Μαύρα πρόσωπα κατά του ρατσισμού

Οι παίκτες της ερασιτεχνικής Κολεπιέβε στην Ιταλία βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο με τα πρόσωπά τους βαμμένα μαύρα, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους παίκτες που πέφτουν θύματα ρατσιστικών επιθέσεων…

Η αντίδραση από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές σε κρούσματα ρατσισμού είναι επιβεβλημένη για να αντιμετωπιστεί δραστικά το φαινόμενο. Πέρυσι, όταν ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ είχε αποχωρήσει απηυδισμένος από το φιλικό της Μιλαν με την Προ Πάτρια, πετώντας μια μπάλα προς την πλευρά του κόσμου, μετά την λεκτική επίθεση μερίδας των τιφόζι προς τους μαύρους παίκτες των Ροσονέρι. Αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο να διακοπεί το ματς, αλλά η αντίδραση του Γκανέζου να κάνει το γύρο του κόσμου και να ανοίξει την κουβέντα για το κατά πόσο ένας ποδοσφαιριστής οφείλει να αντιδρά. Ακόμα και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε αντιρατσιστικές δηλώσεις!

Το 2001, οι παίκτες της Τρεβίζο είχαν βάψει το πρόσωπό τους μαύρο για να συμπαρασταθούν στο Νιγηριανό συμπαίκτη τους Ακίιμ Ομολάντε, ο οποίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο των ρατσιστών. Και η ερασιτεχνική ομάδα Κολεπιέβε από την περιφέρεια της Περούτζια, έκανε ακριβώς το ίδιο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμά της.

Και μιλάμε για παιδιά 14-15 ετών, γεγονός το οποίο έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Η μάχη κατά των διακρίσεων είναι πρωτίστως θέμα παιδείας και οι πιτσιρικάδες έδειξαν ότι μέσω του ποδοσφαίρου, μπορούν να αναπτυχθούν αντιρατσιστικές συνειδήσεις βασισμένες σε πολύ απλούς κώδικες. Οι νεαροί παίκτες μπήκαν στο γήπεδο με τα πρόσωπά τους βαμμένα μαύρα και για ένα λεπτό αρνήθηκαν να αγωνιστούν. Η μπάλα έμεινε στο ένα μισό του γηπέδου, με την μία ομάδα να αλλάζει πάσες, στηρίζοντας έτσι την πρωτοβουλία της αντιπάλου και την άλλη να μένει παραταγμένη, αρνούμενη να επιτεθεί. Ο λόγος ήταν ότι μια μέρα πριν, στο πρωτάθλημα τους, ένας μαύρος ποδοσφαιριστής είχε πέσει θύμα ρατσιστική επίθεσης.

«Κάθε Κυριακή, όταν παίζουμε εκτός έδρας, αισθάνεσαι το ρατσισμό για τα παιδιά που έχουν διαφορετικό χρώμα», δήλωσε ο ο πρόεδρος της Κολεπιέβε, Στέφανο Βιολίνι και πρόσθεσε: «Έχω αηδιάσει. Σκέφτομαι να φύγω». Στη συνέχεια, προανήγγειλε νέες αντιδράσεις, αν η κατάσταση συνεχιστεί. «Αν δεν σταματήσουν τα φαινόμενα, είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε να παίζουμε όχι για ένα, αλλά για 40 λεπτά». Το ίδιο Σαββατοκύριακο στο Λούγκο, στην περιοχή της Ραβένα, ένα ματς τρίτης κατηγορίας σταμάτησε, λόγω των εμετικών συνθημάτων. Η μάχη συνεχίζεται…


Δείτε το video





ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου