Ψήφος υπέρ του ρατσισμού στη FIFA!


Ενώ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Σεπ Μπλάτερ, όπως και ο ομόλογός του στην UEFA, Μισέλ Πλατίνι, έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ των αυστηρότερων μέτρων κατά του ρατσισμού, ένα μέλος της FIFA ψήφισε κατά των αυστηρών αντιρατσιστικών κανονισμών στο συνέδριο στο Μαυρίκιο και παρότι ήταν το μοναδικό, προκάλεσε αντιδράσεις.

Καλεσμένος για να μιλήσει στο συνέδριο της Ομοσπονδίας ήταν ο Τόκιο Σέξγουεϊλ, πρώην κρατούμενος από το καθεστώς του άπαρτχαϊντ στην Νότιο Αφρική και νυν μέλος της FIFA. Όταν ενημερώθηκε ότι το αντιρατσιστικό σχέδιο πέρασε με το 99% των ψήφων και όχι με απόλυτη πλειοψηφία, τόνισε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι κάμερες προκειμένου να εντοπιστεί το μέλος που ψήφισε κατά. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι το συγκεκριμένο 1% δείχνει ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να συνεχίσει να μάχεται κατά του ρατσισμού.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, Εάν το ρατσιστικό κρούσμα σε γήπεδο συμβαίνει για πρώτη φορά ή δεν είναι σοβαρό πρέπει να αντιμετωπίζεται με προειδοποίηση, πρόστιμο ή τιμωρία έδρας. Αν όμως συμβαίνει επανειλημμένα ή είναι ιδιαίτερα «βαρύ», τότε προβλέποντας ποινές αφαίρεσης βαθμών, αποβολής από τουρνουά, ακόμα και υποβιβασμού του συλλόγου που κατηγορείται! Παράλληλα, η FIFA ξεκαθάρισε ότι παίκτες ή παράγοντας που αποδεικνύεται ότι έχουν ρατσιστική συμπεριφορά θα τιμωρούνται αυτομάτως για πέντε ματς, μια ποινή που ίσχυε ούτως ή άλλως για τις διεθνείς διοργανώσεις.

«Έχουν υπάρξει κάποιες ποταπές επιθέσεις φέτος, οι οποίες έχουν προκαλέσει μαι μεγάλη σκιά στο ποδόσφαιρο και στην υπόλοιπη κοινωνία. Μιλάω για την πολιτική του μίσους, τον ρατσισμό. Δεν υπάρχει θέση στο ποδόσφαιρο για τον ρατσισμό, όπως δεν υπάρχει και για τα στημένα ματς. Πρέπει να είμαστε σκληροί και να κάνουμε ξεκάθαρο στους ρατσιστές ότι έχουν τελειώσει», δήλωσε ο πρόεδρος Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος πάντως στο παρελθόν έχει προκαλέσει σάλο στο παρελθόν με τοποθετήσεις πάνω στο θέμα, που μόνο θέληση για καταπολέμηση του ρατσισμού δεν έδειχναν.

Πριν δύο μέρες έκανε μια ακόμα ανάλογη γκάφα, όταν με αφορμή την εκλογή της Λίντια Νσεκέρα στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA δήλωσε: «Πείτε κάτι κυρίες, πάντα μιλάτε στο σπίτι, τώρα μπορείτε να μιλήσετε και εδώ». Είναι γεγονός πάντως ότι τους τελευταίους μήνες δείχνει διάθεση να καταπολεμήσει τον ρατσισμό στα γήπεδα.

Τη διάθεση αυτή, επισκίασε η αρνητική ψήφος για τα νέα μέτρα. Παρότι επί της ουσίας δεν έκανε τη διαφορά, έδειξε ότι ακόμα και τώρα που όλοι δείχνουν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη τους κατά του ρατσισμού, υπάρχουν άτομα μέσα στην Ομοσπονδία που δεν θεωρούν το θέμα τόσο σημαντικό. Υπάρχουν ακόμα εχθροί εντός, που πρέπει να νικηθούν…



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου