Σκλάβοι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο


Το Κατάρ είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει το 2022 το Παγκόσμιο Κύπελλο, ωστόσο το καθεστώς που επικρατεί στο κρατίδιο της Μέσης Ανατολής είναι εφάμιλλο της σύγχρονης δουλείας. Δεν είναι μόνο η καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργατών που δουλεύουν εκεί, καθώς το καθεστώς της σκλαβιάς αγγίζει και τους ποδοσφαιριστές, με έναν εκ των οποίων να απειλεί μέχρι και με απεργία πείνας.

Ο 33χρονος Γάλλος επιθετικός Ζαχίρ Μπελουνίς τα τελευταία δύο χρόνια είναι παγιδευμένος στο Κατάρ από την ομάδα στην οποία ανήκει, την Αλ-Τζαίς. Ο σύλλογος δεν του επιτρέπει εδώ και δύο χρόνια να φύγει από τη χώρα και να επιστρέψει στη Γαλλία αν δεν σταματήσει να διεκδικεί τα χρήματα που του οφείλονται.

Ο ίδιος αγωνίζεται στην Αλ-Τζαίς από το 2007, μία ομάδα η οποία έχει στενές διασυνδέσεις με τον στρατό της χώρας. Η συνεισφορά του στην άνοδο στην πρώτη κατηγορία σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του τον βοήθησαν να πάρει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ωστόσο ένα χρόνο μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου, το 2011, άρχισαν τα προβλήματα.

Ήταν η εποχή που ο ίδιος είχε ζητήσει από το κράτος του Κατάρ την υπηκοότητα. Αυτή δεν του δόθηκε ποτέ και ο σύλλογος τον έστειλε δανεικό χωρίς καν να τον ρωτήσει σε ομάδα της δεύτερης κατηγορίας του εγχώριου πρωταθλήματος. Μένοντας για μήνες απλήρωτος ο Μπελουνίς διεκδίκησε τα χρήματα που του οφείλονταν, καθώς δεσμευόταν με την Αλ-Τζαίς με πενταετές συμβόλαιο, ωστόσο η ομάδα αρνήθηκε.

Η δικαστική οδός που ακολούθησε μέχρι στιγμής δεν έχει βγάλει πουθενά, τη στιγμή μάλιστα που οι αρχές του Κατάρ του έχουν απαγορεύσει ακόμη και την επιστροφή του στη Γαλλία! Ο ίδιος πλέον σκέφτεται να απειλήσει με απεργία πείνας καθώς αυτό είναι και το τελευταίο όπλο που του έχει απομείνει.

«Είναι ένας πραγματικός εφιάλτης. Είναι πολύ δύσκολο τόσο για μένα όσο και για την οικογένειά μου. Σκέφτομαι να κατέβω σε απεργία πείνας αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν. Είναι το μοναδικό πράγμα που μου έχει απομείνει», τονίζει ο Μπελουνίς.

Η περίπτωση του Μπελουνίς ωστόσο δεν είναι η μοναδική, καθώς και ο Μαροκινός αμυντικός Αμπντεσλάμ Ουαντού που αγωνίστηκε σε σύλλογο του Κατάρ βίωσε ανάλογες καταστάσεις στην προσπάθειά του να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του και τελικά κατάφερε να «αποδράσει» πίσω για τη Γαλλία τον Νοέμβριο που μας πέρασε.

«Μου επιτράπηκε να φύγω από το Κατάρ μόνο όταν η υπόθεσή μου πήρε μεγάλη δημοσιότητα διεθνώς και έτσι κατάφερα να εξασφαλίσω τη βίζα εξόδου από τη χώρα για μένα και την οικογένειά μου. Θα συνεχίσω να παλεύω για τα δικαιώματά μου από εδώ από τη Γαλλία και το ίδιο ελπίζω και για τον Ζαχίρ, αλλά και για τους χιλιάδες μετανάστες εργάτες που δουλεύουν ως σύγχρονοι σκλάβοι στο Κατάρ», επισημαίνει ο Ουαντού, πρώην παίκτης του Ολυμπιακού.

Οι τελευταίοι πέρα από τους πενιχρούς μισθούς που λαμβάνουν, δουλεύουν σε απάνθρωπα ωράρια κάτω από αντίξοες συνθήκες. Την ίδια στιγμή το Κατάρ είναι έτοιμο να προσλάβει μέσα στα επόμενα χρόνια άλλο ένα εκατομμύριο εργαζόμενους μετανάστες για τις εργασίες κατασκευής των γηπέδων για το Μουντιάλ του 2022 και η Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα…
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου