Dražen Petrovic: Τρία ντοκιμαντέρ για τον Μότσαρτ του μπάσκετ


Συνήθως με αυτούς που χάνονται γρήγορα υπάρχει κάτι άνισο, το ανολοκλήρωτο και όμως όταν σκέφτεσαι τον Ντράζεν Πέτροβιτς νιώθεις μια πληρότητα, τουλάχιστον σε αθλητικούς όρους. Ο Κροάτης μπασκετμπολίστας που σκοτώθηκε στις 7η Ιουνίου 1993 σε έναν γερμανικό αυτοκινητόδρομο σε ηλικία μόλις 28 ετών είχε ήδη προλάβει να αγαπηθεί από τους οπαδούς, να τρομάξει, να μισηθεί και να εκτιμηθεί από τους αντιπάλους του, να θριαμβεύσει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και να καταφέρει να κερδίσει επάξια τη θέση του αστέρα στο απλησίαστο ως τότε αμερικανικό ΝΒΑ, να μείνει στην ιστορία ως ο «Μότσαρτ» του παγκόσμιου μπάσκετ.

Ο Dražen Petrović γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1964 και έφυγε απο την ζωή στις 7 Ιουνίου 1993 σε ηλικία μόλις 28 ετών, γνωστός και ως Mozart του Μπάσκετ, ήταν ένας από τους κορυφαίους αθλητές Καλαθοσφαίρισης όλων των εποχών. Γεννήθηκε στην Κροατία (τότε Γιουγκοσλαβία) το 1964 και ήταν ο πρώτος αθλητής της χώρας του που κατάφερε να περάσει τον Ατλαντικό και να παίξει στο ΝΒΑ. O Ντράζεν ηταν εκείνος που έριξε τους τοίχους και έκανε τους Αμερικανούς να κοιτάξουν με θαυμασμό έναν ευρωπαίο μπασκετμπολίστα.


Πρώτα ο Ντράζεν είχε μεγαλουργήσει επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ακόμη και με τη Σιμπένικ που τώρα έχει διαλυθεί αλλά με εκείνον σε εφηβική ηλικία είχε φθάσει δύο φορές σε τελικούς Κυπέλλου Κόρατς (1982 και 1983) . Σε εκείνη την ομάδα προπονητής ήταν ο Βλάντο Τζούροβιτς, ο οποίος μετά είχε δουλέψει στον Πανιώνιο. Ακολούθησε η θητεία του Ντράζεν με τη Τσιμπόνα του Ζάγκρεμπ, με την οποία κατέκτησε δύο φορές το Πρωτάθλημα Ευρώπης (1985 και 1986).

Την άνοιξη του 1989 ο Ντράζεν Πέτροβιτς μεταπηδήσε στη Ρεάλ Μαδρίτης, σπάζοντας και τα ταμπού των μεταγραφών μπασκετμπολιστών του ανατολικού μπλοκ στη Δύση. Ο Πέτροβιτς οδήγησε το σύλλογο σε θρίαμβο στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων απέναντι στη Snaidero Caserta, επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη καλύτερη συγκομιδή πόντων του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (62 πόντοι). Αυτή ήταν και η πρώτη και τελευταία του σεζόν στην Liga ACB, αλλά ακόμη κρατά ένα από τα ρεκόρ ατομικής απόδοσης στο πρωτάθλημα Ισπανίας σε σειρά τελικών σε πόντους (42) και τρίποντα (8)..


Με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας, ο Πέτροβιτς κατέκτησε μετάλλιο σε Λος Άντζελες (1984, χάλκινο), Ισπανία (1986, χάλκινο), Ελλάδα (1987, χάλκινο), Σεούλ (1988, ασημένιο), Ζάγκρεμπ (1989, χρυσό), Αργεντινή (1990, χρυσό). Στις αρχές των 90s, ήρθε ο γιουγκοσλαβικός εμφύλιος και ο Ντράζεν Πέτροβιτς έγινε Κροάτης. Ενώ με την Κροατία πρόλαβε να κατακτήσει μόνο ένα ασημένιο μετάλλιο, στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης (1992).

O οποίος μετά τα θαύματα με τη Ρεάλ Μαδρίτης και την εθνική Γιουγκοσλαβίας κατακτώντας το χρυσό μεταλλιο είχε ήδη γίνει στόχος του ΝΒΑ, έτσι τo φθινόπωρο του 1989 έκανε το ντεμπούτο του με τους Portland Trail Blazers. Στις 23 Ιανουαρίου του 1991 ο Πέτροβιτς έγινε παίκτης των New Jersey Nets όπου μεγαλούργησε, ο απολογισμός ήταν ένας μέσος όρος 15,4 πόντων ανά παιχνίδι αλλά κυρίως η εκτίμηση όλου του κόσμου του ΝΒΑ που υποκλίθηκε στο κρυστάλλινο ταλέντο του Μότσαρτ.


Ένας μεγάλος μπασκεμπολιστας που χάθηκε νωρίς μόλις σε ηλικία μόλις 28 ετών, στις 7η Ιουνίου του 1993 σε έναν γερμανικό αυτοκινητόδρομο στην εθνική οδό Νυρεμβέργης-Μονάχου ηταν 17:20 το απόγευμα, όπως έδειχνε το ρολόι που φορούσε ο Κροάτης. H κληρονομιά του 28χρονου μπασκετμπολίστα υπήρξε ανάλογη της ακτινοβολίας του αλλά δεν έφτασε  ομως ποτέ ως εκεί που μπορούσε. Οι Νετς στις 11 Νοεμβρίου 1993 απέσυραν τη φανέλα με τον αριθμό 3.

Ο τάφος του Ντράζεν Πέτροβιτς βρίσκεται στο νεκροταφείο του Μιρογκόι στην Κροατία και έχει μετατραπεί σε βωμό για τους απανταχού συμπατριώτες του αλλά και λάτρεις του μπάσκετ ενω το γήπεδο στη γενέτειρά του, το Σίμπενικ, πήρε το όνομά του όπως και μια κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ. Εκτός από το Σίμπενικ και το Ζάγκρεμπ, στο Βούκοβαρ και την Πέτρινια υπάρχουν δρόμοι με το όνομά του.

Ο Πέτροβιτς μπήκε στο Hall of Fame της Fiba το 2002, ενώ το 2006 δημιουργήθηκε το «Dražen Petrović Memorial Center», στο Ζάγκρεμπ. Ένας ναός αφιερωμένος στον «Μότσαρτ» μέσα στον οποίο υπάρχουν αρκετά πράγματα από την πλούσια καριέρα του κι ένα τεράστιο άγαλμα, ύψους τεσσάρων μέτρων, του θρυλικού Ντράζεν την ώρα που ετοιμάζεται να σουτάρει.

Δείτε παρακάτω τρία ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στον Dražen Petrović:









Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου