ΠΡΟ-ΠΟ: Το πρώτο δελτίο είχε έπαθλο και πολλά κιλά ρύζι


Το πρώτο δελτίο του ΠΡΟ-ΠΟ που κυκλοφόρησε την 1η Μαρτίου του 1959 ήταν η αποθέωση του μάρκετινγκ, αφού όσοι προέβλεπαν σωστά τα αποτελέσματα, εκτός από χρήματα θα κέρδιζαν και το βάρος τους σε ρύζι Μπάρμπα Μπεν!

Τον Δεκέμβριο του 1958 ,με βασιλικό διάταγμα, ιδρύεται στην Ελλάδα ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), με σκοπό να οργανώσει το παιχνίδι Προγνωστικών αγώνων Ποδοσφαίρου, το ΠΡΟ-ΠΟ. Η Ελλάδα ακολούθησε το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες λειτουργούσαν ήδη αντίστοιχοι φορείς με μεγάλη επιτυχία. Στόχος της δημιουργίας του οργανισμού, ήταν η οικονομική ενίσχυση του ελληνικού αθλητισμού και των δημόσιων εσόδων.

«Ενισχύσατε τον αθλητισμό μας. Δώστε στα ελληνικά νιάτα γήπεδα, γυμναστήρια, πισίνες, στάδια, χαρά και υγεία με ένα Προπο», έλεγε η πρώτη διαφήμιση. Στο ίδιο πνεύμα κινούνταν και τα ρεπορτάζ των εφημερίδων: «το ποδοσφαιρικό στοίχημα έγινε στην Ελλάδα για να δώσει τους οικονομικούς πόρους στην ιδρυθείσα πριν ένα χρόνο γενική γραμματεία Αθλητισμού».

Η συμφωνία προέβλεπε, ότι το 45% των εισπράξεων θα μοιράζονταν στους νικητές, ενώ τα υπόλοιπα θα κατέληγαν στη γενική γραμματεία Αθλητισμού, αφού αφαιρούνταν τα λειτουργικά έξοδα των πρακτορείων. Με τη σειρά της η γ.γ.Α. θα μοίραζε το ποσό στον ΣΕΓΑΣ, την ΕΠΟ και στην εταιρία Ιπποδρομιών.

Προέβλεψες σωστά; Φάε ρύζι!
Το δώρο έκπληξη ήταν, ότι ο νικητής θα γέμιζε τα ντουλάπια της κουζίνας του με ρύζι. Τόσο, όσο το βάρος του. Αυτή ήταν η παράδοξη υπόσχεση της εταιρίας Μπάρμπα Μπεν για τον πρώτο νικητή του ΠΡΟ-ΠΟ.

Την εποχή εκείνη πάντως οι Έλληνες δεν ήταν υπέρβαροι. Κυκλοφορούσαν ελάχιστα
αυτοκίνητα και οι περισσότερες διαδρομές γίνονταν με τα πόδια, ενώ οι λιπαρές τροφές ήταν ελάχιστες. Άλλωστε, όλοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, που είναι η καλύτερη δίαιτα. Προφανώς όμως, οι συνεργάτες του θείου Μπέν προέβλεψαν την επιτυχία του νέου παιχνιδιού και έσπευσαν να το χρησιμοποιήσουν για να διαφημίσουν την εταιρία.

Το δελτίο:

Το πρώτο δελτίο του ΠΡΟ-ΠΟ ήταν δίστηλο και περιελάμβανε 12 αγώνες. Στην Ελλάδα τότε υπήρχε μόνο η Α’ Εθνική κατηγορία και τα τοπικά πρωταθλήματα. Έτσι, στο πρώτο ΠΡΟ-ΠΟ υπήρχαν 10 ελληνικοί αγώνες και 2 από το ιταλικό πρωτάθλημα. Το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι ήταν το αιώνιο ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, που αποτελούσε τον «κράχτη» του δελτίου. Οι υπόλοιπες αναμετρήσεις ήταν οι εξής:

Απόλλων (ΘΕΣ) – Άρης (ΘΕΣ)
Α.Ε.Κ. (ΑΘ) – Εθνικός (ΠΕΙΡ)
Π.Α.Ο.Κ. (ΘΕΣ) – Πανιώνιος (ΑΘ)
Παναιγιάλειος – Δόξα Δράμας
Ερμής (ΠΕΙΡ) – Δόξα (ΠΕΙΡ)
Δάφνη (ΑΘ) – Α.Ε.Ν. Ιωνίας (ΑΘ)
Ηλυσιακός (ΑΘ) – Ατρόμητος (ΑΘ)
Α.Ο. Κηφισίας (ΑΘ) – Γ.Σ. Αμαρουσίου (ΑΘ)
Φίλιππος (ΘΕΣ) – Δόξα (ΘΕΣ)
VERONA – NOVARA
TARANTO – ATALANTA

Οι παίκτες ενημερώθηκαν, τόσο στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, όσο και από τις εφημερίδες της εποχής, για το πώς θα συμπλήρωναν το δελτίο και τι σήμαινε 1, 2, Χ, όροι γνωστοί σήμερα ακόμα και σε παιδιά μικρής ηλικίας. Πράκτορες και ρεπόρτερ της εποχής φρόντιζαν να διευκρινίσουν ότι τα δελτία δίνονταν δωρεάν στα πρακτορεία και ότι οι παίκτες θα πλήρωναν μόνο τη συμμετοχή τους στο παιχνίδι, δηλαδή 2,50 δραχμές.

Το ΠΡΟ-ΠΟ είχε από την αρχή μεγάλη επιτυχία. Συμπληρώθηκαν πάνω από 200.000 δελτία και οι εισπράξεις ξεπέρασαν το 1.000.000 δραχμές. Τα στοιχεία του πρώτου νικητή έγιναν γνωστά. Ήταν ο Νίκος Πάσαρης, κάτοικος Κυψέλης. Αυτό που δε μάθαμε ποτέ, ήταν πόσα κιλά ζύγιζε ο πρώτος τυχερός και για πόσο καιρό απολάμβανε δωρεάν το ρύζι του!
ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου