Η αμήχανη ή για άλλους χαριτωμένη πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας της Greenpeace στη συνέντευξη Τύπου της Ρεάλ Μαδρίτης στην Κοπεγχάγη, έστρεψε και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας στην-αμφίβολων σκοπών και συμφερόντων- Gazprom που τυγχάνει (;) να είναι εκ των κορυφαίων χορηγών της UEFA…
Για όσους δεν γνωρίζουν το περιστατικό, την ώρα που μιλούσε ο Πορτογάλος αμυντικός της Ρεάλ, Πέπε, ένα banner με το μήνυμα: «Σώστε την Αρκτική, δώστε κόκκινη κάρτα στη Gazprom» κάλυψε το… φόντο με τους χορηγούς της διοργάνωσης και επισκίασε την συνέντευξη Τύπου. Μετά από λίγα λεπτά και αρκετή προσπάθεια από τους ανθρώπους της Κοπεγχάγης κατέβηκε, αλλά το μήνυμα πέρασε…
Στις αρχές Οκτωβρίου, η Greenpeace είχε ξαναχτυπήσει επί ελβετικού εδάφους, όταν ο αγώνας της Βασιλείας με τη Σάλκε για το Champions League (0-1) βρισκόταν στα πρώτα λεπτά, άρχισαν να έρχονται ουρανοκατέβατοι κάποιοι άνθρωποι ξεδιπλώνοντας ένα τεράστιο πανό.
Επρόκειτο για μέλη της οργάνωσης, που διαμαρτύρονταν για τις δραστηριότητες της Gazprom, χορηγού εταιρείας της γερμανικής ομάδας.
«Μην κάνετε φάουλ στην Αρκτική», ανέφερε το μήνυμα για την άντληση πετρελαίου στην περιοχή, ενώ ο αριθμός 30 αναφέρεται στα μέλη της οργάνωσης που τέθηκαν υπό κράτηση μετά την απόπειρα δύο ατόμων να σαμποτάρουν την πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου του ρωσικού κολοσσού.
Ο αγώνας διακόπηκε προσωρινά, μέχρι να αποχωρήσουν οι ακτιβιστές, αφού όμως είχαν στείλει το μήνυμά τους…
Η διαμαρτυρία ήταν απόλυτα επιτυχημένη, καθώς έγινε μπροστά στα μάτια του Μισέλ Πλατινί, του προέδρου της UEFA, στην Ελβετία, που είναι η έδρα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Champions League με τη συμμετοχή της Σάλκε, όπου η Gazprom είναι σε αμφότερες χορηγός.
Τι είχε προηγηθεί όμως;
Τον Σεπτέμβριο 30 ακτιβιστές της Greenpeace συνελήφθησαν από τις ρωσικές αρχές στο πλοίο τους, το «Arctic Sunrise», που βρισκόταν στη θάλασσα Μπάρεντς κοντά στον πετρελαιαγωγό της Gazprom στην Πριραζλόμναγια.
Η οργάνωση ήταν εκεί για να εκφράσει την ανησυχία και διαμαρτυρία της για τη συνεχόμενη άντληση στο έδαφος της Αρκτικής και την απειλούμενη καταστροφή του ήδη αποσαθρωμένου τοπίου. Επιπλέον, υπήρχε μεγάλος κίνδυνος ρύπανσης παρόμοιας με αυτής που προκάλεσε η BP στον Κόλπο του Μεξικό.
Παρότι η διαμαρτυρία είχε ειρηνικό χαρακτήρα, δύο ακτιβιστές της οργάνωσης προσπάθησαν να επιβιβαστούν στον πετρελαιαγωγό και τότε επενέβη η ρωσική ακτοφυλακή από το γειτονικό λιμάνι του Μουρμάνσκ και προέβη σε συλλήψεις.
Οι 14 από τους 30 συλληφθέντες κατηγορήθηκαν για… «οργάνωση πειρατείας» (!), αδίκημα το οποίο επιφέρει έως και 15 χρόνια φυλάκιση! Οι άδικες κατηγορίες εναντίον τους, ενώ πολλοί από τους 14 είναι απλοί free lancers φωτογράφοι, έχουν φυσικά ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών όχι μόνο στους κόλπους της Greenpeace. Μέχρι στιγμής, 11 κάτοχοι βραβείου Νόμπελ έχουν ενώσει τις φωνές τους για την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων.
«Είναι μια ακραία και δυσανάλογη κατηγορία να κατηγορείς κάποιον για πειρατεία, όταν το μόνο ‘έγκλημα’ τους είναι η ευσυνειδησία τους για το περιβάλλον. Είναι απλά εξωφρενικό και δεν αντιπροσωπεύει τίποτα άλλο παρά μια επίθεση στις αρχές μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας», είπε ο διεθνής εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace, Κούμι Νάιντου.
Οι πετρελαιαγωγοί της Gazprom στην Πριραζλόμναγια αναμένεται να πιάσουν δουλειά εντός του Δεκεμβρίου και σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές η ρωσική οικονομία έχει επενδύσει πάρα πολλά σε αυτό το πρότζεκτ…
Οι ρωσικές αρχές φυσικά σφυρίζουν αδιάφορα, με τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ να λέει ότι «οι περιβαλλοντικές ανησυχίες δεν πρέπει να έχουν το μανδύα παράνομων πράξεων, ανεξάρτητα του πόσο αγνά είναι τα κίνητρα των οικολόγων»…
Η Gazprom αργά αλλά σταθερά από το 2007 που ξεκίνησε ως χορηγός της Σάλκε, έγινε το 2012 χορηγός του Champions League (χώρια η χορηγία της σερβικής Λίγκας και του Ερυθρού Αστέρα) και τώρα είναι έτοιμη να γίνει στρατηγικός χορηγός της FIFA το 2015.
Φυσικά, ο πανίσχυρος κολοσσός δεν… αγάπησε ξαφνικά το ποδόσφαιρο, αλλά όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της περίφημης «εταιρικής ευθύνης», μόνο που τα γεγονότα με την Greenpeace αποδεικνύουν πως οι απρόσωπες εταιρίες μόνο υπεύθυνες δεν είναι…
Τέλος, οποιαδήποτε ομοιότητα με εταιρίες και γεγονότα στην Ελλάδα που έχουν να κάνουν με εξόρυξη χρυσού, είναι απλά συμπτωματική (;).
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου