Η Θιβετιανή βίβλος των νεκρών

Όσο κι αν φαίνεται περίεργος ο τίτλος. Το βιβλίο του νεκρού δεν έχει να κάνει με τίποτα το σκοτεινό ή κακό. Το ντοκιμαντέρ που αναλύει ένα από τα ιερότερα βιβλία στον κόσμο και περιγράφει τι βιώνουν όσοι είναι κλινικά νεκροί.

Το αρχαίο Θιβετιανό βιβλίο αυτό αναφέρεται στο τι συμβαίνει στην συνείδηση κατα τη διάρκεια του θανάτου του φυσικού σώματος και της μετενσάρκωσης και παρέχει οδηγίες για το πως κάποιος κατά τη στιγμή του θανάτου του θα είναι έτοιμος ώστε να ενωθεί με το φως αντί να συνεχίσει τον κύκλο των απανωτών μετενσαρκώσεων.

Τα έξι bardo

Κατά τον Θιβετιανό βουδισμό, ο κύκλος της ζωής του ανθρώπου χωρίζεται σε έξι διαστήματα που λέγονται bardo. bardo σημαίνει στα θιβετιανά (ενδιάμεσο διάστημα). Το πρώτο bardo είναι η περίοδος ανάμεσα στη γέννηση και τον θάνατο (Shinay bardo ). Το δεύτερο bardo είναι αυτο των ονείρων (milam bardo) To τριτο bardo ειναι αυτο του διαλογισμού (δεν το βιώνουν ολοι συνειδητά, παρα μονο μερικές φορές καταλαθως εκτως κι αν ασκούν διαλογισμό) (Samten bardo)

Το τέταρτο bardo ειναι αυτο της στιγμής του θανάτου (Chikkhai Bardo). ειναι η κατάσταση κατά την οποία ο άνθρωπος και το κάθε ον βιώνει το καθαρό φως, ειναι μια μόνο στιγμή κι αν την αναγνωρίσει μπορεί να ενωθεί με το σύμπαν για πάντα, συνήθως όμως δεν τη συνειδητοποιεί και παει στο επόμενο To πεμπτο bardo (Chonyid bardo) ειναι αυτο των παραισθησεων. Το έκτο bardo είναι αυτό της μετάβασης. όταν δηλαδή η συνείδηση μπαίνει σε ενα νεο σώμα (Sidpai bardo).

Η yoga των ονείρων (Milam) Οπως λέγαν και οι αρχαίοι Ελληνες (και συμφωνούν οι θιβετιανοί),
Ο ύπνος ειναι ο δίδυμος αδερφός του θανάτου. Η κατάσταση των bardo που έχουν να κάνουν με τον θανάτο, μοιάζει πολύ με ενα όνειρο. Οπως στο όνειρο βλέπει κανείς μπροστά του τις διάφορες καταστάσεις της ημέρας ή τις προσδοκίες του, επιθυμίες και φόβους να πραγματοποιούνται. Έτσι τα βιώνει και στο bardo του θανάτου. Το "καθαρό φως" το βιώνει κανείς και στον ύπνο του. Αλλα δεν το καταλαβαίνει συνήθως. Το βιώνει κάθε ον κατα τον ύπνο του και τον θάνατο του. (Η βουδικη φύση δεν ειναι προνόμιο μόνο του ανθρώπου).

Όπως ειναι δύσκολο για κάποιον ανεκπαίδευτο να καταλάβαινει πότε ονειρεύεται. Ετσι είναι δύσκολο να καταλάβει οτι έχει πεθάνει. Τα βιώνει όλα σαν να συμβαίνουν στη ζωή του. οπως περίπου στην
ονειρική κατάσταση. Ετσι η yoga των ονείρων ετοιμάζει τον ασκούμενο για την στιγμη του θανάτου. Ωστε να εχει επίγνωση της κατάστασης του και να μπορει να ελεγξει αυτη τη κατάσταση. Σκοπος του ασκουμενου ειναι να πετυχει την φώτηση και να ξεφυγει απο τον κύκλο της σαμσάρα (μετενσαρκώσεις) ή να ελαχιστοποιήσει το αρνητικό του κάρμα (μεσω της συνειδητότητας) και να πετύχει μια ευνοϊκη μετεσνάρκωση.

Ένα από τα ιερότερα βιβλία στον κόσμο και περιγράφει τι βιώνουν όσοι είναι κλινικά νεκροί. Γράφτηκε το 8ο αιώνα και είναι ένας οδηγός για όσους πεθαίνουν. Ένας χάρτης για το ταξίδι που κάνουμε στην μεταθανάτια ζωή...


Δείτε το ντοκιμαντέρ:
ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου