Η Google τιμά τον πατέρα του Sudoku Λέοναρντ Όιλερ


Αφιερωμένο στον Ελβετό μαθηματικό και φυσικό Λέοναρντ Όιλερ είναι το σημερινό doodle της Google. Ο Όιλερ, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα θεωρείται πατέρας του Sudoku, ενώ σε αυτόν οφείλεται η καθιέρωση του συμβόλου f(x) στις εξισώσεις.

Γιος ιερέα, γεννήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας στις 15 Απριλίου του 1707 και σπούδασε γεωμετρία στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας ενώ το 1727, σε ηλικία μόλις 20 ετών προσκλήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, από την αυτοκράτειρα Αικατερίνη Α' και εργάστηκε για την οργάνωση της Ακαδημίας Επιστημών.

Ο Όιλερ, έμεινε γνωστός στην ιστορία για τις λύσεις που έδωσε σε μεγάλα μαθηματικά προβλήματα, (όπως Το πρόβλημα των γεφυρών του Κένιγκσμπεργκ και το πρόβλημα των 36 αξιωματικών) καθώς και για τις συζητήσεις του με άλλους διανοούμενους της εποχής, Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν κατά την παραμονή του στη Ρωσία, του ζητήθηκε από την Τσαρίνα Μεγάλη Αικατερίνη να σταματήσει την αθυροστομία του Ντιντερό. Ο Όιλερ λοιπόν, λέγεται ότι είπε στο Γάλλο άθεο φιλόσοφο «Κύριε, ( α + β ) / ν = χ, άρα ο Θεός υπάρχει. Απαντήστε!» και ο Ντιντερό αποχώρησε ηττημένος.

Παράλληλα άφησε μεγάλο έργο και στον τομέα των εξισώσεων, της τριγωνομετρίας και γεωμετρίας, ενώ υπήρξε ο εισηγητής της συντομογραφίας και του συμβολισμού στην τριγωνομετρία, κάνοντας πρώτος τη χρήση του συμβόλου e (πλέον γνωστό ως «αριθμός Όιλερ») για τον προσδιορισμό της βάσης των φυσικών λογαρίθμων. Επίσης θεωρείται και «πατέρας» του γνωστού παιχνιδιού σουντόκου, αφού ήταν ο πρώτος που ουσιαστικά διατύπωσε τους κανόνες του.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν σχεδόν τυφλός και γι αυτό υπαγόρευε στη γραμματέα του προφορικά τους υπολογισμούς του. Πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου 1783, ενώ χαρακτηριστική ήταν η φράση του μαθηματικού και φιλοσόφου Ντε Κοντορσέ ο οποίος εκφώνησε τον επικήδειο και είπε «Ο Όιλερ σταμάτησε να ζει και να υπολογίζει»



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου