Ενας σεισμός 8,2R πίσω από την Ιερά Σινδόνη του Τορίνο


Ένας σεισμός μεγέθους 8,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ιερουσαλήμ το 33 μ.Χ., έτος της σταύρωσης μπορεί να αποδεικνύει ότι η ιερά Σινδόνη του Τορίνο, το σάβανο δηλαδή πάνω στο οποίο υποτίθεται ότι αποτυπώνονται το πρόσωπο και το σώμα του Ιησού Χριστού, ανήκει πράγματι σε αυτόν.

Ιταλοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Αλμπέρτο Καρπιντέρι του Πολυτεχνείου του Τορίνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση ”Meccanica“, υποστηρίζουν ότι η ακτινοβολία νετρονίων λόγω του σεισμού αλλοίωσε τις επίσημες ραδιοχρονολογήσεις με άνθρακα-14, που έγιναν στη δεκαετία του ’80.

Εκείνες οι μετρήσεις, που είχαν δημοσιευτεί στο “Nature” το 1989, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ύφασμα είχε ηλικία μικρότερη των 800 ετών, δηλαδή προερχόταν από τον Μεσαίωνα (μεταξύ 1260 και 1390 μ.Χ.) οπότε και εμφανίζονται οι πρώτες γραπτές αναφορές για το ύφασμα, γεγονός που οι επικριτές δεν θεωρούν τυχαίο.

Η νέα θεωρία αναφέρει ότι στη διάρκεια των σεισμών δημιουργούνται στον γήινο φλοιό ισχυρά κύματα πίεσης υψηλής συχνότητας, τα οποία αποτελούν την πηγή εκπομπών νετρονίων. Τα νετρόνια αυτάαπελευθερώνονται από τα άτομα όπου ήταν δεσμευμένα μέχρι τότε και αλληλεπιδρούν με τους πυρήνες άλλων ατόμων, πράγμα που δημιουργεί νέα ισότοπα άνθρακα.

Αυτή ακριβώς η διαδικασία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένη χρονολόγηση, αφού αυξάνει κατά πολύ τον αριθμό των ραδιοϊσοτόπων του άνθρακα-14 στο περιβάλλον.

Εκτός από αυτό οι ερευνητές πάνε και ένα βήμα παρακάτω: υποστηρίζουν ότι η μαζική εκπομπή των νετρονίων μετά τον σεισμό του 33 μ.Χ. στην Ιερουσαλήμ μπορεί να προκάλεσε την ίδια την αποτύπωση της εικόνας του Χριστού πάνω στο σάβανό του. Αυτό έγινε διότι τα ελεύθερα νετρόνια αλληλεπίδρασαν χημικά με τα άτομα αζώτου στις ίνες του λινού υφάσματος, με τελικό αποτέλεσμα τη θερμική αποτύπωση του προσώπου πάνω στο ύφασμα.

Οι αντιρρήσεις


Ο Γκόρντον Κουκ, καθηγητής περιβαλλοντικής γεωχημείας στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης δήλωσε στο Live Science πως ακόμα κι αν θεωρητικά μπορεί να δεχτεί κανείς την υπόθεση της ακτινοβολίας νετρονίων, παραμένει το εύλογο ερώτημα: γιατί κάτι ανάλογο δεν έχει καταγραφεί πουθενά αλλού στα αρχαιολογικά αρχεία;

Ανάλογη αρνητική αντίδραση είχε και ο Κρίστοφερ Ράμσεϊ, διευθυντής της Μονάδας Ραδιοχρονολόγησης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί σε χώρες με συχνούς ισχυρούς σεισμούς όπως η Ιαπωνία, δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κάποιο ανάλογο πρόβλημα με τις ραδιοχρονολογήσεις με άνθρακα-14;

Κι έτσι η Σινδόνη συνεχίζει, σε τελευταία ανάλυση, να παραμένει θέμα πίστης. «Αν θέλεις να πιστέψεις στη Σινδόνη του Τορίνο, απλώς πιστεύεις σε αυτήν», δήλωσε ο Γκόρντον Κουκ.

Η Σινδόνη έχει προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον από το 1898, όταν κυκλοφόρησε η πρώτη φωτογραφία της, δημιουργώντας ένα έντονο δημόσιο διάλογο κατά πόσο απεικονίζει ή όχι τον Χριστό και πώς δημιουργήθηκε η αποτύπωση πάνω στο ύφασμα.

Σύμφωνα με τους επικριτές, πρόκειται για μια καλοστημένη απάτη. Από την άλλη, αν και η Καθολική Εκκλησία έχει αποφύγει να πάρει επίσημη θέση, πολλές χιλιάδες πιστών -και περίεργων- προσέρχονται κάθε χρόνο στον καθεδρικό ναό του Τορίνο για να τη δουν.



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου