Παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα απ’ όλο τον κόσμο!Παρά τις ολοένα αυξανόμενες ομοιότητες που παρουσιάζουν οι τρόποι με τους οποίους οι διάφορες χώρες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, υπάρχουν ακόμα κάποιες ιδιομορφίες σε ορισμένες περιοχές που βιώνουν διαφορετικά τη μεγάλη μέρα!

Ίσως τα παιδιά σας τρέμουν από το φόβο τους στην όψη του τερατώδους αυστριακού Άγιου Βασίλη, ή έχουν στο σπίτι τους ένα από τα πολλά Καταλανικά χριστουγεννιάτικα στολίδια!

Νορβηγία: Κρυμμένες σκούπες!Ο θρύλος της Νορβηγίας λέει ότι, όταν φτάνει η παραμονή των Χριστουγέννων, φέρνει μαζί της όλα τα κακά πνεύματα και τις μάγισσες. Επομένως, είναι σύνηθες για τα νοικοκυριά στην Νορβηγία να κρύβουν όλες τις σκούπες τους πριν τον βραδινό ύπνο, μην τυχόν κάποιο από τα πνεύματα ή από τις γριές μάγισσες τις αγγίξουν! Στο μεταξύ, ο πιο γενναίος άνδρας της οικογένειας, βγαίνει έξω και ρίχνει έναν πυροβολισμό για να διώξει τα πνεύματα.

Καταλονία: Caganer!


Σε πολλούς πολιτισμούς, θεωρείται απολύτως φυσιολογική η αναπαράσταση της σκηνής μιας γέννησης στο σπίτι της οικογένειας! Ωστόσο, οι άνθρωποι στην Καταλονία (καθώς και σε τμήματα της Ιταλίας, της Ανδόρας, της Πορτογαλίας και της υπόλοιπης Ισπανίας) εφαρμόζουν ένα παρόμοιο έθιμο πολύ πιο "προχωρημένο". Κρύβουν έναν caganer (Καγανέρ), αλλιώς γνωστό ως "κύριο που τα κάνει", στη φάτνη του Ιησού. Είναι ένα αγαλματάκι στο οποίο αποτυπώνεται ένας Καταλανός χωρικός, με το παραδοσιακό κόκκινο καπέλο-μαντήλι και τα φτωχικά του ρούχα, με τα εσώρουχα του κατεβασμένα, την ώρα που κάνει την ανάγκη του, συνήθως στην άκρη του σκηνικού. Είναι ο αγαπημένος των παιδιών!

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς ο Καγανέρ βρήκε τη θέση του στη φάτνη του Χριστού. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι υπενθυμίζει το ρόλο του ανθρώπου στην ευφορία της γης, ότι οι ενέργειές του λιπαίνουν τη γη και βοηθούν στην επίτευξη μιας καλής συγκομιδής. Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι Καγανέρ απεικόνιζαν άνδρες με παραδοσιακές στολές. Πρόσφατα όμως, φαίνεται να έχουν πάρει τη μορφή πολλών celebrities και δημοσίων προσώπων, όπως αυτός της φωτογραφίας που απεικονίζει τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Καταλονία: Caga Tio!Ακόμα ένα ασυνήθιστο έθιμο από τα Χριστούγεννα της Καταλονίας! Αυτή τη φορά γνωστό ως Caga Tio, επίσης γνωστό ως "ο θείος που τα κάνει". Το Caga Tió κάνει την πρώτη εμφάνισή του στο καταλανικό νοικοκυριό σχεδόν 3 βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, και από κείνη την ημέρα τροφοδοτείται καθημερινά με ό,τι πιο γιορτινό, όπως γλυκά και ξηρούς καρπούς, προτού καλυφθεί με μια κουβέρτα για να μείνει ζεστό. Την παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά θα το χτυπήσουν με ραβδιά, τραγουδώντας δυνατά ένα παραδοσιακό τραγούδι απαιτώντας να βγάλει νόστιμα δώρα για αυτά.

Αφού τελειώσει το ξυλοκόπημα, μετακινούν την κουβέρτα για να δουν το αποτέλεσμα της πέψης και αν όλα έχουν πάει καλά, το Caga Tio θα έχει μαγικά "καταθέσει" όλα όσα το τροφοδοτούσαν τις τελευταίες εβδομάδες, και τα οποία θα μοιραστούν τα πιτσιρίκια. Το τέλος του διαδικασίας σημαίνει όταν αφήσει έξω κάτι σαφώς λιγότερο νόστιμο από τα γλυκά, συνήθως ένα κρεμμύδι ή μια ρέγγα παστή!

Αυστρία: Krampus!Αυτό το τρομακτικό θηρίο ονομάζεται Krampus και στην Αυστρία είναι ο μοχθηρός συνέταιρος του γενναιόδωρου, αγαπημένου Άγιου Βασίλη. Ενώ ο Άγιος Βασίλης ανταμείβει τα καλά παιδιά φέρνοντας τους δώρα, ο κακός Krampus απειλεί και τιμωρεί τα κακά, ενώ συχνά απεικονίζεται να μεταφέρει τα άτακτα παιδάκια με το καλάθι του μακριά, έτοιμος να τα ρίξει στην φρικτή κόλαση!

Βενεζουέλα: Roller skating!Στο Καράκας, στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, συνηθίζεται ολόκληρη η πόλη να μετακινείται νωρίς το πρωί των Χριστουγέννων χρησιμοποιώντας ένα πρωτότυπο μέσο μεταφοράς, τα roller skates. Σε πολλές περιοχές τα αυτοκίνητα απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν το πρωί, προκειμένου να μπορέσει αυτό το πρωτότυπο έθιμο να λάβει χώρα! Το προηγούμενο βράδυ τα παιδιά θα δέσουν το ένα κορδόνι στο μεγάλο τους δάκτυλο και θα κρεμάσουν το άλλο έξω από το παράθυρο, για να νιώσουν το φιλικό σινιάλο των skaters που θα περάσουν το πρωί.

Ουκρανία: Αράχνες και ιστοί!


Στην Ουκρανία, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι διακοσμημένα με όλα τα τυπικά στολίδια που θα περίμενε κανείς, αλλά και με μία ασυνήθιστη προσθήκη. Ένα παραδοσιακό παραμύθι μιλάει για μια φτωχή χήρα που δεν μπορούσε να αγοράσει στολίδια για την οικογένειά της. Όταν ξύπνησε βρήκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της όμορφα διακοσμημένο από μια αράχνη που είχε υφάνει εκεί τον ιστό της, ομορφαίνοντας έτσι τα Χριστούγεννά τους. Κι έτσι, ανάμεσα στα στολίδια και τα φώτα, τα δέντρα της Ουκρανίας έχουν πάντα κρυμμένα μια ψεύτικη αράχνη και έναν τεχνητό ιστό, που θεωρείται ότι φέρνουν τύχη σε όποια τα βρει.

Τσεχία: Ρίχνοντας τα παπούτσια!


Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι γυναίκες της Τσεχίας που δεν είναι παντρεμένες συμμετέχουν σε ένα παραδοσιακό παιχνίδι που τις βοηθά να προβλέψουν την οικογενειακή τους κατάσταση για την επόμενη χρονιά. Παίρνουν ένα παπούτσι, στέκονται με την πλάτη σε μια ανοικτή πόρτα και το ρίχνουν πάνω από τον ώμο τους. Αν το παπούτσι προσγειωθεί με το μπροστινό μέρος στραμμένο προς την πόρτα, τότε η κοπέλα θα παντρευτεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Αν το παπούτσι προσγειωθεί με το τακούνι στραμμένο προς την πόρτα τότε η κοπέλα θα περιμένει τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο πριν παντρευτεί.

Ιταλία : Η Μπεφάνα!


Αν και στις περισσότερες χώρες τα δώρα φέρνει ο Άγιος Βασίλης, στην Ιταλία σύμφωνα με την παράδοση τα παιδιά παίρνουν τα δώρα τους από μια ευγενική, γριά μάγισσα που τη λένε Μπεφάνα.

Ο μύθος λέει ότι οι τρεις μάγοι ζήτησαν τη βοήθειά της για να βρουν τον δρόμο τους όταν πήγαιναν να συναντήσουν το νεογέννητο Χριστό. Δεν μπορούσε να τους βοηθήσει αλλά ήταν τόσο φιλόξενη κι ευγενική, που την κάλεσαν στο ταξίδι τους. Εκείνη αρνήθηκε ισχυριζόμενη ότι είχε πάρα πολλά να κάνει. Ωστόσο, αργότερα μετάνιωσε για την απόφασή της και από τότε περιπλανιέται σε όλον τον πλανήτη αναζητώντας τους τρεις σοφούς και το Θείο βρέφος, αφήνοντας δώρα από όπου περνά.

Ηνωμένο Βασίλειο: Ανακατέψτε την πουτίγκα!


Σε ένα παραδοσιακό βρετανικό νοικοκυριό, όποιος θέλει τα Χριστούγεννα τα όνειρά του να γίνουν πραγματικότητα, κάνει μια ευχή ενώ ανακατεύει την πουτίγκα. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το πιάτο, μια πουτίγκα Χριστουγέννων γίνεται με ένα βαρύ μείγμα αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών και λίπους, προτού την καταβρέξουμε με αλκοόλ και την ψήσουμε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Μερικές φορές, περιέχουν μικρά ασημένια νομίσματα και όποιος τα βρει είναι ο τυχερός για την επόμενη χρονιά!

Ολλανδία: Zwarte Piet!Μερικές φορές, η παράδοση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που σήμερα πιστεύουμε σωστό! Ο Ολλανδός Άγιος Βασίλης (γνωστός ως Sinterklaas) έχει ένα βοηθό ο οποίος θεωρείται από κάποιους ως μια ατυχής αναφορά στο αποικιακό παρελθόν της χώρας. Ο Zwarte Piet (Μαύρος Πιτ ) είναι ένας σκλάβος, βοηθός του Sintaklaas. Στα παιδιά λένε ότι αν δεν είναι φρόνιμα, ο Μαύρος Πιτ θα έρθει και θα τα πάρει μέσα στο σάκο του και θα τα πάει στην Ισπανία, εκεί όπου ο Ολλανδός Άγιος Βασίλης ζει παραδοσιακά. Πολλοί Ολλανδοί έχουν κριτικάρει τη ρατσιστική πτυχή του Μαύρου Πιτ τα τελευταία χρόνια, και πλέον υπάρχουν ορισμένες εκδοχές της ιστορίας του, που τον περιγράφουν ως ένα καπνοδοχοκαθαριστή, προκειμένου να εξηγήσουν το χρώμα του προσώπου του.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου