Πέθανε στη φυλακή ο στυγνός δολοφόνος δικτάτορας της Αργεντινής Χόρχε Βιντέλα


Σε ηλικία 87 ετών πέθανε στη φυλακή ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής, Χόρχε Βιντέλα, επικεφαλής της στρατιωτική χούντας που κυβέρνησε τη χώρα με πολλή βία την περίοδο 1976-81. Είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την περίοδο της χούντας με αμέτρητες δολοφονίες, διώξεις και χιλιάδες μυστηριώδεις «εξαφανίσεις».

Ο Βιδέλα ήταν ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που ανέλαβε τα ηνία της χώρας το 1976 και ουδέποτε εξέφρασε μεταμέλεια για τις απαγωγές και τις δολοφονίες που πραγματοποίησε το καθεστώς του. Μεταξύ άλλων η στρατιωτική δικτατορία ήταν υπεύθυνη και για τις «εξαφανίσεις» χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως αριστερών, από το 1976 μέχρι το 1983.

Είχε καταδικαστεί σε ισόβια και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη φυλακή για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης και της συστηματικής «κλοπής» των βρεφών που γεννιόντουσαν από πολιτικούς κρατούμενους στα κρυφά κέντρα βασανιστηρίων όπου κρατούνταν.

Όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, πέθανε από φυσικά αίτια στο κελί του, σε φυλακή του Μπουένος Άιρες. «Πέρασε τη ζωή του προκαλώντας μεγάλη καταστροφή, η οποία άφησε το στίγμα της στη ζωή της χώρας», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και βραβευμένος με Νόμπελ Αργεντινός Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ. «Ο θάνατός του έβαλε τέλος στη φυσική παρουσία του, όχι όμως και σε όσα έκανε στη χώρα», κατέληξε.
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου