10 από τα πιο όμορφα κτίρια του κόσμου που αξίζει να δεις


Όταν οι αρχιτέκτονες έχουν κέφια δημιουργούν κτίρια αριστουργήματα.
Πάρε μια γεύση…

Sagrada Familia, Ισπανία
Αν έχεις πάει στη Βαρκελώνη και δεν έχεις επισκεφθεί την εκκλησία Sargada Familia, πραγματικά έχεις χάσει. Ένα από τα πιο περίτεχνα αριστουργηματικά σχεδιασμένα κτίρια, που εμπνεύστηκε ένας από τους πιο εκκεντρικούς αρχιτέκτονες της ιστορίας, ο Antoni Gaudi. Η κατασκευή της άρχισε το 1882 και τα σχέδια του Gaudi ήταν τόσο περίπλοκα που ακόμα η κατασκευή της δεν έχει ολοκληρωθεί.

Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, Αίγυπτος
Μοιάζει σαν γιγαντιαίος δίσκος που έχει προσγειωθεί στη γη ή σαν ένας τεράστιος ηλεκτρικός διακόπτης (με λίγη φαντασία…). Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είναι το πρώτο μεγαλειώδες κτίριο της νέας χιλιετίας. Ολοκληρώθηκε το 2002 και είναι εμπνευσμένο από την αυθεντική αλεξανδρινή βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε τον τρίτο αιώνα προ Χριστού.

Museo Guggenheim, Ισπανία
Κάποιοι λένε ότι το κτίριο του Frank Gehry (που ολοκληρώθηκε το 1997 και βρίσκεται στην πόλη Bilbao της βόρειας Ισπανίας) θυμίζει ανοιγμένη κονσέρβα και δεν είναι και κανένα αξιοθαύμαστο δημιούργημα. Οι περισσότεροι όμως διαφωνούν και το θεωρούν ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της μοντέρνας αρχιτεκτονικής που επηρέασε σημαντικούς δημιουργούς.

Αγία Σοφία, Τουρκία

Σημείο κατατεθέν της λεγόμενης “βυζαντινής αυτοκρατορίας” στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Αν και πρόκειται για αρχιτεκτονικό αριστούργημα, χτίστηκε σε πέντε μόλις μήνες, τον 6ο αιώνα μετά Χριστόν. Από το 360 μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός και από το 1935 έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Taj Mahal, Ινδία
Είναι σίγουρα ένα από τα πιο γνωστά κτίρια στον κόσμο και η ρομαντική ιστορία που το συνοδεύει το κάνει ακαταμάχητο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ινδός ποιητής Rabindranath Tagore το ονόμασε “δάκρυ στο πρόσωπο της αιωνιότητας”. Το Taj Mahal στην Agra χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Shah Jahan σε ανάμνηση της συζύγου του, Mumtaz Mahal, που πέθανε αφού γέννησε το 14ο παιδί τους το 1631. Ένα τεράστιο μνημείο στην αγάπη από λευκό μάρμαρο.

Museu Oscar Niemeyar, Βραζιλία

Σχεδιάστηκε από τον Oscar Niemeyer και βρίσκεται στην πόλη Curitiba της Βραζιλίας. Όπως όλα τα κορυφαία αρχιτεκτονικά δημιουργήματα ή θα το μισήσεις ή θα το λατρέψεις. Η κεντρική του γκαλερί είναι κατασκευασμένη από γυαλί και έχει σχήμα ματιού που ισορροπεί πάνω σε ένα κίτρινο υποστήριγμα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί το αποκαλούν “Μουσείο Μάτι”.

Mουσείο Hermitage (Χειμερινό Παλάτι), Ρωσία
Βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, στη Ρωσία και χτίστηκε από τον Francesco Bartolomeo Rastrelli, ανάμεσα στο 1754 και το 1762, για να χρησιμεύσει ως χειμερινή κατοικία του εκάστοτε Ρώσου τσάρου. Είναι ένα από τα πιο ωραία δείγματα αρχιτεκτονικής μπαρόκ.

Potala Palace, Θιβέτ

Δεσπόζει στην ιερή πόλη Lhasa στο Θιβέτ, εκεί όπου μένει το χειμώνα ο Dalai Lama. Περισσότερο γνωστό για την επιβλητική του παρουσία και λιγότερο για τους κατοίκους του, αυτό το τεράστιο κτίριο περιλαμβάνει χιλιάδες δωμάτια και είναι χτισμένο σύμφωνα με τα πρότυπα ενός αυθεντικού βουδιστικού ναού. Το Potala Palace είναι πλέον μουσείο της Κίνας και ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Ιμάμ Τζαμί, Ιράν
Βασικό χαρακτηριστικό του είναι το απαλό μπλε και κίτρινο κεραμικό χρώμα που καλύπτει το τζαμί μέσα και έξω (αυτό άλλωστε αποτελεί το χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής του Esfahan). Το Ιμάμ Τζαμί είναι ένα εκπληκτικό κτίριο του 17ου αιώνα, που το χρώμα του αλλάζει ανάλογα με το φως.

Crac des Chevaliers, Συρία
Ο Lawrence το περιγράφει ως το “καλύτερο κάστρο του κόσμου”. Το μεσαιωνικό κάστρο, απομεινάρι των Σταυροφοριών, μπορεί να μετράει 800 χρόνια ζωής, παρ’ όλα αυτά διατηρείται σε άψογη κατάσταση παρά τις επιθέσεις που έχει δεχτεί στο πέρασμα των χρόνων όχι μόνο από εχθρούς αλλά και από τις καιρικές συνθήκες.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου