Οι top 10 οινοπαραγωγοί περιοχές του κόσμου

Τα 10 μέρη που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τη γεύση των κρασιών τους, που αποτελούν αγαπημένα «καταφύγια» οινοφίλων και ακολουθούν εξελιγμένες τεχνικές οινοποίησης, αλλά και περιοχές που ανοίγουν το δρόμο για μια νέα εποχή στον τομέα του οίνου.
Το να προσπαθήσουμε να βρούμε τις 10 καλύτερες οινοπαραγωγούς περιοχές του κόσμου, είναι σαν να διαλέγουμε τα καλύτερα έργα τέχνης από όλα τα μουσεία. Η λίστα που ακολουθεί τους, που αποτελούν αγαπημένα «καταφύγια» οινοφίλων και ακολουθούν εξελιγμένες τεχνικές οινοποίησης, αλλά και περιοχές που… ανοίγουν το δρόμο για μια νέα εποχή στον τομέα του οίνου.

Και όπως συμβαίνει με κάθε λίστα που έχει να κάνει με ιδιαίτερες γεύσεις, πολλές καλές περιοχές στο χώρο του κρασιού, έμειναν αναγκαστικά εκτός. Το Western Cape της Νότιας Αφρικής, η Mendoza στην Αργεντινή, η Μελβούρνη στην Αυστραλία και το Auckland στη Νέα Ζηλανδία, είναι μερικές περιοχές που δεν αναφέρουμε, αλλά που παράγουν κρασί διάσημο σε όλο τον κόσμο, αμφισβητούν τον παραδοσιακό τρόπο και εξερευνούν νέους ορίζοντες.

Ακόμη κι αν δε συμφωνείτε λοιπόν με την παρακάτω λίστα, βάλτε ένα ποτήρι κρασί και απολαύστε την!

No.10: Νότια Γαλλία


Η Νότια Γαλλία μπορεί να υπερηφανεύεται για το μεγαλύτερο μέρος «πράσινων» καλλιεργειών οίνου. Με εκπληκτική γεύση λουλουδιών, οι οίνοι αυτοί έχουν θέσει τις βάσεις για μια νέα κατηγορία οινοποιίας. Περιοχές όπως οι Côtes-du-Rhône και Gigondas, παράγουν μερικά από τα πιο σύνθετα και δυναμικά κρασιά στον κόσμο, όπως τα κόκκινα του Châteauneuf-du-Pape.
Η πρότασή μας: 2003 Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Roussanne Vieilles Vignes.

No.9: Κοιλάδα Barossa, Aυστραλία


Τα κρασιά από την Αυστραλία εντυπωσιάζουν όσον αφορά στην πυκνότητα της γεύσης που μπορεί να συσκευαστεί σε ένα μπουκάλι. Ακόμα κι αν είναι έντονα φρουτώδη, τα κρασιά αυτά, είναι καλά ισορροπημένα σε γεύση. Για λάτρεις του κρασιού που ψάχνουν για μια επιλογή που ταιριάζει με μια καλή μπριζόλα ή ένα κομμάτι ψητό αρνί με δεντρολίβανο, συστήνουμε ένα Grenache ή Shiraz.
Η πρότασή μας: 2007 Standish Wine Company Shiraz Borne Bollene Single Vineyard, Barossa.

No.8: Ribera del Duero, Ισπανία

Στα βόρεια οροπέδια της Ισπανίας, κατά μήκος του ποταμού Duero, στο βραχώδες έδαφος της Ribera del Duero, καλλιεργούνται αμπέλια που βγάζουν το πιο ακριβό κρασί στον κόσμο, το Vega Sicilia. Η ξεχωριστή ποικιλία Tempranillo και η ικανότητα παραγωγής παγκόσμιας κλάσης Cabernet Sauvignon, δίνει ιδιαίτερη αξία σε αυτή την περιοχή που έχει παράδοση για πολλά χρόνια σε αυτό τον τομέα. Με κρασιά από τους αμπελώνες, όπως οι Pesquera and Pago de Carraovejas, η ποικιλία Tempranillo… μιλάει από μόνη της.
Η πρότασή μας: 2004 Pago de los Capellanes Finca Picon, Ribera del Duero.

No.7: Piedmont, Ιταλία


Το κρασί στο Πιεμόντε αποτελεί μέρος της ζωής όπως και… η αναπνοή. Στους πρόποδες των Άλπεων, το δροσερό και ομιχλώδες κλίμα, δημιουργεί παγκόσμιας κλάσης κρασιά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Η ηγετική ποικιλία στο Πιεμόντε είναι η Nebbiolo, η οποία παράγει το υπέροχο Barolo και Barbaresco. Τα πιο γλυκά κρασιά Moscato d'Asti και Asti Spumante, γίνονται από Moscato Bianco. Τα πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία κρασιά της Azienda Cerreto, ξεχωρίζουν για τα αρώματα αχλαδιού και εσπεριδοειδών του σταφυλιού Arneis.
Η πρότασή μας: 2005 Giacomo Conterno Barolo Cascina Francia.

No.6: Κοιλάδα Napa, Καλιφόρνια, ΗΠΑ


Η πρώτη από τις περιοχές παραγωγής κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες που συγκέντρωσε διεθνείς επαίνους και βλέμματα, η κοιλάδα Napa στην Καλιφόρνια, φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα οινοποιεία του κόσμου. Με μια παράδοση που ξεκίνησε από τους πρώτους αποίκους της περιοχής, η αμερικανική νοοτροπία δημιούργησε με αποφασιστικότητα παγκόσμιας κλάσης κρασιά, όταν την αμφισβήτησαν. Ένα εξαιρετικό μικροκλίμα συμβάλλει στη μοναδική γεύση των σταφυλιών των Robert Mondavi, Chateau Montelena και Harlan Estate.
Η πρότασή μας: 1999 Hartwell-Grace Vineyards, Napa Valley.

No.5: Mosel, Γερμανία


Τα ποτάμια Saar και Ruwer, διασχίζουν ένα εντυπωσιακό τοπίο στην ανατολική Γερμανία και ενώνονται στο ποτάμι Mosel, δημιουργώντας ένα πανέμορφο σκηνικό για μερικά από τα πιο «πολύπλοκα» κρασιά στον κόσμο. Οι απότομες πλαγιές με νότιο προσανατολισμό, συγκεντρώνουν το φως του ήλιου και βγάζουν την εκλεκτή ποικιλία Riesling, από τα πλούσια σχιστολιθικά εδάφη.
Η πρότασή μας: Markus Molitor’s 2005 Riesling Trockenbeerenauslese Mosel-Saar-Ruwer Wehlener Klosterberg.

No.4: Bordeaux, Γαλλία



Καμία περιοχή δεν έχει ασκήσει τόση επιρροή τον περασμένο αιώνα όσο το Bordeaux. Δημιουργώντας τα πάντα, από μια κουλτούρα κρασιού, μέχρι μυθικές σοδειές που τραβούν την προσοχή περισσότερο και από ότι οι διάσημοι του Hollywood, τα κρασιά του Bordeaux έχουν θέσει πρότυπα και γευστικές απαιτήσεις σε όλο τον κόσμο. Οι δύο ποταμοί που χωρίζουν το Bordeaux, σε «αριστερή» και «δεξιά» όχθη, είναι ο Garonne και ο Dordogne. Το Merlot αποτελεί τον «παππού» στις ποικιλίες και δανείζει την υφή του σε ιστορικά κρασιά όπως τα Petrus και Chateau Ausone. Λόγω της υπερπαραγωγής πάντως, πολλά οινοποιεία δεν καταφέρνουν να κάνουν τα ίδια κρασιά όπως στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Η πρότασή μας: 2000 Château Kirwan Margaux.

No.3 Τοσκάνη, Ιταλία



Η περιοχή με μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα και ποιοτικά κρασιά στον κόσμο, η Τοσκάνη, παράγει το Chianti Classico, το Brunello, το Carmignano και τα κόκκινα που είναι γνωστά ως Super Tuscans. Η Τοσκάνη ενσαρκώνει τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και το πάθος. Η γεωγραφία και τα στοιχεία της, δίνουν στα κρασιά της έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που ξεχωρίζει.
Η πρότασή μας: 1999 Tignanello.

No.2: Champagne, Γαλλία


Η Καμπανία είναι μια ιστορική περιοχή της Βορειοανατολικής Γαλλίας, γνωστή όχι μόνο για την ποιότητα, αλλά και για τη συνέπειά της. Μεγάλοι οινοπαραγωγοί παράγουν εκλεκτής ποιότητας προϊόντα, ασυναγώνιστα στην παγκόσμια αγορά. Με έναν συνδυασμό σταθερών τιμών και της ανόδου μικρών παραγωγών με καλή ποιότητα -όπως ο Pierre Gimonnet et Fils- η περιοχή προσφέρει νέα προϊόντα, ενώ τα μεγάλα ονόματα Perrier Jouët, Dom Perignon και Moet & Chandon, συνεχίζουν να διατηρούν ένα κλασικό στυλ που καθορίζει την κομψότητα και την εκλεπτυσμένη γεύση.
Η πρότασή μας: 1997 Salon.

No.1: Burgundy, Γαλλία



Ο πυθμένας αρχαίων ωκεανών, αποτελεί πλέον γόνιμο έδαφος για τα κρασιά της Βουργουνδίας. Κάθε γουλιά του γλυκύτατου Pinot Noir ή του καθαρού Chardonnay, προσφέρει πρωτόγνωρη απόλαυση στον ουρανίσκο. Η «πολυτιμότερη» περιοχή της Βουργουνδίας, είναι η Côte d'Or. Οι βουνοπλαγιές της Βουργουνδίας συγκεντρώνουν τις ακτίνες του ήλιου και σε συνδυασμό με τον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αποξηραμένο βυθό, δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε διάσημους αμπελώνες όπως οι Domaine Romanée-Conti, Vosne-Romanée και Chassagne-Montrachet. Τα κρασιά τους χαρακτηρίζονται από ιδανική παλαιότητα όταν διατηρούνται σε ένα ιδανικό σύστημα αποθήκευσης, ενώ οι λεπτές αποχρώσεις του Pinot Noir εξελίσσονται και ωριμάζουν με τελειότητα.
Η πρότασή μας: 2006 Vosne-Romanée.

ΠΗΓΗ







Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου