Τα γκράφιτι των Αζτέκων


Στην πόλη του Μεξικού, που αποτελεί και πρωτεύουσα της χώρας, τα γκράφιτι στους τοίχους αποτελούν μία νέα μορφή αρτίστικης πινελιάς εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι η γιγαντούπολη απέκτησε με τα χρόνια αρκετό χρώμα από αυτό το κίνημα που προέκυψε, το οποίο αγκάλιασε και το ποδόσφαιρο έξω από το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, αυτό των Αζτέκων.

Από το 2008 οι τοίχοι έξω από το εθνικό στάδιο χωρητικότητας 105.000 θεατών στολίζονται από ποδοσφαιρικές φιγούρες και γεγονότα, μερικά από τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το συγκεκριμένο στάδιο.

Το στάδιο των Αζτέκων είχε φιλοξενήσει παιχνίδια και τελικούς των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 1970 και του 1986 με τη μεγάλη Βραζιλία του Πελέ του 70’ και τη μεγάλη Αργεντινή του Μαραντόνα τη δεκαετία του 80’ να δίνουν αγώνες εκεί.

Έτσι τα 1.200 λίτρα μπογιάς και τα 9.000 κουτάκια σπρέι που χρησιμοποιήθηκαν από όσους αρτίστες συμμετείχαν στον σχεδιασμό των γκράφιτι στους τοίχους των εξωτερικών χώρων του σταδίου απεικονίζουν εικόνες από το παρελθόν του.

Το πρόσωπο του Πελέ να πανηγυρίζει με σφιγμένη γροθιά και η φιγούρα του Μαραντόνα να σηκώνει το τρόπαιο δεσπόζουν επιβλητικά, με τον Αργεντινό σταρ μάλιστα να έχει σκοράρει στο στάδιο των Αζτέκων και το περίφημο γκολ με το χέρι, το λεγόμενο και ως «Χέρι του Θεού», στο παιχνίδι κόντρα στην Αγγλία.

Πέρα ωστόσο από τον Πελέ και τον Μαραντόνα, τα γκράφιτι απεικονίζουν κι άλλες στιγμές του ποδοσφαίρου από το παρελθόν του σταδίου, όπως αυτές από τον περίφημο ημιτελικό Ιταλία – Γερμανία 4-3 του Μουντιάλ του 1970, μέχρι το πρόσφατο παρόν με τα πρόσωπα του Ρονάλντο, του Ροναλντίνιο και άλλων ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί εκεί.

Εκτός όμως από τα ποδοσφαιρικά στιγμιότυπα και τις ποδοσφαιρικές φιγούρες μερικά γκράφιτι είναι εμπνευσμένα και από τη μουσική εξ αιτίας των συναυλιών που έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς τo γήπεδο με τη συμμετοχή του Μπόνο και των U2, του Μάικλ Τζάκσον και του Έλτον Τζον.

Τα γκράφιτι έξω από το στάδιο των Αζτέκων έχουν ακόμη και την πινελιά της θρησκείας, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο στοιχείο είναι αρκετά έντονο στο Μεξικό. Έτσι η μορφή του Πάπα Ιωάννη Παύλου του ΙΙ που επισκέφθηκε την πόλη του Μεξικού το 1999 δεσπόζει ανάμεσα σε άλλα γκράφιτι που περιλαμβάνουν επίσης οπαδούς, φανταστικές μορφές και τοπία, εικόνες από το Μεξικό και τους Μάγιας και άλλα.

Έξω από το στάδιο των Αζτέκων λοιπόν από το 2008 η τέχνη της ζωγραφικής και του γκράφιτι έχει συναντήσει αυτήν του ποδοσφαίρου και το αποτέλεσμα ήταν να μεταμορφώσει μία εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής σε μια πολύχρωμη ποδοσφαιρική – και μη – αρτίστικη έκθεση.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου