Η ομοιομορφία των σπερματοζωαρίων «κλειδί» της ανδρικής γονιμότητας

Τελικά, δεν αρκεί να παράγει ένας άντρας αρκετά και «ζωηρά» σπερματοζωάρια για να τεκνοποιήσει. Τα σπερματοζωάρια αυτά πρέπει να έχουν και το ίδιο μήκος, διότι οι πολλές διακυμάνσεις στο μέγεθός τους συνιστούν πρόβλημα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπράουν, στο Ρόουντ Άιλαντ, ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από 103 άνδρες, οι οποίοι το 2006 δήλωσαν συμμετοχή σε μία μελέτη γονιμότητας.

Όπως έδειξε η ανάλυσή τους, όσο μεγαλύτερη διακύμανση υπήρχε στο μέγεθος των σπερματοζωαρίων, ιδίως στο μέγεθος της «ουράς» τους, ανά δείγμα, τόσο λιγότερα ήταν τα σπερματοζωάρια που μπορούσαν να κολυμπούν καλά. Με άλλα λόγια, τόσο φτωχότερη ήταν η ποιότητα του σπέρματος και κατ’ επέκτασιν η ικανότητα γονιμοποίησης.

Σε αδρές γραμμές, τα σπερματοζωάρια αποτελούνται από τρία τμήματα: την κεφαλή, τον λαιμό και την ουρά. Η ουρά είναι αυτή που τους επιτρέπει να κολυμπούν στο εσωτερικό γεννητικό σύστημα της γυναίκας για να βρουν τον δρόμο τους έως την σάλπιγγα όπου θα γίνει η γονιμοποίηση του ωαρίου.

Η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων είναι ένας από τους δείκτες που εξετάζεται στους άντρες, οι οποίοι δυσκολεύονται να κάνουν παιδιά.

Στην νέα μελέτη, οι διακυμάνσεις στο μέγεθος των σπερματοζωαρίων ήταν μεγάλες και μετρήσιμες, γράφουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζέιμς Μόσμαν, στην επιθεώρηση «Human Reproduction».

Στην πραγματικότητα, το μήκος της κεφαλής και το μήκος της ουράς τους παρουσίαζαν διακύμανση κατά σχεδόν 20%, ενώ στο μήκος του λαιμού ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Οι ερευνητές περίμεναν να βρουν κάποιες διακυμάνσεις, αλλά όχι τόσο έντονες – και σίγουρα δεν περίμεναν να υπάρχουν τόσο ισχυρές συσχετίσεις ανάμεσα στις διακυμάνσεις του μήκους και στον αριθμό των υγιών, δυνάμενων να γονιμοποιήσουν σπερματοζωαρίων.

Όπως εξηγούν, οι προγενέστερες μελέτες επί του θέματος εστιάζονταν στο μέγεθος της κεφαλής των σπερματοζωαρίων ή στο μέσο μήκος τους, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο.

Στην πραγματικότητα, «τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι διακυμάνσεις στο μήκος των σπερματοζωαρίων είναι πιο σημαντικός δείκτης της ποιότητας του σπέρματος και έτσι της γονιμότητας, απ’ ό,τι το μέσο μήκος τους», δήλωσε ο δρ Μόσμαν.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι διακυμάνσεις του μήκους των σπερματοζωαρίων μπορεί να παράσχουν ενδείξεις για τη λειτουργικότητα των όρχεων και την διαδικασία μέσω της οποίας παράγουν ώριμα σπερματοζωάρια.

 ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου