Αίσθηση προκάλεσε στη Βραζιλία η προ ημερών αποκάλυψη πως κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας που κυβέρνησε τη χώρα από το 1964 ως το 1985 υπήρχε «φάκελος» για τον Πελέ…
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 1 Απριλίου ήρθαν στο φως περίπου 300.000 αρχεία από την εποχή της χούντας και αποδείχτηκε πως το καθεστώς παρακολουθούσε συστηματικά τις αθλητικές, προσωπικές και οικονομικές δραστηριότητες του Βραζιλιάνου άσου.
«Είναι όλα δημόσια. Είναι πολύ σημαντικό στο πλαίσιο της διαφάνειας και της ελευθερίας της πληροφορίας για τις οικογένειες των θυμάτων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας», σχολίασε ο κυβερνήτης του Σάο Πάουλο, Ζεράλντο Αλκμίν, επισημαίνοντας πως ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία.
Οι αξιωματούχοι εκείνης της περιόδου είχαν φυσικά «φακελώσει» οποιονδήποτε θεωρούσαν «επικίνδυνο» για το καθεστώς. Τα αρχεία δημοσίευσε η πολιτεία του Σαο Πάουλο σε μια προσπάθεια να αποκαλύψουν όσα περισσότερα στοιχεία για εκείνη τη σκοτεινή περίοδο στην οποία υπέστησαν τρομερές διώξεις οι Αριστεροί και οι φίλα προσκείμενοι σε αυτούς.
Επισήμως κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στη Βραζιλία σκοτώθηκαν πάνω από 500 πολίτες, αριθμός μικρός σε σχέση με τις εκατόμβες των νεκρών που άφησαν πίσω τους οι χούντες του Πινοσέτ στη Χιλή και του Βιντέλα στην Αργεντινή. Όμως χιλιάδες Βραζιλιάνοι βασανίστηκαν, εξορίστηκαν ή στερήθηκαν τα πολιτικά τους δικαιώματα…
Η Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία υπήρξε η ίδια θύμα βασανιστηρίων αλλά και φυλακισμένη κατά τη διάρκεια της χούντας, αποφάσισε πέρυσι να συσταθεί μια επιτροπή για να διερευνήσει τα εγκλήματα του καθεστώτος.
Τα αρχεία που ήρθαν στο φως λοιπόν αποκάλυψαν πως οι αρχές τότε παρακολουθούσαν συστηματικά τον Πελέ στη δεκαετία του `70, ιδίως τα οικονομικά του αλλά αποδείχτηκε πως η χούντα ήταν πίσω από την επίθεση που έγινε στο σπίτι του θρυλικού ποδοσφαιριστή το 1973 στο Σάντος.
Εκτός από τον Πελέ αποδείχτηκε ότι η χούντα είχε φακέλους και για άλλους διάσημους Βραζιλιάνους, όπως τον τραγουδιστή Ρομπέρτο Κάρλος, τους τηλεπαρουσιαστές Σίλβιο Σάντος και Έμπε Καμάργκο, καθώς και τον συγγραφέα Μοντέιρο Λαμπάτο.
Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία ενός άλλου μεγάλου παλαίμαχου άσου, του Ρομάριο, έχουν μαζευτεί 50.000 υπογραφές για να διερευνηθεί η σχέση του νυν προέδρου της ΠΟ της Βραζιλίας, Ζοσέ Μαρία Μαρίν με τη χούντα…
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου