Σάρωσε στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου ο Μίκαελ Χάνεκε


Η ταινία του αυστριακού σκηνοθέτη «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε, αλλά και η βρετανίδα ηθοποιός Έλεν Μίρεν βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής 25ης απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου στη Μάλτα.

Με το βραβείο ευρωπαϊκού επιτεύγματος στον παγκόσμιο κινηματογράφο τιμήθηκε η Έλεν Μίρεν, ενώ αντίστοιχα για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο τιμήθηκε ο Μπερνάντο Μπερτολούτσι (Lifetime achievement award). Η ταινία του Χάνεκε «Αγάπη» που είχε προβληθεί και στη χώρα μας σάρωσε στα βραβεία των βασικών κατηγοριών, κερδίζοντας τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και καλύτερης ανδρικής ερμηνείας (Ζαν Λουί Τρεντινιάν) και γυναικείας ερμηνείας (Εμανουέλ Ρίβα).

Η ταινία του Τόμας Βίντεμπεργκ «Το κυνήγι» απέσπασε το βραβείο σεναρίου για τον Τομπάιας Λίντχολμ. Η κινηματογραφική μεταφορά του ψυχροπολεμικού κατασκοπικού μυθιστορήματος «Και ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι» του Τζον Λε Καρέ, από τον Τόμας Άλφρεντσον τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου σχεδιασμού παραγωγής και καλύτερης μουσικής (Αλμπέρτο Ινγκλέσιας). Το τολμηρό «Shame» του Στιβ Μακουίν απέσπασε το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας. Καλύτερο ευρωπαϊκό ντοκιμαντέρ αναδείχτηκε το «Hilver nomade» του Μάνουελ φον Στούρλερ, ενώ στις κατηγορίες της καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων και μικρού μήκους βραβεύτηκαν αντίστοιχα οι Τόμας Λούνακ (για το «Alois nebel») και Τούντορ Γκιοργκίου («Superman, Spider man or Batman). Το βραβείο κοινού δόθηκε στο φιλμ Hasta la vista του Τζέφρι Ενθόβεν.

Σε πρόσφατες δηλώσεις στην Guardian η Έλεν Μίρεν μίλησε για την άλωση του βρετανικού σινεμά από το Χόλιγουντ: «νομίζω ότι έχουμε την μεγάλη ατυχία στη Βρετανία να μιλάμε αμερικάνικα. Πάντα κοιτάζουμε προς τις ΗΠΑ για να πουλήσουμε εκεί τις ταινίες μας…οι καλύτερες ταινίες που κάνουμε είναι η πραγματικά αυθεντικές βρετανικές ταινίες, χωρίς να κοιτάζουμε προς την αμερικανική αγορά-όπως αυτές από τους Κεν Λόουτς ή Άντρεα Άρνολντ. Κοιτάζουν προς τον άλλο δρόμο και θεωρούν τους εαυτούς τους ως ευρωπαίους κινηματογραφιστές». Στην ΕυρωπαϊκήΑκαδημία Κινηματογράφου ψήφισαν πάνω από 2700 μέλη για τα φετινά βραβεία.



ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου