Τα όνειρα του πιτσιρικά και οι εφιάλτες του παρελθόντος!


Η Λατινική Αμερική αποτελεί αναμφίβολα μια αστείρευτη πηγή ποδοσφαιρικών ταλέντων εδώ και δεκάδες χρόνια. Το πάθος των πιτσιρικάδων για το ποδόσφαιρο, σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη κτλ, συναντά – στους δρόμους και τις αλάνες – την προσπάθεια για επιβίωση είτε από την υψηλή εγκληματικότητα, είτε από την φτώχεια και την ανεργία.

Οι δίοδοι διαφυγής λίγοι. Μια από αυτές, η πιο δύσκολη από πλευρά ανταγωνιστικότητας αλλά παράλληλα και εξαιρετικά επικερδής για αυτούς που καταφέρνουν να αναδείξουν το ταλέντο τους, δεν είναι άλλη από το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο.

Ένας από τους τυχερούς είναι ο Έρικ Λαμέλα, ο Αργεντίνος που ανάγκασε την Τότεναμ να ξοδέψει το καλοκαίρι 30 εκατομμύρια λίρες – ρεκόρ μεταγραφής στην ιστορία της ομάδας – για να τον κάνει κάτοικο Λονδίνου.

Η οικογένεια του εικοσιενάχρονου μεσοεπιθετικού από το Μπουένος Άιρες έπλεε σε πελάγη ευτυχίας από το τέλος Αυγούστου που ανακοινώθηκε και επίσημα η μεταγραφή.
Ένα περιστατικό όμως ήρθε για να τα ταράξει τον Λαμέλα και τους συγγενείς του μόλις μια μέρα πριν το επίσημο ντεμπούτο του παίχτη με τα χρώματα των «Σπερς», όταν ένοπλοι ληστές αυτοκινήτων απήγαγαν τον δεκαοχτάχρονο αδερφό του.

Παρά το αρχικό σοκ, όλα κύλησαν ομαλά και οι απαγωγείς άφησαν ελεύθερο τον Άξελ Λαμέλα, αφού λίγες ώρες αργότερα η οικογένεια του τους κατέβαλλε το πόσο των 5000 πέσος (περίπου 550 λίρες).

Το ποσό μπορεί να θεωρηθεί αρκετά μικρό αν αναλογιστεί κανείς τα λεφτά που είναι αυτή τη στιγμή στα πόδια του μεγάλου του αδερφού στην Αγγλία, αλλά σύμφωνα με την αστυνομία οι απαγωγείς δεν είχαν ιδέα περί τίνος πρόκειται, με το συμβάν να λαμβάνει χώρα λόγω του πολυτελούς αυτοκινήτου που οδηγούσε ο Άξελ!

«Μας είπαν (ότι θέλουν) να πάρουν τα λύτρα και να σιγουρευτούμε ότι δεν θα αναμειχθεί η αστυνομία. Ήρθαν στην πόρτα μας να συλλέξουν τα λεφτά. Δεν κάλυψαν τα πρόσωπα τους και οι κάμερες ασφαλείας του σπιτιού τους κατέγραψαν.», δήλωσε ο Μπράιαν Λαμέλα, ένα από τα αδέρφια του παίχτη της Τότεναμ, προσθέτοντας: «Ο αδερφός μου είναι ήρεμος. Όλοι μας πιστεύουμε ότι ήταν ένα τυχαίο περιστατικό – απλά τον απήγαγαν για το αμάξι και τίποτε άλλο.»

Αν και, όπως όλα δείχνουν, το συγκεκριμένο συμβάν δεν αποτελεί τίποτε παραπάνω από μια άτυχη συγκυρία για την οικογένεια του Λαμέλα, τα κρούσματα απαγωγών σε μέλη οικογενειών διάσημων παιχτών είναι συχνό φαινόμενο στην Λατινική Αμερική.

Τον Νοέμβρη του 2004 ένοπλοι εισέβαλαν σε σπίτι συγγενών του Ρομπίνιο στο Σάο Πάουλο απαγάγοντας την μητέρα του, την οποία άφησαν ελεύθερη μετά από 40 μέρες αφού ο Βραζιλιάνος κατέβαλλε ένα αρκετά σεβαστό ποσό, το οποίο φημολογείται ότι ήταν της τάξεως των 50 χιλιάδων λιρών.
Οι μητέρες των παιχτών φαίνεται ότι είναι ο «αγαπημένος στόχος» των Βραζιλιάνων απαγωγέων, αφού το ίδιο έπραξαν σε διαφορετικές περιπτώσεις όπως αυτές του Λουίς Φαμπιάνο της Πόρτο, του Γκραφίτε –που έγινε γνωστός στην Βόλφσμπουργκ- τον καιρό που έπαιζε για λογαριασμό της Σαο Πάουλο, αλλά και του Φιντέλις Ροτζέριο της Κορίνθιανς, με όλες τις απαγωγές να λαμβάνουν χώρα στην πόλη Καμπίνας, βόρεια του Σάο Πάουλο.

Η λίστα με τους συγγενείς γνωστών ποδοσφαιριστών από την Λατινική Αμερική που έπεσαν θύματα απαγωγέων μπορεί να θεωρηθεί κάθε άλλο παρά μικρή.

Η μητέρα του αμυντικού της Κορίνθιανς Μαρίνιο, ο πατέρας του Ρομάριο, η αδερφή του Ρικάρντο Ολιβέιρα της Μίλαν, ο αδερφός του Νταβίντ Σουαζό της Μπενφίκα, ο πατέρας του Λεονάρντο, ο αδερφός του Ρικέλμε, η αδερφή του Γκιγιέρμο Σκελότο της Ρίβερ και ο αδερφός του προπονητή της Μπόκα Κάρλος Μπιάνκι, είναι μερικά από τα πρόσωπα που βρίσκονται στην συγκεκριμένη λίστα επιτυχημένων αλλά και αποτυχημένων –για τους κακοποιούς- αποπειρών απαγωγής.

Τελευταίο θύμα ήταν η αδερφή του επιθετικού της Ζενίτ, Χούλκ, για την οποία οι απαγωγείς αρχικά ζήτησαν λύτρα της τάξεως των 94 χιλιάδων λιρών, αλλά στην συνέχεια την άφησαν ελεύθερη μετά από μεταξύ τους διαφωνία για τον τρόπο με τον οποίο το έπρεπε να μοιραστεί το συγκεκριμένο ποσό.

Η εγκληματικότητα είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αρχές στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι απαγωγείς δρουν ανεξέλεγκτα στοχεύοντας τις οικογένειες διάσημων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι αναγκάζονται θέλοντας ή μη να προσγειωθούν από το περίφημο life-style των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στις χώρες της Ευρώπης, στην σκληρή πραγματικότητα στην οποία ζούσαν και επιβίωναν στα παιδικά τους χρόνια.

Είναι φορές που τυγχάνει το όνειρο του ξυπόλυτου πιτσιρικά, στις γειτονιές της Βραζιλίας και της Αργεντινής, να μετατραπεί σε έναν εφιάλτη που τον τραβάει πίσω στο παρελθόν και δεν τον αφήνει να επαναπαυτεί στα «λούσα» του σύγχρονου μοντέρνου ποδοσφαίρου.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου