Είναι παράνομο το Financial Fair Play;


Ενόψει της πλήρους εφαρμογής του Financial Fair Play (FFP) από την UEFA την επόμενη σεζόν (2013-14) στις χώρες-μέλη της, ένας παλιός γνώριμος έρχεται και πάλι να ταράξει τα νερά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο Βέλγος δικηγόρος Ζαν-Λουί Ντυπόν, που έγινε διάσημος από την «υπόθεση Μποσμάν» το 1995, ξεκίνησε… ανένδοτο για να ανατρέψει το FFP, προσφεύγοντας αρχικά σε δικαστήριο των Βρυξελλών για να εξετάσει τη νομιμότητα του.

Ο Ντυπόν εκπροσωπεί τον Βέλγο ποδοσφαιρικό ατζέντη (τυχαίο;) Ντάνιελ Στριανί σε μία δίκη που η έκβαση της μπορεί να φέρει και πάλι τα πάνω-κάτω στο ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με το Reuters, o Ντυπόν έχει ξεκινήσει μια δεύτερη δικαστική διαμάχη, υποστηρίζοντας πως το δικαστήριο των Βρυξελλών θα πρέπει να ζητήσει τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ζήτημα!

Ο Βέλγος δικηγόρος τον Μαϊο έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του FFP, εξηγώντας πως ακόμα και αν οι προσπάθειες της UEFA να περιορίσει τις σπατάλες των συλλόγων είναι δικαιολογημένη, θα ήταν παράνομη η επιβολή του. Αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει ο Ντυπόν, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία μπορεί να πετύχει τους στόχους της με λιγότερο περιοριστικά μέτρα. Για την ακρίβεια, τόνισε πως η UEFA θα μπορούσε να επιβάλει έναν «φόρο πολυτελείας» στους συλλόγους που ξοδεύουν περισσότερο από τα έσοδα τους.

Πάντως, στη Νιόν είχαν λάβει τα μέτρα τους, καθώς τον Μάρτιο του 2012 η Εκτελεστική Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους κανονισμούς του FFP. H συμφωνία προέβλεπε πως οι κανονισμοί είναι εναρμονισμένοι με τους ευρωπαϊκούς νόμους, διασφαλίζοντας έτσι πως οι σύλλογοι δεν θα μπορούν να τους προσβάλουν στα δικαστήρια.

Η UEFA υποστηρίζει λοιπόν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωκοινοβούλιο, οι σύλλογοι και οι Λίγκες είναι με το FFP και αυτό σχεδιάστηκε για την εγγύηση της βιωσιμότητας του ποδοσφαίρου. Είναι έτσι όμως;

Τον Μάρτιο ο Ντυπόν ισχυρίστηκε πως οι κανονισμοί του FFP δεν θα σταθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σε άρθρο του στη «Wall Street Journal» τόνισε πως η UEFA έχει και άλλους τρόπους να περιορίσει τις σπατάλες των ομάδων, εμφανίζοντας μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποστήριζε τον «φόρο πολυτελείας» υπέρ της ισότητας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Κανείς δεν μπορεί να πάρει το μέρος της μίας ή της άλλης πλευράς, αφού αμφότερες έχουν τα δίκια τους. Αν ο Ντυπόν όμως είναι ένας στυγνός επαγγελματίας που προασπίζεται τα συμφέροντα των πελατών του, ας σκεφτούμε και το ότι το FFP εφαρμόστηκε απαρέγκλιτα για να αποκλεισθεί ο ΠΑΣ Γιάννινα από το Europa League, την ίδια στιγμή που η Παρί Σεν Ζερμέν το καταπάτησε εξασφαλίζοντας παράνομα χορηγία 500 εκ. ευρώ από το Κατάρ…



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου