Η λύση δεν είναι ο διωγμός των οπαδών


Το τελευταίο διάστημα στην Λατινική Αμερική παρατηρείται ένα αυξανόμενο κύμα γηπεδικής βίας, το οποίο έφτασε στο αποκορύφωμα με τον θάνατο του 14χρονου Κέβιν Μπελτράν Εσπάδα στο ματς της Σαν Χοσέ με την Κορίνθιανς για το Κόπα Λιμπερταδόρες. Οι αρχές, όμως, δεν δείχνουν διατεθειμένες να χτυπήσουν στη ρίζα του προβλήματος.

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στη βραζιλιάνικη εφημερίδα Lance, αποδείχθηκε ότι για τις 155 περιπτώσεις θανάτων που σχετίζονται με γηπεδική βία στη χώρα από το 1988, έχουν γίνει μόλις 27 συλλήψεις. Τους τελευταίους μήνες, τα κρούσματα βίας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. το blog «counter attack», αναφέρει μερικά χαρακτηριστικά από τις αρχές του 2013. Στη Βελέζ Σάρσφιλντ από την Αργεντινή επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 δολαρίων, ποινή κεκλεισμένων των θυρών για το ματς με την Πενιαρόλ, καθώς και stop των οπαδών στα εκτός έδρας ματς, μετά από επεισόδια που ξέσπασαν από τους φίλους της στο Μοντεβιδέο.

Οι οπαδοί της Μιγονάριος στην Κολομβία πέταξαν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο μετά την εντός έδρας ήττα από την Κλουμπ Τιχουάνα, με τον επόπτη να τραυματίζεται. Στην Αργεντινή, οι οπαδοί της Μπελγράνο ντε Κόρντοβα συγκρούστηκαν άγρια με την αστυνομία. Ο τερματοφύλακας της Σαν Λορέντζο Πάμπλο Μιλιόρε, συνελήφθη για συγκάλυψη σε δολοφονία από οργανωμένο. Last but not least η επίθεση των οπαδών της Κολόν σε πούλμαν οπαδών της Ρίβερ Πλέιτ, με αυτοκίνητα να τυλίγονται στις φλόγες και στη συνέχεια οπαδοί να μαχαιρώνονται μετά από σύγκρουση με αυτούς της Μπόκα. Το επεισόδιο που είδε περισσότερο το φως της δημοσιότητας ήταν ο θάνατος του 14χρονου Κέβιν Μπελτράν από φωτοβολίδα στο ματς με την Κορίνθιανς.

Ο πιτσιρικάς με την οικογένειά του έκανε ταξίδι τριών ωρών για να βρεθεί στις εξέδρες και να δει την αγαπημένη του Σαν Ζοσέ. Η αντίδραση της CONMEBOL, της Ποδοσφαιρικής αρχής στη Λατινική Αμερική ήταν άμεση, ανακοινώνοντας στην Κορίνθιανς ότι θα παίξει τα υπόλοιπα ματς της κεκλεισμένων των θυρών και ότι στα εκτός δεν θα έχει τη συνοδεία των οπαδών της. Ο σύλλογος της Βραζιλίας, εκεί που έβγαζε δακρύβρεχτες ανακοινώσεις, ξαφνικά άλλαξε στάση και χαρακτήρισε άδικη την απόφαση και απείλησε με απόσυρση από τη διοργάνωση.

Λίγο αργότερα, η Ομοσπονδία ανακοίνωνε ότι οι οπαδοί της Τιμάο θα μπορούν να βρίσκονται στα εκτός έδρας ματς, κρατώντας την απαγόρευση των μετακινήσεων για 18 μήνες και βάζοντας πρόστιμο 200.000 δολάρια. Έβαλαν αμέσως νερό στο κρασί τους. Ακόμα κι αν έμενε η ποινή, όμως, είναι αυτή η λύση; Η απαγόρευση των μετακινήσεων υπήρξε ως σκέψη και στην Ομοσπονδία της Αργεντινής και έχει ήδη εφαρμοστεί στις μικρότερες κατηγορίες. Τελικά, δεν πέρασε, με τον πρόεδρο της Σάν Λορέντσο, Ματίας Λάμενς, να τονίζει: «Η λύση δεν είναι ο διωγμός των οπαδών, υπάρχει ανάγκη να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος».

Και τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι. Γιατί όταν με τον μανδύα των οργανωμένων λειτουργούν μέσα στις εξέδρες εγκληματικές οργανώσεις, όταν τα μέτρα ασφαλείας είναι μηδαμινά και οι έλεγχοι ανύπαρκτοι και τα γήπεδα πολύ παλιά, με σχεδιασμό που δεν ευνοεί την ασφάλεια, το να σταματήσουν οι μετακινήσεις οπαδών δεν λέει τίποτα. Θα βρίσκονται στους δρόμους και στα στενά. Οι περιβόητοι barra bravas είναι εντελώς αυτόνομοι και πολλοί έχουν τις δικές τους εισόδους για τα γήπεδα, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο.

Στη Βολιβία μετά το θάνατο του 14χρονου οι αρχές δείχνουν να προβληματίζονται. Μόλις δύο γήπεδα είχαν κάμερες και πλέον δόθηκε εντολή για να μπουν σε όλα, όπως και για να αλλάξει τελείως το σύστημα ελέγχου. Η είσοδος στους οπαδούς που είναι μεθυσμένοι ή υπό την επήρεια ουσιών θα απαγορεύεται δια νόμου. Ανάλογες διατάξεις όμως υπάρχουν και σε άλλες χώρες και δεν δείχνουν ικανές να λύσουν το πρόβλημα της βίας.

Η διεξαγωγή του Μουντιάλ του 2014 θα φέρει τα συστήματα ασφαλείας της FIFA στη Βραζιλία και οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πάρουν μαθήματα. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πολύ πιο σύνθετο. Αφορά όλη την κοινωνία και δεν μπορεί να λυθεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Τουλάχιστον, οφείλουν σταδιακά να εξασφαλίσουν ότι οι οπαδοί που ζουν για να δουν την ομάδα θα νιώθουν περισσότερο ασφαλείς και όχι ότι θα κόψουν το γήπεδο…



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου