Ναζιστικά σύμβολα στις κερκίδες


Ας αρχίσουμε το σημερινό σχόλιο θυμίζοντας δύο λόγια του παρανοϊκού χασάπη Χίτλερ, από το βιβλίο του “Ο Αγών μου”. Όταν αποκαλύπτει με περίσσιο θράσος και κυνισμό, ότι μόνο ένα πράγμα θα μπορούσε να αποτρέψει την τρομερή ανάπτυξη του ναζισμού: αν οι άνθρωποι είχαν καταλάβει έγκαιρα τις αρχές και τους στόχους των Ναζί και διέλυαν τον αρχικό τους πυρήνα…

Αυτές οι σκέψεις ήρθαν αυθόρμητα στο μυαλό μετά από συζήτηση με πεπειραμένο αθλητικό συντάκτη, καθώς η άποψή του ήταν ότι δεν είναι πρόβλημα που οι οργανωμένοι οπαδοί μεγάλης ελληνικής ομάδας, έχουν μία νεκροκεφαλή στη σημαία τους. Φυσικά δεν ήξερε ότι η συγκεκριμένη νεκροκεφαλή ήταν δηλωμένο σύμβολο των SS και, άθελά του, επιβεβαίωσε την αρχή του Χίτλερ: οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν και δεν έχουν καταλάβει τους στόχους των Ναζί.

Με την ευκαιρία να θυμίσουμε δύο πράγματα που η στήλη έχει αναφερθεί ξανά: Το οργανωμένο καπιταλιστικό οικοδόμημα έχει αντιληφθεί τη δύναμη του ποδοσφαίρου και το χρησιμοποιεί με χυδαίο τρόπο εδώ και δεκαετίες. Προκειμένου να πλουτίσουν πολυεθνικές, ιδιοκτήτες συλλόγων και λοιποί παρατρεχάμενοι. Δημιουργώντας παράλληλα γενιές οπαδών που ναι μεν υποστηρίζουν φανατικά τις ομάδες τους, αλλά δεν έχουν καμία συμμετοχή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων σε αυτές.

Με το ποδόσφαιρο να αποτελεί καθρέφτη τής κάθε κοινωνίας, το κοινωνικό μοντέλο τού παθητικού τηλεθεατή-καταναλωτή άνθισε σε μεγάλο βαθμό και στις κερκίδες. Εφαρμόζοντας ένα απολιτικό πλαίσιο που ήταν εύκολο -και μοιραίο- να εμφανιστεί το παράνομο χέρι τού καπιταλιστικού οικοδομήματος: ακροδεξιές, φασιστικές ακόμα και καθαρά ναζιστικές οργανώσεις, που δρουν σε όλη την Ευρώπη και έχουν διαβρώσει σε μεγάλο βαθμό συνδέσμους οργανωμένων οπαδών.

Χώρους που υπάρχει νεολαία δηλαδή. Κάπως έτσι φτάσαμε να τιμωρήσει η ΟΥΕΦΑ μία από τις κορυφαίες ελληνικές ομάδες και να ζητήσει στον επόμενο εντός έδρας ευρωπαϊκό αγώνα της, να μείνει κλειστό μέρος της θύρας που φιλοξενείται ο πυρήνας των οργανωμένων οπαδών της.

Αλλά εδώ επιβάλλεται να συμπληρώσουμε πως μπορεί το φίδι του ναζισμού να σέρνεται στις κερκίδες αρκετών ομάδων (σε Ελλάδα και εξωτερικό) αλλά είναι μεγάλη η κινητοποίηση του ώριμου οπαδικού antifa κινήματος που προσπαθεί να τους αποβάλλει. Οργανωμένα ή ανοργάνωτα, οι κάθε λογής Nationalists και όπως αλλιώς ονομάζονται, βρίσκουν μπροστά τους το αντιφασιστικό κίνημα που έχει αναπτύξει η Θύρα 13, τον κύριο όγκο των οπαδών του Ολυμπιακού, την Original21, την πολιτικοποιημένη κερκίδα του ΠΑΟΚ, τους Φενταγίν, τους Navajo κ.α. Ένα κίνημα που δεν είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη Ευρώπη (Σεντ Πάουλι, Λιβόρνο, Μαρσέιγ κ.α.), αλλά σαφώς χρειάζεται να βρει καλύτερο βηματισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και να γίνει μαζικότερο.



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου