Ο κίονας του Παρθενώνα που καταστράφηκε από το βομβαρδισμό του Μοροζίνι


Στις 27 Φεβρουαρίου του 1992 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεταφορά του πέμπτου κίονα της νότιας πλευράς του Παρθενώνα. Τμήμα του είχε καταστραφεί κατά το βομβαρδισμό της Ακρόπολης το 1687, από το δόγη της Βενετίας Φραγκίσκο Μοροζίνι.

Ο κίονας μετά την έκρηξη εμφάνιζε σύμφωνα με τους μελετητές και τους αρχαιολόγους, μετατόπιση και κλίση προς το νότο. Έτσι κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του και η επανατοποθέτησή του, από τον πρώτο, στο δεύτερο σπόνδυλο.

Η φθορά του κίονα δυστυχώς δεν ήταν η μοναδική, που προκάλεσε ο βομβαρδισμός. Η μοιραία βόμβα που μετέτρεψε σε ερείπιο τον Παρθενώνα, ρίχτηκε από κανόνι που ήταν τοποθετημένο κοντά στην Αγία Αικατερίνη στην Πλάκα. Στόχος του Μοροζίνι ήταν οι Τούρκοι και τα πυρομαχικά, που ήξερε ότι είχαν αποθηκεύσει στην Ακρόπολη.

Οι Τούρκοι πίστευαν ότι ο Ιταλός θα σεβόταν το αρχαίο μνημείο και δε θα χτυπούσε. Ο Μοροζίνι όμως ήταν αδίστακτος. Η οβίδα τρύπησε την στέγη και χτύπησε τα πεντακόσια βαρέλια πυρίτιδας που είχαν αποθηκεύσει οι Τούρκοι στο κέντρο του ναού.Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου