Η μέρα που άλλαξε κυριολεκτικά το ποδόσφαιρο


Στο ποδόσφαιρο, η 15η Απριλίου είναι συνδεδεμένη με την τραγωδία του Χίλσμπορο. Κι όμως, έχει άλλη μία, ιστορική σημασία για το λαοφιλές σπορ, καθώς στις 15 Απριλίου του 1889 πραγματοποιήθηκε η πρώτη αλλαγή κατά τη διάρκεια διεθνούς ποδοσφαιρικού αγώνα.

Ανεπίσημα οι ομάδες πραγματοποιούσαν σε διασυλλογικό επίπεδο αλλαγές, αλλά στο διεθνές ποδόσφαιρο κάτι τέτοιο απαγορευόταν.Ακόμα κι αν ένας παίκτης τραυματιζόταν, η ομάδα του δεν μπορούσε να τον αντικαταστήσει κι έτσι δηλώνονταν μόλις 11 παίκτες για κάθε ματς.

Το ίδιο είχε κάνει και η Ουαλία για την αναμέτρηση με τη Σκωτία στο πλαίσιο του British Home Championship. Λίγη ώρα πριν την έναρξη του ματς, όμως, πληροφορήθηκε ότι η Preston North End δεν έδωσε τελικά την άδεια στον τερματοφύλακα Τζέιμς Τρέινερ να ενταχθεί στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας ειδοποίησε επειγόντως τον Σαμ Τζίλαμ που ζούσε στο Wrexham, όπου και διεξαγόταν ο αγώνας.

Ο γκολκίπερ ενημερώθηκε, αλλά οι δύο ομάδες συμφώνησαν ο αγώνας να ξεκινήσει κανονικά, καθώς οι Σκωτσέζοι δεν ήθελαν να χάσουν το τρένο της επιστροφής. Έτσι, η Ουαλία κάλεσε τον Αλφ Πουγκ, ο οποίος αγωνιζόταν στην ερασιτεχνική Rhostyllen Victoria και τύχαινε να είναι παρών στο ματς για να πάρει θέση κάτω από τα δοκάρια τα πρώτα λεπτά και τα κατάφερε περίφημα.

Συνολικά έμεινε στον αγωνιστικό χώρο για 30 λεπτά και κατάφερε να κρατήσει απαραβίαστη την εστία του πριν πάρει τη θέση του ο Τζίλαμ που έφτασε εσπευσμένα για να… συνεχίσει το έργο του.

Η συνεργασία τους ήταν εξαιρετική, καθώς για πρώτη φορά σε 14 αναμετρήσεις των δύο ομάδων, οι Ουαλοί δεν ηττήθηκαν από τη Σκωτία.

Αυτή ήταν και η μοναδική διεθνής συμμετοχή του Πουγκ, ενώ ο Τζίλαμ φόρεσε έκτοτε άλλες 4 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο.

Η συγκεκριμένη αλλαγή πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη σε αγώνα διεθνούς επιπέδου, αν και η FIFA τις επέτρεψε επίσημα στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1954.

Συγκεκριμένα, στις 11 Οκτωβρίου του 1953, ο Χορστ Έγκελ αντικατέστησε τον Ρίτσαρντ Γκότινγκερ στην αναμέτρηση της Δυτικής Γερμανίας με το Σάαρλαντ γράφοντας… επισήμως ιστορία.

Όσον αφορά τη «μητέρα» του ποδοσφαίρου, Αγγλία, επέτρεψε τις αλλαγές το 1965. Στις 21 Αυγούστου του 1965, στην αναμέτρηση της Charlton Athletic με τη Bolton, ο Μάικ Ρόουζ τραυματίστηκε και ο Κιθ Πίκοκ σηκώθηκε από τον πάγκο για να πάρει τη θέση του κάτω από τα δοκάρια.

«Θυμάμαι αρκετά καθαρά ότι ήμουν απογοητευμένος που δεν έπαιζα. Πριν από εκείνη την ημέρα, ταξίδευε με την ομάδα ένας επιπλέον παίκτης σε περίπτωση που κάποιος αρρώσταινε, αλλά όχι για να τον αντικαταστήσει κατά τη διάρκεια του αγώνα. Δεν περίμενα ότι θα έπαιζα, αλλά έπειτα από λίγα λεπτά ο Μικ Ρόουζ, ο τερματοφύλακάς μας, έπρεπε να γίνει αλλαγή.

Ήμουν στο τρένο επιστρέφοντας από το Μάντσεστερ όταν πληροφορήθηκα, διαβάζοντας μία από τις απογευματινές εφημερίδες, ότι ήμουν ο πρώτος που πέρασε αλλαγή σε αγγλικό αγώνα!», θυμάται ο Πίκοκ.

Μάλιστα, την ίδια ημέρα επετεύχθη και το πρώτο γκολ από παίκτη που είχε περάσει ως αλλαγή, με τον Μπόμπι Νοξ να σκοράρει με τη φανέλα της Barrow κόντρα στη Wrexham.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου