Ποδόσφαιρο υπό τον φόβο πυρηνικών


Κάτι παραπάνω από δύο χρόνια έχουν περάσει και ο εμφύλιος στην Συρία μαίνεται ακόμα. Την ώρα που ο Δυτικός κόσμος ουσιαστικά μένει αμέτοχος, δηλώνοντας όμως την υποστήριξη του στους διαδηλωτές που είναι αντίθετοι στο καθεστώς του Αλ-Ασσάντ, οι Ρώσσοι τάσσονται στο πλευρό του Σύριου προέδρου.

Οι βομβαρδισμοί και οι εμπρηστικές επιθέσεις – και από τις δύο πλευρές – έχουν ως αποτέλεσμα τους θανάτους και τραυματισμούς χιλιάδων ανθρώπων και κυρίως άμαχου πληθυσμού. Πάντα υπό των φόβο χρήσης πυρηνικών όπλων, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων αφήνουν την χώρα τους αναζητώντας κρησφύγετο στις γειτονικές χώρες, όπως η Λιβύη, η Ιορδανία και η Τουρκία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών περίπου 70.000 άτομα έχουνε χάσει την ζωή τους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και μεταξύ αυτών που άφησαν την χώρα τους, 120.000 βρίσκονται στο προσφυγικό καταφύγιο Ζαατάρι της Ιορδανίας.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα μεταξύ Ιορδανίας και Συρίας, οι Σύριοι πρόσφυγες αναζητούν τρόπους για να ξεφύγουν από την οδυνηρή πραγματικότητα του εμφυλίου και ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η UNICEF κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τους «χτίσουν» μια νέα καθημερινότητα, όσο και αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο.

Στην προσπάθεια αυτή δεν θα μπορούσε να μείνει απέξω ένα κοινωνικό φαινόμενο όπως το ποδόσφαιρο. Η Άρσεναλ, σε συνεργασία με την βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Save the children, δραστηριοποιήθηκαν για την εγκαινίαση ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου στο καταφύγιο Ζαατάρι, με στόχο να δώσουν στους Σύριους την ευκαιρία να ξεχαστούν αναφορικά με το τι διαδραματίζεται στην χώρα τους.

«Το ποδόσφαιρο είναι μια πλατφόρμα για να φέρεις κοντά τους ανθρώπους, να επαναφέρεις την πειθαρχία, την ομαδική δουλειά και μια αίσθηση επιτυχίας και ευημερίας που είναι συστατικά ζωτικής σημασίας για μελλοντική επιτυχία», δήλωσε ο παλιός άσσος των κανονιέρηδων Μάρτιν Κίον στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας.

Ο Κίον εκπροσώπησε την ομάδα του Λονδίνου σε μια επίσκεψη διάρκειας δυο ημερών στο προσφυγικό καταφύγιο Ζαατάρι, όπου είχε την ευκαιρία να δει από πρώτο χέρι της συνθήκες επιβίωσης των Σύριων προσφύγων και να περάσει λίγο χρόνο με παιδιά όλων των ηλικιών.
«Ήταν πραγματικά μια συγκινητική εμπειρία να βρίσκεσαι εδώ και να ακούς μερικές από της ιστορίες κακουχίας παιδιών τόσο νέων παιδιών.»

Η Άρσεναλ ενημέρωσε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα απευθύνει μια έκκληση για συλλογή χρημάτων, η οποία θα λάβει μέρος στο Arsenal Foundation Ball και τα χρήματα τα οποία θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή των απαραίτητων υλικών μάθησης για τους Σύριους πρόσφυγες.

«Η Άρσεναλ υπήρξε γενναιόδωρη υποστηρικτής της οργάνωσης Save The Children στο παρελθόν και η συγκεκριμένη επίσκεψη δείχνει για μια ακόμα φορά την δέσμευση της ομάδας για συμβολή στο να εξασφαλίσουμε ότι παιδιά που εμπλέκονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δεν έχουν ξεχαστεί», δήλωσε στην ιστοσελίδα της ομάδας ο γενικός διευθυντής της οργάνωσής Save the Children.

«Η επίσκεψη του Μάρτιν Κίον έδωσε ένα μήνυμα ελπίδας στα παιδιά που μένουν στο Ζαατάρι και συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση για τα δεινά των παιδιών στο εσωτερικό, αλλά και εκτός Συρίας, τα οποία μεγαλώνουν στην σκιά αυτής της σύγκρουσης.»
Η φιλανθρωπική οργάνωση Save The Children λειτουργεί σε παραπάνω από 120 χώρες, βοηθώντας στην σωτηρία άπορων παιδιών, παλεύοντας για τα δικαιώματα τους και βοηθώντας τα να εκπληρώσουν της δυνατότητες τους.

Η Οργάνωση έχει βρει κατά καιρούς υποστήριξη στο πρόσωπο των υπευθύνων των κανονιέρηδων σε περιοχές όπως η Ανατολική Αφρική και η Ιαπωνία.

Έτσι λοιπόν η Άρσεναλ αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου μετά την «Αραβική Άνοιξη» το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από τεταμένο, δίνοντας το παράδειγμα στους υπόλοιπους ισχυρούς Ευρωπαϊκούς συλλόγους, με κύριο γνώμονα την χρησιμοποίηση του ποδοσφαίρου ως μέσο «αποπροσανατολισμού» από τα τεκταινόμενα.

Υ.γ. Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια της Άρσεναλ κάνοντας δωρεά, μέσω του The Arsenal Foundation, στην ιστοσελίδα http://www.justgiving.com/TheArsenalFoundation .



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου