O Kράσιτς δεν ξεχνά την ταλαιπωρημένη πατρίδα του


Ο Σέρβος άσος της Φενέρμπαχτσε, Μίλος Κράσιτς, έχει απασχολήσει την επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες για μεταγραφικούς λόγους, αφού το όνομά του έχει ακουστεί για αρκετές ομάδες. Ο ίδιος, ωστόσο, φρόντισε οι δημοσιογράφοι της χώρας του να γράψουν για ένα μη αθλητικό επίτευγμά του.

Ο πρώην παίκτης της Γιουβέντους είναι Σέρβος, αλλά έχει γενηθεί στην Κόσοβτσα Μιτρόβιτσα. Μία πόλη που μετά τον πόλεμο του Κοσόβου το 1999, έγινε σύμβολο του εθνικού διχασμού της χώρας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου αποτέλεσε προπύργιο του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, πριν περάσει υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, περίπου 50.000 Αλβανοί μεταφέρθηκαν στην πόλη, μαζί με αρκετούς πρόσφυγες. Στο Βόρειο μέρος συγκεντρώθηκαν πολλοί Σέρβοι, που μετά τον πόλεμο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Και οι δύο πλευρές είχαν έντονα εξτρεμιστικά εθνικιστικά στοιχεία, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις να είναι συχνές και σε πολλές περιπτώσεις τρομερά βίαιες. Μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, τα πράγματα έγιναν χειρότερα.

Ο Κράσιτς από όλα αυτά έχει αναμνήσεις. Η πρώτη ομάδα που έπαιξε μπάλα ως πιτσιρικάς, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος το 1999, ήταν τοπική ΚΦ Τρέπτσα, πριν πάει στη συνέχεια στη Βοϊβοντίνα. Δεν ξεχνάει την πατρίδα του, την οποία συχνά-πυκνά έχει βοηθήσει σε διάφορους τομείς. Οι συμπατριώτες του τονίζουν ότι πρόκειται για έναν παίκτη που δεν ξεχνά τις ρίζες του και δεν έχει αλλοιωθεί από τα χρήματα. Τελευταία του πράξη συμπαράστασης ήταν η στήριξη του νοσοκομείου της πόλης.

«Ας μην μιλήσουμε γι’ αυτό, ας μιλήσουμε για ποδόσφαιρο», είπε ο Κράσιτς όταν ρωτήθηκε για την ευγενική χειρονομία του, θέλοντας προφανώς να κρατήσει χαμηλά τη μπάλα. Δεν τα κατάφερε ωστόσο. Τον πρόδωσε ο Δρ. Ζλάτκο Έλετς, επικεφαλής του νοσοκομείου στη Μιτρόβιτσα.

«Είναι αλήθεια, ο Μίλος Κράσιτς αγόρασε ένα πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο με τον τελευταίας τεχνολογίας ιατρικό εξοπλισμό, αλλά η υποστήριξή του δεν μένει σε αυτό. Ο Μίλος θεωρεί υποχρέωσή του τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του χειρουργικού τμήματος του ιατρικού κέντρου και μας ρωτά αν έχουμε ξεκινήσει τις δουλειές», υποστήριξε και ουσιαστικά τον… έδωσε.

Όποιος κι αν είναι ο επόμενος προορισμός του Σέρβου, ο οποίος δείχνει θετικός στο να επιστρέψει στη Serie A, το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να ξεχάσει την ταλαιπωρημένη από τις διαμάχες ιδιαίτερη πατρίδα του. Ακόμα κι αν αυτά τα επιτεύγματά του σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκτός Βαλκανίων…



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου