Το "μαγικό" ρομποτικό χέρι που..

Η Γιαν Σιούρμαν είναι 53 ετών. Εδώ και μερικά χρόνια, είναι παράλυτη από το λαιμό και κάτω. Σήμερα, κατάφερε να δώσει εντολή με τον εγκέφαλό της σε ρομποτικό βραχίωνα και να μετακινήσει αντικείμενα, όπως τονίζεται σε μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, σύμφωνα με το BBC.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Lancet”. Ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογική εξέλιξη αποτελεί «αξιομνημόνευτο κατόρθωμα». Πριν από 13 χρόνια, η Γιαν Σιούρμαν διαγνώστηκε με παρεγκεφαλιδονωτιαία εκφύλιση. Σταδιακά, έχασε τον έλεγχο του σώματός της. Τώρα, είναι ανίκανη να κινήσει τα χέρια και τα πόδια της. Της έγινε εμφύτευση δύο αισθητήρων στο φλοιό τού εγκεφάλου. Κάθε ένας από αυτούς έχει διαστάσεις 4 Χ 4 χιλιοστά. Εκατό μικροσκοπικές βελόνες, τοποθετημένες πάνω σε κάθε αισθητήρα, δέχονται την ηλεκτρική δραστηριότητα από περίπου 200 εγκεφαλικά κύτταρα.

Οι ηλεκτρικοί παλμοί που εκπέμπονται από τον εγκέφαλο «μεταφράζονται» στη συνέχεια σε εντολές από το ρομποτικό βραχίωνα. «Δεν ξέρω πως να το περιγράψω. Η κίνηση ήταν το καλύτερο πράγμα που έχουμε δει έως τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Αντριου Σβαρτζ, από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Και πρόσθεσε: « Εκτιμώ ότι αυτή η τεχνολογία θα βοηθήσει σημαντικά ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί στο νωτιαίο μυελό». Η Γιαν Σιούρμαν ήταν σε θέση να ελέγξει το βραχίωνα από τη δεύτερη ημέρα της εκπαίδευσης.
Έπειτα από δύο εβδομάδες, είχε εξοικειωθεί σε τέτοιο βαθμό, που με τον ρομποτικό βραχίωνα μπορούσε να κάνει σχεδόν τις ίδιες κινήσεις που πραγματοποιεί το ανθρώπινο χέρι.

ΠΗΓΗ 
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου