Η πρώτη Χρυσή Μπάλα

Πριν 56 χρόνια, απονεμήθηκε η πρώτη «Χρυσή Μπάλα», με τον σερ Στάνλεϊ Μάθιους να αναδεικνύεται κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής για το 1956. 

Αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Μπλάκπουλ, ο Μάθιους ήταν ο πρώτος που κατέκτησε το συγκεκριμένο βραβείο, οδηγώντας την ομάδα του στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς, τερματίζοντας 11 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Μάθιους συγκέντρωσε συνολικά 47 πόντους στην τελική κατάταξη, τρεις περισσότερους από τον Αλφρέντο Ντι Στέφανο που κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

Για την ιστορία, την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν ακόμα τρία «ιερά τέρατα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, οι Ραϊμόν Κοπα (33), Φέρεντς Πούσκας (32) και Λεβ Γιασίν (19).

Εκτός του Μάθιους, ακόμα τέσσερις Βρετανοί ποδοσφαιριστές έχουν αναδειχθεί κορυφαίοι Ευρωπαίοι ποδοσφαιριστές. Ο Ντένις Λο (1964, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ο Μπόμπι Τσάρλτον (1966, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ο Τζορτζ Μπεστ (1968, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και ο Κέβιν Κίγκαν δύο σερί χρονιές (1978, 1979) με τη φανέλα του Αμβούργου.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου