμηλότερα περιβάλλοντα και σκληρής δουλειάς για να τους προπονήσεις, αφού οι ομάδες αγοράζουν έτοιμα προϊόντα. Το στάνταρ των κορυφαίων ομάδων της Πρέμιερσιπ είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι ήταν και όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, τα στάνταρ των παικτών που χρειάζονται είναι πολύ υψηλότερα. Δεν υπάρχουν πάντως και πολλοί σύλλογοι στις χαμηλότερες κατηγορίες έτοιμοι να βάλουν νεαρούς παίκτες στις ομάδες τους». Ένα παράδειγμα που ξεχωρίζει είναι η Κρου Αλεξάντρα, η οποία συνεχίζει να διατηρεί μία σωστή φιλοσοφία, αφού ανεξαρτήτως επιτυχίας ή αποτυχίας δουλεύει με νεαρούς παίκτες που έχουν προέλθει από το σύστημά της ή έχουν απορριφθεί από μεγάλους συλλόγους και βρίσκουν την ευκαιρία να δουλέψουν μαζί της.
Η Κρου, την προηγούμενη βδομάδα είχε το χαμηλότερο όρο 11άδας στη League One, με 22 χρόνια και 10 μήνες. Τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια έβαλε 5 εκατομμύρια λίρες στα ταμεία της από πωλήσεις παικτών, αφού συνεχίζει τη μεθοδική δουλειά, υπολογίζει κέρδη και απώλειες και έχει στόχο κάθε τόσο να «εξάγει» τα προϊόντα της ώστε να ισορροπεί.
Ωστόσο, ακόμα και έτσι, είναι δύσκολο να κρατά τα ταλέντα της μέχρι να φτάσουν σε σημείο να αποφέρουν σημαντικό κέρδος. Ο Ντάριο Γκρέιντι, πρώην προπονητής της και νυν διευθυντής ποδοσφαίρου θυμάται πως ο Κίγκαν πήγε από τη Σκάνθορπ στη Λίβερπουλ και τονίζει: «Πιθανότατα θα δραπέτευε από τη Σκάνθοροπ σε ηλικία εννιά ή δέκα χρονών σήμερα. Τα παιχνίδια των παιδιών μας συγκεντρώνουν σκάουτ κάθε εβδομάδα. Αν τα παιδιά θέλουν να φύγουν δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά για αυτό…». Δύσκολο πλέον να γράψει ιστορία ένας παίκτης με «μικρότερη» ομάδα και στη συνέχεια να φύγει ως ήρωας για μεγαλύτερο σύλλογο…
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου