Ποδόσφαιρο-Χίτλερ, σημειώσατε 1!


Ανάμεσα στα πολλά κακά χαρακτηριστικά που είχε ο Αδόλφος Χίτλερ, μπορούσε κάποιος να του… προσάψει το γεγονός πως δεν ήταν ποδοσφαιρόφιλος, σε αντίθεση με τον Μπενίτο Μουσολίνι, γεγονός που είχε πάντως την εξήγηση του.

Περισσότερο για προπαγανδιστικούς λόγους, ο Φύρερ χρησιμοποίησε το ποδόσφαιρο το 1938, όταν ενώπιον του Γιόζεφ Γκαίμπελς η Γερμανία νίκησε στο Βερολίνο την Αγγλία με 6-3. Το αξιοσημείωτο βέβαια στο ματς ήταν ο ναζιστικός χαιρετισμός των παικτών της Αγγλίας, ο οποίος πάντως πέρασε στα «ψιλά» από τον βρετανικό Τύπο της εποχής, μιας και ουδείς προέβλεπε το τι θα γινόταν ένα χρόνο μετά…

Όπως και να `χει, η πρώτη φορά που ο Χίτλερ παρακολούθησε δια ζώσης ποδόσφαιρο ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.

Σε μία… ατυχή για τον ίδιο συγκυρία, ο αγώνας της Γερμανίας με τη Νορβηγία είχε οριστεί τέσσερις μέρες μετά τα επικά κατορθώματα του Τζέσε Όουενς στα 100μ. και στο μήκος.

Ο Γερμανός δικτάτορας λοιπόν χρειαζόταν μια… ανάταση ηθικού και η περίσταση του ματς με τους Νορβηγούς έμοιαζε περίφημη, μιας και η «νάτσιοναλμάνσαφτ» προηγουμένως είχε συντρίψει το Λουξεμβούργο με 9-0 και ο Χίτλερ ανάμενε κάτι ανάλογο.

«Ο Φύρερ είναι πολύ ενθουσιασμένος», έγραφε ο Γκαίμπελς στο ημερολόγιο του, μέρες πριν από τον αγώνα. «Μετά βίας συγκρατούμαι και εγώ, έχω πολλή αγωνία», συμπλήρωνε και είχε δίκιο που φοβόταν!

Ο Χίτλερ μαζί με τον Ρούντολφ Ες είδαν τη Νορβηγία να νικάει εύκολα με 2-0. «Ο Φύρερ είναι πολύ αναστατωμένος», σημείωνε ο Γκαίμπελς, με τον δικτάτορα να φεύγει και πάλι ταπεινωμένος από το γήπεδο!

Ως εκ τούτου, ο άνθρωπος που αιματοκύλισε την ανθρωπότητα δεν ξαναείδε ποτέ ποδοσφαιρικό αγώνα. Και μάλλον καλά έκανε…

Στο Μουντιάλ του 1938, η ομάδα του Σεπ Χερμπέργκερ ήταν-θεωρητικά-ενισχυμένη με την προσθήκη των Αυστριακών. Το πρώτο ματς με την Ελβετία έληξε 1-1 και στον επαναληπτικό (σ.σ. τότε δεν υπήρχε παράταση και πέναλτι) οι Γερμανοί επέστρεψαν σπίτια τους, καθώς ηττήθηκαν με 4-2.



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου