Πότε και γιατί απαγορεύτηκαν τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα μία από τις πιο αγαπημένες γιορτές του χρόνου για μικρούς και μεγάλους κάποτε τα είχαν απαγορεύσει! Επιβαλλόταν πρόστιμο σε όποιον έπιαναν να γιορτάζει. Πιστοί Πουριτανοί άνοιγαν τα μαγαζιά τους και τιμωρούσαν όποιον τα γιόρταζε. Τα θεωρούσαν μια καθαρά ειδωλολατρική γιορτή και πιστευαν ότι οι άνδρες ατίμαζαν τον Χριστό μέσα από το ποτό,το γλέντι και τα τυχερά παιχνίδια.

Επί 22 χρόνια οι κάτοικοι της Βοστόνης που έκαναν το… λάθος να ευχηθούν σε κάποιον συμπολίτης του «Χαρούμενα Χριστούγεννα», τιμωρούνταν με πρόστιμο περίπου 5 σελινιών.

Οι ευσεβείς Πουριτανοί που απέπλευσαν από την Αγγλία το 1630 για να αποικήσουν στον κόλπο της Μασαχουσέτης, έφεραν μαζί τους ένα έθιμο πολύ περίεργο για μια ομάδα πιστών χριστιανών. Την περιφρόνηση τους για τα Χριστούγεννα. Αντιστρέφοντας τα συνηθισμένα για τις μέρες μας έθιμα, οι Πουριτανοί διατηρούσαν σχολεία και μαγαζιά ανοιχτά, ακόμη και ανήμερα των Χριστουγέννων. Αφού ανέτρεψαν και αποκεφάλισαν τον βασιλιά Κάρολο Α’ το 1647, απαγόρευσαν να γιορτάζεται η γέννηση του Χριστού.

Το Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η 25η Δεκέμβρη θα πρέπει να είναι ημέρα νηστείας και ταπείνωσης για τους Άγγλους που θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για τις αμαρτίες τους. Οι Πουριτανοί της Νέας Αγγλίας ακολούθησαν το παράδειγμα των κατοίκων της Παλαιάς και στις 11 Μαΐου του 1659 το Γενικό Δικαστήριο του Κόλπου της Μασαχουσέτης αναγνώρισε ως αδίκημα τον εορτασμό των Χριστουγέννων, ανακοινώνοντας ότι όποιος παράνομα προσπαθούσε να γλεντήσει εκείνη την ημέρα, θα πλήρωνε χρηματικό πρόστιμο που θα του όριζε το δικαστήριο.

Σύμφωνα με αρχεία του γενικού δικαστηρίου της αποικίας Massachusetts Bay, που επικαλείται το mentalfloss.com, οι Πουριτανοί της εποχής όντως κήρυξαν τα Χριστούγεννα παράνομα. 
«… Ως εκ τούτου, το δικαστήριο αυτό διατάζει ότι όποιος πιαστεί να γιορτάζει την Ημέρα των Χριστουγέννων είτε απέχοντας από την εργασία του, είτε γιορτάζοντας είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, θα του επιβάλλεται πρόστιμο πέντε σελινίων, καθώς θα θεωρείται παραβάτης του νόμου».

Η απαγόρευση αυτή, που αποσκοπούσε στο να καταλαγιάσει το γενικότερο εορταστικό και χαλαρό κλίμα της περιόδου, διήρκεσε μέχρι το 1681.Ο λόγος που οι Πουριτανοί δεν συμφωνούσαν με την ιδέα του εορτασμού ήταν καθαρά θρησκευτικός. Υποστήριζαν ότι με βάση την αυστηρή ερμηνεία της Βίβλου, δεν υπήρχε πουθενά γραμμένο ότι αυτή η μέρα θα έπρεπε να γιορτάζεται με τόσο «θόρυβο». 

Υπήρχε μια μερίδα των Πουριτανών που θεωρούσε τα Χριστούγεννα καθαρά ειδωλολατρική γιορτή. Υποστήριζαν ότι μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. η εκκλησία στη Ρώμη γιόρταζε με παγανιστικές τελετές τη γέννηση του Χριστού, όπως ήταν τα «Saturnalia», που ήταν προς τιμή του Κρόνου και ήταν μια αρχαία ρωμαϊκή γιορτή, κατά την οποία το ποτό και το ασταμάτητο γλέντι συνόδευαν το χειμερινό ηλιοστάσιο.


Ο Αιδεσιμότατος Increase Mather, που «ίδρυσε» τα δικαστήρια «Salem Witch Trials» τα οποία καταδίκαζαν όσους κατηγορούνταν για μαγεία, υποστήριζε ότι κατά την περίοδο των γιορτών οι άνθρωποι «έπαιζαν χαρτιά, κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες από κρασί και υπέπιπταν και σε άλλες αμαρτίες».

Πριν από την απαγόρευση τα Χριστούγεννα εκείνη την εποχή γιορτάζονταν κάπως… διαφορετικά σε σχέση με σήμερα. Μια πολύ δημοφιλής παράδοση, που ονομαζόταν «wassailing», ήθελε άποικους των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων να απαιτούν οι πλούσιοι να πληρώνουν για το φαγητό και το ποτό τους, προκειμένου να «πιουν στην υγειά τους». Αν κάποιος πλούσιος αρνιόταν, τότε τα πράγματα μπορούσαν να καταλήξουν στη βία.

Σύμφωνα με τον πουριτανικό αυτό νόμο, απαγορεύονταν επίσης πολλές εορταστικές λιχουδιές, όπως οι πίτες με κιμά και η πουτίγκα, ενώ επιβαλλόταν να εργάζεται κανείς την ημέρα των Χριστουγέννων με τελάληδες να βγαίνουν στους δρόμους την παραμονή και να φωνάζουν στους δρόμους της Βοστόνης «Όχι στα Χριστούγεννα».

Τα Χριστούγεννα επέστρεψαν στην περιοχή το 1681… σχεδόν. Όταν ο νεοδιορισθείς κυβερνήτης Sir Edmund Andros συμμετείχε στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία το 1686, χρειάστηκε να τον φυλάνε βρετανοί στρατιώτες. Ο εορτασμός των Χριστουγέννων παρέμεινε «εκτός μόδας» στη Βοστόνη στο μισό του 1800.Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου