Ο Λιλιάν Τιράμ, οι αποικίες και η μάχη κατά του ρατσισμού


Στα 41 του χρόνια, έχοντας εγκαταλείψει την ενεργό δράση από το 2008, ο Λιλιάν Τιράμ περνάει από την άμυνα στην… επίθεση, καθώς τα τελευταία χρόνια ο οργανισμός που έχει ιδρύσει μάχεται μέσω της εκπαίδευσης εναντίον του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Η προσπάθεια του εμβληματικού Γάλλου αμυντικού ονομάζεται «Εκπαίδευση Εναντίον του Ρατσισμού» και στόχος του προγράμματος είναι να παλέψει το εν λόγω κοινωνικό πρόβλημα, βοηθώντας παιδιά να μάθουν τι είναι ρατσισμός, γιατί υπάρχει και τι προβλήματα δημιουργεί. Το πρόγραμμα αφορά παιδιά ηλικίας μεταξύ εννιά και 18 ετών και μέσα από διάφορες δραστηριότητες ενημερώνει δημιουργώντας ένα αντιρατσιστικό πνεύμα.

«Αυτό που διδάσκει ο οργανισμός μου είναι ότι κάποιος δεν γεννιέται ρατσιστής αλλά γίνεται. Το πρόβλημα του ρατσισμού είναι κάτι που διαμορφώνεται στις συνειδήσεις των ανθρώπων και εμείς εδώ αναλύουμε αυτούς τους μηχανισμούς προκειμένου να κατανοήσουμε το πρόβλημα», αναφέρει ο Τιράμ.

Ο ίδιος προέρχεται από τις Αντίλλες, τις γαλλικές αποικίες στις Δυτικές Ινδίες και τονίζει το τι τον επηρέασε προκειμένου να ασχοληθεί με τη μάχη κατά του ρατσισμού. «Έφτασα στο Παρίσι από τις Αντίλλες σε ηλικία εννιά ετών. Εκείνη την εποχή υπήρχε ένα καρτούν, «ο μαυρούλης», και η ιστορία είχε να κάνει με ένα μαύρο παιδί που ήταν χαζό και ένα άσπρο που ήταν έξυπνο. Τα άλλα παιδιά με φώναζαν «μαυρούλη» και αναρωτιόμουν γιατί. Ρώτησα τη μητέρα μου, αλλά δεν μου εξηγούσε. Μεγαλώνοντας και συναναστρεφόμενος με ανθρώπους των γραμμάτων, έμαθα για τον ρατσισμό και το 2008 όταν αγωνιζόμουν με τη φανέλα της Μπαρσελόνα αποφάσισα να προχωρήσω σε αυτή την κίνηση και να ιδρύσω αυτό το πρόγραμμα».

«Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός όλους να λένε «όχι στον ρατσισμό» και «όλοι είμαστε ίσοι», ωστόσο νομίζω πως αυτό δεν είναι αρκετό. Η μάχη εναντίον του ρατσισμού υπερβαίνει τα συνθήματα. Χρειάζεται εκπαίδευση και γνώση και με αυτό τον τρόπο επιδιώκουμε να παλέψουμε το πρόβλημα μέσα από βιβλία και εκδηλώσεις. Όταν επισκέπτομαι σχολεία τα παιδιά μου λένε τι γνωρίζουν για τις διακρίσεις και εμείς προσπαθούμε να τους δώσουμε να κατανοήσουν την πραγματική αλήθεια και να διαπιστώσουν το πρόβλημα».

Προερχόμενος από τις Αντίλλες άλλωστε, ο Τιράμ γνωρίζει τα δεινά που πέρασαν οι ιθαγενείς από τους Γάλλους κατακτητές στη διάρκεια της ιστορίας και την αντιμετώπισή τους ως δούλους. «Γνωρίζω πολύ καλά για τα χρόνια της δουλείας καθώς προέρχομαι από ένα μέρος ιθαγενών. Το 80% των ιθαγενών εξαφανίστηκε από τον Κολόμβο. Γιατί τόσοι θάνατοι; Τι ήθελε ο Κολόμβος από αυτά τα μέρη; Οι αποικίες ήταν ένας τρόπος προκειμένου να κλέψουν τον πλούτο των περιοχών αυτών», επισημαίνει ο Τιράμ.

Ο ίδιος έχει πέσει θύμα διάκρισης όταν αγωνιζόταν στην Ιταλία, ωστόσο μπόρεσε να ανταπεξέλθει όπως τονίζει εξαιτίας της γνώσης που είχε πάνω στο θέμα που αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα: «Τότε που έπαιζα ποδόσφαιρο στην Ιταλία, όταν κάποιος μαύρος παίκτης γινόταν κάτοχος της μπάλας, κάποιοι από τους οπαδούς κάνανε τους ήχους της μαϊμούς. Το βίωσα, ωστόσο ευτυχώς δεν με επηρέασε. Ήμουν προετοιμασμένος ψυχολογικά και είχα γνώση του θέματος και προσπάθησα να καταλάβω γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι ένα πρόβλημα που δημιουργείται μέσα από την κοινωνία».

Η προσωπικότητά του, ως διεθνής ποδοσφαιριστής, βοήθησε σημαντικά στην απήχηση του εγχειρήματος που πραγματοποιεί, ωστόσο ο Τιράμ θεωρεί πως αυτό που έχει σημασία είναι η διαρκής ενασχόληση προκειμένου μέσω της εκπαίδευσης να χτυπηθεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα όπως είναι ο ρατσισμός. «Σίγουρα το γεγονός ότι έπαιξα ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο βοήθησε, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι η σοβαρή δουλειά που πρέπει να γίνει. Για χρόνια διάβαζα και ενημερωνόμουν για αυτά τα θέματα, συνομιλώντας με άτομα που ειδικεύονται πάνω σε τέτοια ζητήματα».

«Από τη μεριά που θέλω να μεταφέρω ότι έχω ζήσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα στο ποδόσφαιρο καθώς το πρόβλημα του ρατσισμού με αφορά. Το να μιλάς για τον ρατσισμό θεωρούταν για χρόνια ταμπού, εγώ όμως το θεωρώ πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό το λόγο αφιερώνω πολύ χρόνο σε αυτό το πρόγραμμα καθώς το χειρότερο πράγμα είναι να πέσεις θύμα ρατσιστικής συμπεριφοράς. Η εκπαίδευση ωστόσο μπορεί να βοηθήσει και να νικήσει το πρόβλημα».



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου