Ξεσηκωμός για μια σκοτεινή χορηγία


Η FSV Φρανκφούρτης αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας και μάχεται για τη σωτηρία της. Η χορηγία από την αεροπορική εταιρεία Saudia της Σαουδικής Αραβίας έδειχνε να της ανοίγει νέες προοπτικές. Όταν όμως έγινε γνωστό ότι η εν λόγω εταιρεία αποκλείει τους Ισραηλινούς από τις πτήσεις της, τα πάντα άλλαξαν…
«Η Γερμανία είναι περήφανη που αποτελεί δημοκρατία. Η Φρανκφούρτη πουλά αυτές τις αξίες για λίγα χορηγικά χρήματα. Η Σαουδική Αραβία είναι δικτατορικό καθεστώς. Αυτό αφήνει την FSV αδιάφορη;», αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου στη Γερμανία. Η χορηγία της Saudia, που αποκλείει τους Εβραίους από τις πτήσεις της, σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία. «Βλέπω το κλαμπ της FSV Φρανκφούρτης, που μέχρι πρότινος εκτιμούσα, με διαφορετικό μάτι», τόνισε ο πρόεδρος της Μακάμπι Φρανκφούρτης.

«Η FSV Φρανκφούρτης είναι που ικανοποιημένη που κατάφερε να εξασφαλίσει τη συνεργασία αυτής της μεγάλης αεροπορικής εταιρείας», ανέφερε η σχετική ανακοίνωσε του συλλόγου, ενώ ο Κλέμενς Κρούγκερ, μέλος του Δ.Σ, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το θέμα που προκύπτει με την εβραϊκή κοινότητα τόνισε ότι δεν γνωρίζει για την εν λόγω πολιτική της εταιρείας. Ανάλογη άγνοια δήλωσε και ο διευθυντής μάρκετινγκ, ο οποίος έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στη συμφωνία. Σε ερώτηση για το αν η ομάδα από εδώ και στο εξής θα αποφεύγει τους Ισραηλινούς παίκτες, ο Κρούγκερ τόνισε: «Όχι, είμαστε πολιτικά ουδέτεροι. Κάτι τέτοιο υπάρχει και στο καταστατικό μας. Για το λόγο αυτό και ποτέ ένας συνεργάτης μας δεν θα έχει λόγο στις καθημερινές μας λειτουργίας».

Η διαφήμιση στην εταιρεία αναμενόταν να ξεκινήσει με ένα μοντέλο αεροπλάνου μέσα στο γήπεδο της ομάδας, ενώ στα επίσημα θα τοποθετούνταν διαφημίσεις και στις θέσεις. Ο βασικός χορηγός του γηπέδου και ένας από τους πιο ισχυρούς συνεργάτες της ομάδας, η Βόλκσμπανκ, εξέφρασε την έκπληξή της για τη συνεργασία με την Saudia. «Μας προβληματίζει το γεγονός της συνεργασίας με μια εταιρεία που κάνει διακρίσεις όσον αφορά τους Ισραηλινούς. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η διοίκηση της ομάδας δεν ήταν ενήμερη. Για την Βόλφσμπανκ η διάκριση κάθε είδους, είτε βασίζεται στο χρώμα του δέρματος, είτε στο φύλο είτε στη θρησκεία και τη φυλή είναι απολύτως μη αποδεκτή». Κάτω από τις πιέσεις, ο Κρούγκερ τόνισε ότι αν φανεί ότι έγιναν λάθος χειρισμοί και διακρίνει αντισημιτική διάθεση, τότε θα λύσει το συμβόλαιο με την εταιρεία.

Άμεση όμως ήταν και η αντίδραση της γερμανικής Λίγκας. «Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το γερμανικό ποδόσφαιρο δεν θα δεχτεί κανενός είδους διάκριση. Έτσι, θα ήταν καλό για το σύλλογο, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, να ξανασκεφτεί τη συμφωνία με τη Σαούντια και να τερματίσει τη συνεργασία», τόνισε ξεκάθαρα ο Ρέινχαρντ Ρόιμπολ, πρόεδρος του πρωταθλήματος και ξεκαθάρισε ότι αν τεθεί θέμα διαφήμισης στη φανέλα, δεν υπάρχει περίπτωση να το δεχτούν.

Ο Κρούγκερ ζήτησε από την εταιρεία διευκρινίσεις για το αν ισχύουν τα ρεπορτάζ και εκείνη με συνοπτικές διαδικασίες τον παρέπεμψε στην Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Βερολίνο. Τελικά, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να τερματίσουν τη συμφωνία. Παράλληλα, η δημοσιότητα που πήρε το περιστατικό προκάλεσε γενική κατακραυγή, με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης να ζητά να απαγορευτούν οι πτήσεις της εταιρείας στην Πολιτεία! Οι αντιδράσεις και η τελική έκβαση του θέματος έδειξαν ότι ακόμα και στην εποχή που όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται, κάποιες αξίες παραμένουν υπεράνω χρημάτων…


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου