Οι Βαυαροί έχτισαν το παλάτι του Όθωνα εκεί που τα κρέατα δε σάπιζαν!


Τρία κομμάτια ωμού κρέατος ήταν αυτά που καθόρισαν το σημείο που θα χτιζόταν το παλάτι του Όθωνα, εκεί που βρίσκεται η σημερινή Βουλή των Ελλήνων.

Ο λόγος ήταν ότι ο Όθωνας και κυρίως ο πατέρας του Λουδοβίκος Α’ της Βαυαρίας που θα χρηματοδοτούσε το έργο, ήθελαν να βρίσκεται στο πιο υγιεινό μέρος της Αθήνας.

Έτσι, τοποθέτησαν τρία κομμάτια κρέας σε διαφορετικά σημεία που είχαν επιλεγεί και είπαν ότι εκεί που θα σαπίσει πιο αργά, θα κτιστεί το νέο ανάκτορο. Το κομμάτι κρέας που σάπισε τελευταίο ήταν στο λόφο του Αγίου Αθανασίου, δηλαδή στη σημερινή θέση του κτιρίου.

Στις 26 Φεβρουαρίου 1836, ο Λουδοβίκος ήρθε στην Αθήνα και θεμελίωσε το ανάκτορο, τα σχέδια του οποίου είχε επιμεληθεί ο βαυαρός αρχιτέκτοναςτης Βασιλικής Αυλής Φρειδερίκος Φον Γκέρτνερ. Τα σχέδια όμως δεν τηρήθηκαν κατά γράμμα καθώς τα χρήματα δεν έφτασαν και έτσι το παλάτι υπέστη αρκετές τροποποιήσεις για να μείνει ατελείωτο.Η αρχική πρόταση του αρχιτέκτονα ήταν να κατασκευασθεί το βασιλικό κτήριο στην Ακρόπολη αλλά συνάντησε την άρνηση του Λουδοβίκου που δήλωνε αρχαιολάτρης.

Μέχρι να ολοκληρωθεί το παλάτι, ο Όθωνας έμενε αρχικά στην παρακείμενη οικία του Αλέξανδρου Κοντοσταύλου και στη συνέχεια στο αρχοντικό του Δεκόζη Βούρου στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ο Όθων και η Αμαλία έμειναν σ” αυτό το «Παλιό Παλάτι», όπως το αποκαλούσαν αργότερα οι Αθηναίοι, από το 1836 μέχρι το 1843 και διαμόρφωσαν μάλιστα και ένα κήπο μπροστά στο παλάτι, από τον οποίο προήλθε ο σημερινός κήπος της Πλατείας Κλαυθμώνος.ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου