Sabayon 8: Η extreme-rolling διανομή

Μόλις πριν τέσσερις μήνες είχε κυκλοφορήσει η προηγούμενη έκδοση του Sabayon, υποσχόμενη την απόλυτη rolling εμπειρία σε μια gaming-oriented διανομή βασισμένη σε gentoo. Πριν μιλήσω για την νέα έκδοση την οποία δεν έχω δοκιμάσει ακόμα, θέλω να πω δυο λόγια για την έκδοση 7.

Προσωπικά κατέβασα το Gnome 3.2 iso και εγκατέστησα το Sabayon 7 μέσα από έναν πολύ γρήγορο και όμορφο εγκαταστάτη. Η διανομή ήταν υπερ-γρήγορη, στα repos υπήρχαν παιχνίδια που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη διανομή όπως το Xonotic για παράδειγμα, το IRC ξεχύλιζε από άτομα που πρόσφεραν βοήθεια και όλα έδειχναν να λειτουργούν πολύ καλά. Έκανα τα άπειρα update που υπήρχαν και στο πρώτο restart όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε. Εκεί που η διανομή χάλασε ολοκληρωτικά ήταν στο μισάωρο όπου και άλλαξα την γλώσσα του συστήματος από Ελληνικά σε Αγγλικά.

Δεν μπορούσα καν να μπω πλέον σε γραφικό περιβάλλον. Η αλήθεια είναι πως δεν το έψαξα ιδιαίτερα από εκεί και πέρα, πάντως το πρόβλημα ήταν στην εκκίνηση του shell. Bug της διανομής? Bug του gnome shell? Όπως και να έχει προτείνω σε όσους δοκιμάσουν την νέα έκδοση του Sabayon να διαλέξουν από την αρχή την γλώσσα που θέλουν και να μην την αλλάξουν αργότερα.

Το Sabayon είναι μια διανομή που κύριο στόχο έχει να προσφέρει ένα σύστημα που συνδυάζει τελευταία τεχνολογία και σταθερότητα με επιτυχία. Αυτό ακούγεται δύσκολο και είναι δύσκολο. Το κατα πόσον το πετυχαίνουν όμως θα πρέπει να μας το πει κάποιος που το χρησιμοποιεί καιρό. Εγώ, μετά από μισή ώρα χρήσης, μάλλον είμαι ακατάλληλος να μιλήσω για σταθερότητα.

Από την έκδοση 7 στην 8 έγινε δουλειά πάνω σε πακέτα που χρησιμοποιούνται για μεταγλωττίσεις, εξασφαλίζοντας ακόμα καλύτερες επιδόσεις, καθώς επίσης και δουλειά πάνω σε θέματα διαχείρισης φόρτου συστήματος και θεμάτων διαχείρισης ενέργειας. Επίσης το default filesystem είναι πλέον το btrfs. Όπως είναι φυσικό η έκδοση 8 έρχεται με τις τελευταίες εκδόσεις προγραμμάτων, εφαρμογών, DE κλπ. Οι διαθέσιμες εκδόσεις είναι οι εξής:
  • Gnome 3.2.2
  • KDE 4.7.4 (το 4.8 θα είναι διαθέσιμο σε λίγες μέρες, ενώ υπάρχει ήδη στο testing repo της διανομής)
  • Xfce 4.8
  • Spin Base (“γυμνή” έκδοση για το κτίσιμο των δικών σαν iso)
  • Server Base (με server-optimizations στον πυρήνα)
  • Core CDX (με Fluxbox)
Καλό είναι να αναφέρω την ύπαρξη του Cinnamon, αλλά και του Razor Qt στα repos της διανομής. Επίσης για όποιον έχει κέφια, θα βρει στα testing repos και πειραματικούς πυρήνες “Fusion” για τους οποίους δεν έχω άποψη. Σημαντική λεπτομέρεια επίσης αποτελεί η ύπαρξη προεγκατεστημένων drivers για κάρτες γραφικών και codecs για κάθε μορφής αρχείου πολυμέσων.
 

Το Sabayon προσφέρει την δύναμη του Gentoo, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε compile τίποτα. Είναι απόλυτα συμβατό με το Gentoo (portage), ενώ στα δικά του repos θα βρείτε 12000 πακέτα!

Ελάχιστες και προτεινόμενες απαιτήσεις:
  • Intel Pentium II ή AMD Athlon. Προτείνεται Intel Core 2 Duo ή AMD 64 X2
  • 512ΜΒ RAM για Gnome ή 768MB για KDE. Προτείνεται 1GB RAM
  • 8GB ελεύθερου χώρου στο δίσκο. Προτείνονται 15GB
  • Κάρτα γραφικών με υποστήριξη 2D. Προτείνεται κάρτα γραφικών με υποστήριξη 3D
  • Οδηγός DVD

Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου