Μπαμ και κάτω!

Ήταν 25 Φεβρουαρίου του 1964, δηλ. μία μέρα σαν τη σημερινή, που οι εικόνες της χαράχτηκαν στη μνήμη εκατομμυρίων φίλων των σπορ και ειδικά της πυγμαχίας.

Στο ριγκ του Μαϊάμι Μπιτς στην Πολιτεία της Φλόριντα, ο νεαρός και άσημος έως την βραδιά εκείνη, Κάσιους Κλέι, θα γινόταν αστέρι, που θα έλαμπε τις επόμενες δύο δεκαετίες, στην ιστορία του αθλήματος για σκληρούς άνδρες.

Απέναντι στον Σόνι Λίστον, ο Κλέι (πριν ασπαστεί το Ισλάμ και αλλάξει το όνομά του σε Μοχάμεντ Άλι!) θα κέρδιζε για πρώτη φορά στην καριέρα του τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην κατηγορία βαρέων βαρών.

Ο 22χρονος τότε, Κλέι έδειξε από την αρχή του τελικού "who is the boss", στριμώχνοντας άγρια τον Λίστον. Ο έμπειρος αντίπαλός του άντεξε στον εξοντωτικό "τρελό" ρυθμό, σε συνδυασμό με γροθιές-κεραυνούς, έξι γύρους γύρους, πριν σωριαστεί και αναγκαστεί να εγκαταλείψει.

Ήταν η στιγμή που ο Κάσιους Κλέι -ο μετέπειτα Μοχάμεντ Άλι, θα έβαζε στη μέση του τη χρυσή ζώνη του παγκόσμιου πρωταθλητή, για πρώτη φορά, στη δοξασμένη καριέρα του στα ρινγκ.

"Παρακολουθούσαμε τον αγώνα με κομένη την ανάσα. Προφανώς , κανένας από από τους 15χρονους συνομηλίκους μου δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που συνέβαινε", λέει 50 χρόνια αργότερα, ο ιστορικός πυγμαχίας σήμερα, Ραμίρο Ορτίζ.

Νεαρή τότε η Σούζαν Νταντί Μπόνερ ήταν μεταξύ των θεατών αφού ο πατέρας της, Κρις οργάνωνε τον αγώνα και ο θείος της, Άντζελο ήταν ο θρυλικός προπονητής του Κάσιους Κλέι. "Ήταν σαν να με διαπερνούσε ηλεκτρικό ρεύμα", δήλωσε χαρακτηριστικά η Μπόνερ.

Η νίκη του Κλέι άλλαξε το πρόσωπο όχι μόνο της πυγμαχίας, αλλά συνολικά των σπορ. Το μποξ και ο αθλητισμός γενικότερα, πήγαν από το ήρεμο έως τότε προφίλ σε κάτι πολύ πιο έντονο που προσιδίαζε σε show business, κάτι που ισχύει έως σήμερα.

Η ιδέα ενός αγώνα ως θέαμα γεννήθηκε όταν ο Κλέι κατέκτησε τον τίτλο εκείνο το βράδυ.

Για τον νεαρό από το Λούισβιλ του Κεντάκι ήταν η τελευταία φορά που έμπαινε στο ρινγκ με την ονομασία αυτή. Λίγα 24ωρα μετά, έλαβε το όνομα Μοχάμεντ Άλι, το ίδιο που έχει επηρεάσει το διεθνές στερέωμα και είναι κάτι σαν brand name.

Έδωσε αφορμή για να αναδειχτούν σε σούπερ σταρ πρωταθλητές όπως ο Τζο Φρέιζιερ και ο Τζορτζ Φόρμαν και έθεσε τις βάσεις για μποξέρ, όπως ο Μάικ Τάισον και ο Εβάντερ Χόλιφιλντ.

Η βραδιά της 25ης Φεβρουαρίου 1964 στο Μαϊάμι θα μείνει στην ιστορία ως το βράδυ που ένας παράτολμος και θρασύς νεαρός ονόματι Κάσιους Κλέι συστηνόταν στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Αυτά που συνέβησαν μετά τη Φλόριντα, όχι μόνο άλλαξαν τη μορφή του αθλητισμού, αλλά και πολλά πράγματα στην κοινωνία.

Συγχρόνως, ο Κλέι ή Άλι, έμελε να μπει στο δρόμο για να γίνει, αναμφισβήτητα, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες στην ιστορία.






ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου