5 αντιγηραντικές βιταμίνες


Υπάρχουν τρόποι για να τονώσουμε το δέρμα μας και να μειώσουμε κάποιες από τις ρυτίδες που προκαλούνται όσο περνάνε τα χρόνια. Ακολουθώντας την κατάλληλη διατροφή…

Σίγουρα δε μπορούμε να σταματήσουμε την επίδραση του χρόνου πάνω μας, μπορούμε όμως να την ελέγξουμε. Η λύση βρίσκεται στον υγιεινό τρόπο ζωής. Πιο συγκεκριμένα, 5 αντιγηραντικές βιταμίνες έρχονται να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές.

Η εμφάνισή σας είναι ο καθρέφτης της υγείας σας, με το δέρμα να κρατά μακριά τους ιούς και τα βακτήρια. Ένα ξηρό δέρμα ωστόσο μπορεί να αποτελέσει μια «ρωγμή» στην άμυνα του σώματός σας. Και ακόμη και αν το διατηρείτε υγιές, το δέρμα αποκτά ρυτίδες, χάνει το χρώμα του και την ελαστικότητά του.

Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να τονώσετε το δέρμα σας και να μειώσετε κάποιες από αυτές τις ρυτίδες. Ορισμένες βιταμίνες έχουν συγκεκριμένες αντιγηραντικές ιδιότητες που βελτιώνουν όχι μόνο την εμφάνισή μας, αλλά και την ίδια μας την υγεία. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές.


Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε (άλφα τοκοφερόλη) είναι μια λιποδιάλυτη ένωση που «επισκευάζει» το ξηρό και σκασμένο δέρμα όταν χρησιμοποιείται σε κρέμες και λοσιόν. Αυτή η βιταμίνη βοηθά το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία του και συχνά προστίθεται σε αντηλιακά καθώς προστατεύει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει το σώμα από τις βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες αναζητούν ηλεκτρόνια από άλλα κύτταρα, τα οξειδώνουν και φθείρουν τους ιστούς που σχηματίζουν. Η σωστή πρόσληψη της βιταμίνης Ε βοηθά στην αποφυγή και στον περιορισμό της ζημιάς από τις ελεύθερες ρίζες και την οξείδωση. Επίσης, η βιταμίνη Ε βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης, η βιταμίνη αυτή εμποδίζει την πήξη του αίματος χωρίς λόγο, μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής και βοηθά στην αποτροπή της αθηροσκλήρωσης. Τέλος, συμβάλλει και στην προστασία κατά του καρκίνου αφού οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Κάποιες έρευνες συνδέουν τη βιταμίνη Ε, ακόμη και με αποτροπή της γνωστικής καθυστέρησης και της άνοιας στους ηλικιωμένους εξαιτίας της αντιοξειδωτικής δράσης της στους νευρώνες του εγκεφάλου.

Πού θα την βρείτε: Μπορείτε να προσλάβετε τη βιταμίνη Ε τρώγοντας ξηρούς καρπούς, σπόρους, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φυτικά έλαια. Η βιταμίνη Ε είναι επίσης διαθέσιμη σε μια ποικιλία από συμπληρώματα διατροφής.

Βιταμίνη C

Όσο και αν προσέχετε, είναι βέβαιο πως με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα πρόκειται να υποστεί ζημιά από τον ήλιο και να ξεφλουδίσει. Οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παράγονται κατά την πέψη του φαγητού ή κατά την έκθεση στη ρύπανση, μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη. Η βιταμίνη C όχι μόνο είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην αποτροπή της ζημιάς, αλλά βοηθά και στη δημιουργία και άλλων αντιοξειδωτικών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, η βιταμίνη C προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Η εμφάνιση του δέρματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σχήμα και τη σταθερότητα της δομής κάτω από αυτό. Το κολλαγόνο είναι το δομικό στοιχείο του δέρματος που φροντίζει για το σχήμα και τη σφριγηλότητά του, με τη βιταμίνη C να βελτιώνει την παραγωγή αυτού του κολλαγόνου δίνοντας σταθερή και νεανική εμφάνιση στο δέρμα. Αυτός ο συνδετικός ιστός είναι σημαντικός και για την επούλωση πληγών.

Η βιταμίνη C έχει ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου και μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι καθυστερεί ή και εμποδίζει την εμφάνιση καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Πού θα την βρείτε: Φρούτα και λαχανικά (κυρίως εσπεριδοειδή και πατάτες) είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C.

Βιταμίνη Κ

Καθώς μεγαλώνουμε, μαύροι κύκλοι μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται κάτω από τα μάτια μας που μας κάνουν να δείχνουμε κουρασμένοι ή μεγαλύτεροι από ό,τι είμαστε. Αυτοί οι μαύροι κύκλοι προκαλούνται από μια σειρά παραγόντων που δε σχετίζονται αποκλειστικά με την ηλικία ή την έλλειψη ύπνου. Μέσα στις αιτίες μπορεί να είναι η κληρονομικότητα, οι ορμόνες και οι αλλεργίες.

Η βιταμίνη Κ βοηθά κατά αυτής της κατάστασης, με τη διαρροή των τριχοειδών αγγείων γύρω από τα μάτια, η οποία οδηγεί στη συγκέντρωση και στην πήξη του αίματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βιταμίνη Κ βοηθά στη συστολή των τριχοειδών αγγείων, σπάζοντας τους μικροσκοπικούς θρόμβους αίματος που σχηματίζουν τους κύκλους. Η βιταμίνη Κ δ θα εξαλείψει τους μαύρους κύκλους, αλλά βοηθά στην αντιμετώπισή τους και στη διατήρηση της δύναμης των οστών στους ηλικιωμένους.

Πού θα την βρείτε: Το σώμα μας παράγει από μόνο του μικρές ποσότητες βιταμίνης K, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη από όση μπορεί να μας προσφέρει. Η βιταμίνη K μπορεί να προσληφθεί από κάποιο συμπλήρωμα, με τη μορφή τοπικών κρεμών ή μέσω της διατροφής μας. Το μαρούλι, το σπανάκι και το μπρόκολο είναι άριστες πηγές, όπως επίσης και τα μη υδρογονωμένα φυτικά έλαια.

Νιασίνη (βιταμίνη Β3)

Η νιασίνη είναι μια από τις βιταμίνες Β (συγκεκριμένα η Β3) και έχει πολλές αντιγηραντικές ιδιότητες. Αυξάνει την ικανότητα του δέρματός μας να συγκρατεί υγρασία, μια ικανότητα που χάνεται με την πάροδο του χρόνου. Το δέρμα που διαθέτει υγρασία, όχι μόνο φαίνεται πιο υγιές, αλλά στην πραγματικότητα βοηθά να παραμένουμε κι εμείς υγιείς παρέχοντας ένα ισχυρό και αδιάσπαστο εμπόδιο ενάντια σε ιούς, βακτήρια και άλλα αντιγόνα.

Το ξηρό δέρμα εκτός του ότι είναι ευαίσθητο, προκαλεί φαγούρα και καταλήγει να έχει άσχημη όψη, ενώ μπορεί να δημιουργήσει σημαντικότερα προβλήματα. Εκτός από την αποκατάσταση της υγρασίας στο δέρμα, η νιασίνη λειτουργεί και ως απολεπιστικό, βοηθώντας το δέρμα να διώξει τα νεκρά κύτταρα, καθώς τα νεότερα κύτταρα κινούνται προς την επιφάνεια.

Η νιασίνη εξουδετερώνει επίσης τις επιπτώσεις της γήρανσης στο σώμα μας. Αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη και μειώνει τα τριγλυκερίδια. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος αθηροσκλήρωσης, δηλαδή η σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών, που οδηγεί σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η νιασίνη συμβάλλει επίσης στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

Πού θα τη βρείτε: Μπορείτε να βρείτε τη νιασίνη σε πολλά κοινά τρόφιμα, όπως στα πουλερικά, στα αυγά, στο κρέας, στα καρύδια και σε είδη ψωμιών.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην εξουδετέρωση των βλαβερών επιπτώσεων της οξείδωσης από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες σχετίζονται με την εκφύλιση και τις ασθένειες που έρχονται με τη γήρανση.

Τοπικές λύσεις με βιταμίνη Α όπως κρέμες ρετινόλης, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα σημάδια της φθοράς από τον ήλιο και τη γήρανση του δέρματος, περιορίζοντας τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει επίσης στους μαύρους κύκλους όσο και η βιταμίνη Κ.

Η βιταμίνη Α σε κατάλληλες ποσότητες είναι σημαντική για τη συνολική υγεία των οστών μας, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις της οστεοπόρωσης καθώς μεγαλώνουμε. Ωστόσο, για τους ηλικιωμένους, η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και εύθραυστα οστά. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας για τη χορήγηση της κατάλληλης ποσότητας.

Πού θα τη βρείτε: Η ρετινόλη είναι μια πηγή έτοιμης προς χρήση βιταμίνης Α. Μπορείτε να την προσθέστε στη διατροφή σας τρώγοντας συκώτι, αυγά και λιπαρά ψάρια ή προσλαμβάνοντας συμπληρώματα.Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου