Το ποδόσφαιρο των κληρικών!


«Το Βατικανό στο μέλλον θα μπορούσε να σχηματίσει μια ομάδα που θα έπαιζε σε κορυφαίο επίπεδο με τη Ρόμα, την Ίντερ, τη Μίλαν, τη Τζένοα και τη Σαμπντόρια». Ο Καρδινάλιος Ταρκίσιο Μπερτόνε, έστελνε το 2007 το μήνυμα για την ποδοσφαιρική αντεπίθεση του κρατίδιου, χωρίς κανείς να είναι σίγουρος για το αν αστειεύεται ή αν το εννοεί. Προς το παρόν, οι προσπάθειες μένουν στο Κλέρικους Καπ.

Ο εν λόγω θεσμός ξεκίνησε το 2007 με σκοπό να επαναφέρει την παράδοση του αθλητισμού στη Χριστιαννική κοινότητα. Όπως αναφέρει στο βιβλίο του «The lands that FIFA Forgot» ο Στιβ Μενάρι, το πρώτο ματς που έλαβε χώρα στις 24 Φεβρουαρίου του 2007 σε τεχνητό χλοοτάπητα συγκέντρωσε κάποιες εκατοντάδες θεατών, ενώ υπήρχαν τηλεοπτικά συνεργεία από η Λατινική Αμερική και τη Γερμανία.

Ο αρμόδιος Καρδινάλιος συμβούλευε τις δύο ομάδες να προσέχουν, διότι παίζουν υπό το βλέμμα του Αγίου Πέτρου! Οι 16 ομάδες προέρχονται από τα εκκλησιαστικά κολλέγια της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Πάνω από 200 κληρικοί από περισσότερες από 50 χώρες, από τη Βραζιλία μέχρι την Παπούα-Νέα Γουινέα και τη Ρουάντα παίζουν μπάλα! Η διοργάνωση ανήκει στο Ιταλικό Κέντρο Αθλητισμού, το οποίο προωθεί το χριστιανισμό μέσω του αθλητισμού. Με τις ευλογίες του Βατικανού, το Κλερικους Καπ προσπαθεί να εκφράσει ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο.

Τα ματς σε αυτό το… Μουντιάλ των Καθολικών παίζονται σε δύο τριαντάλεπτα ημίχρονα, ενώ υπάρχει μία μπλε κάρτα που βγάζει ο διαιτητής και ουσιαστικά αποβάλει για μικρό χρονικό διάστημα αυτόν που την παίρνει. Υπάρχει και κόκκινη κάρτα, αλλά μόνο για λίγες περιπτώσεις. Μόνο για όποιον επικαλεστεί το όνομα του Κυρίου!

Ο Καρδινάλιος Μαρκίσιο Μπερτόνε, ο οποίος είχε κάνει τη δήλωση περί συμμετοχής της ομάδας του Βατικανού στη Serie A, ήταν ο Γραμματέας του κράτους, αξίωμα αντίστοιχο με τον πρωθυπουργό. «Θυμάμαι ότι στο Μουντιάλ του 1990 υπήρχαν 42 παίκτες ανάμεσα στις ομάδες που πήγαν στα τελικά που προέρχονταν από καθολικά προπονητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. Αν παίρναμε μόνο τους Βραζιλιάνους από τα κολλέγιά μας θα φτιάχναμε εξαιρετική ομάδα. Δεν αποκλείω στο μέλλον την πιθανότητα το Βατικανό να φτιάξει ομάδα με αξίες, στο επίπεδο των μεγαλύτερων συλλόγων». Τα media πήρα φωτιά!

Κάποιοι, μάλιστα, έστελναν και τον Τραπατόνι επικεφαλής του εγχειρήματος! Ακόμα και η UEFA ουσιαστικά άνοιξε την πόρτα στο κρατίδιο, παρότι δεν είχε ούτε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην κυριότητά του και παρότι έχει στο περίμενε άλλες χώρες, που πλοιρούν περισσότερες προϋποθέσεις! Οι ισχυροί φίλοι ποτέ δεν έβλαψαν κανέναν…

Ο Μπερτόνε στη συνέχεια έριξε τους τόνους και από πολλούς οι δηλώσεις του ερμηνεύτηκαν ως μία προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των πάντων, έτσι ώστε να υλοποιήσει την ιδέα του όταν ευδοκιμήσουν οι συνθήκες. Πιθανότατα όχι για να φτιάξει ομάδα επιπέδου Serie A, αλλά για μια εθνική αναγνωρισμένη από τη FIFA.

Έστω και με pool 800 ανθρώπων, μαζί με την ελβετική φρουρά. Η ομάδα του Βατικανού που το 2002 είχε δώσει άλλωστε φιλικό με το Μονακό προερχόταν από τη Φρουρά. Η ομάδα έχει παίξει και άλλους αγώνες, με τη νίκη της επί της ερασιτεχνικής Βόλμοντ από την Ελβετία με 5-1 να παίρνει διαστάσεις στα ΜΜΕ.

Ακόμα και στο ποδόσφαιρο της εκκλησίας, πάντως, υπάρχει αμφισβήτηση. Το πέναλτι με το οποίο πήρε την κούπα η νικήτρια ομάδα του 2007 προκάλεσε αρκετές συζητήσεις. Στα φιλικά οι του Βατικανού υποστήριζαν σε δύο περιπτώσεις ότι το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό από το καταγεγραμμένο. Το βέβαιο είναι ότι αρκετές ομάδες ζητούν φιλικά με το Βατικανό τα οποία απορρίπτονται, ενώ αν αποφασίσουν να κάνουν βήματα μπροστά, θα βρεθούν αρκετοί υποστηρικτές. Είπαμε, οι ισχυροί φίλοι είναι πάντα ευπρόσδεκτοι…


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου